Hoe u 22,3% rendement maakt met ABN Amro

Hoe u 22,3% rendement maakt met ABN Amro, terwijl de koers 11% mag dalen

Ik heb een heel mooie constructie opgezet en we gaan kijken “Hoe u 22,3% rendement maakt met ABN Amro, terwijl de koers 11% mag dalen”

Ik kom ook terug op de veelgestelde vragen over de online training “Hoe u 70% rendement maakt met Royal Dutch Shell, terwijl de koers mag halveren”

Meld u aan op www.beleggen.com/ja

In deze video deel ik “”Hoe u 22,3% rendement maakt met ABN Amro, terwijl de koers 11% mag dalen”

Ik kom ook terug op de veelgestelde vragen over de online training

“Hoe u 70% rendement maakt met Royal Dutch Shell, terwijl de koers mag halveren”

De online training, waarin ik precies laat zien Hoe u 22 procent rendement maakt met ABN Amro, terwijl de koers 11 procent mag dalen, en hoe u dit kan doen, is gratis en na afloop van de uitzending heb ik LIVE alle vragen beantwoord. U krijgt bovendien nog een zeer waardevol cadeau.

Met hartelijke groet,

Harm van Wijk

 

 

Ervaringen met de Trading Navigator

Ervaringen met de Trading Navigator software voor beleggen

De markt stuitert alle kanten op en heeft veel weg van een achtbaan.

Zou u ook eenvoudige software willen hebben, die u helpt om geld te verdienen op de beurs?

Waarmee u in 5 minuten per week uw portefeuille kunt beheren?

20,6% rendement per jaar zou hebben gemaakt en dat met een veel lager risico?

Met een 100% niet goed, geld terug garantie?

Ondersteunt door Lynx, Binck en Wall Street Pro?

Met training, support en nog veel veel meer?

Kijk dan op https://slim.beleggen.com/tradingnavigator en zie wat de ervaringen zijn van andere beleggers zijn.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS kijk op https://slim.beleggen.com/tradingnavigator voor een zeer aantrekkelijk aanbod!

 

 


iedereen is weer positief dus pas op met de AEX

Iedereen is weer positief dus pas op met de AEX

Iedereen is weer positief over beleggen, dus pas op!

De AEX index daalde sinds de zomermaanden van 576,90 naar 472,19 punten. Een daling van ruim 100 punten. Het FD schreef begin januari over de kopzorgen, die leidden tot de laagste rente in 2 jaar en beelden op de pagina een poot van een beer af.

Iedereen is weer positief dus pas op

Een van de grootste stijgingen van de afgelopen jaren

De AEX stond toen rond 480, de AEX was net in december gedaald van 530 naar 470, bijna 60 punten, dus 10% in een maand… Beleggers zaten in zak en as… Dit markeerde, achteraf bezien, het meerjarig dieptepunt van de markt. Terwijl beleggers hun stoelriemen vastmaakte voor een forse daling, stond de markt aan de vooravond van een van de grootste stijgingen van de afgelopen jaren.

Iedereen is weer positief dus pas op

De voorpagina is vaak een uitstekende contra-indicator

Nu, circa een maand later, lezen we juist allerlei positieve verhalen in Het Financieele Dagblad. U bent dus gewaarschuwd, wanneer u een aanhanger bent van de theorie dat de voorpagina’s van de magazines een belangrijke contra indicator zijn. Onderzoek door Marks en Donnelly van Citigroup wees overigens uit dat in circa 68% van de gevallen uitgesproken voorpagina’s juist als een contra indicator konden worden gebruikt.

 

De afgelopen twee jaar zijn we per saldo niets opgeschoten

Hoe dan ook, voor beleggers, die de trend volgen, is zo’n scherpe draai in het sentiment natuurlijk geen goed nieuws. Sinds de start van 2017 is de AEX per saldo nog niets opgeschoten: we staan nog steeds rond de 500-puntengrens. We mogen dus wel stellen dat er in de afgelopen twee jaar geen sprake is geweest van een trend. En dat kost dus geld. Helaas, voor trendvolgende beleggers, hoort dit er af en toe bij. Dit vertel ik ook altijd tijdens mijn driedaagse training waarin ik uitgebreid in ga op trendvolgend beleggen met opties en de software die daarvoor gebruik. Zie ook:

 

 

Combineer diverse bewezen strategieën

Het BeursBulletin beleggingsfonds kreeg daarom afgelopen maand opnieuw een gevoelige tik. De ontwikkeling van de afgelopen jaren, onderstrepen het belang van spreiding. Aangezien niemand de toekomst kan voorspellen, is het belangrijk om diverse strategieën te gebruiken om op deze manier een stabiele inkomstenstroom te genereren. Daarom heb ik samen met Herbert Robijn van Finodex een compleet nieuw systeem ontwikkeld waarbij wij diverse strategieën met elkaar combineren. Zie ook https://beleggen.com/de-oplossing-voor-beleggerseindelijk

 

2018 een jaar om snel te vergeten door de meeste beleggers

De Stoxx 50 daalde in 2018 meer dan 14% en vorig jaar werd er bij veel beleggers een flinke hap uit het vermogen genomen. Uitzondering hierop vormde de obligatiebeleggers, die de rente op staatsobligaties zagen dalen, als het gevolg van de steeds verder oplopende koersen. Sinds oktober daalde de tienjaarsrente van 0,65% naar 0,25%.

 

10 jaars rente

Blinde paniek of kunnen deze beleggers niet rekenen?

Met een rendement van ¼% nemen deze beleggers genoegen, omdat zij verwachten dat er nog zware tijden volgen. Na aftrek van 2% inflatie en 1,2% vermogensrendement in, wordt hun geld immers ieder jaar circa 3% minder waard. Dan moet je toch in paniek zijn, of niet kunnen rekenen of een hekel aan geld hebben?

 

Mooie Optieconstructie’s voor Royal Dutch Shell en de AEX index

Misschien weten deze beleggers meer dan wij, maar mijn voorkeur gaat dan toch uit naar bijvoorbeeld aandelen Royal Dutch Shell met een dividendrendement van 5,6% waarop ik dan een mooie Optieconstructie opzet. Zie bijvoorbeeld https://beleggen.com/70-procent-rendement-met-shell of een Optieconstructie op de AEX index zoals bijvoorbeeld https://beleggen.com/16-rendement-met-de-aex/ of liever beleggen in groene obligaties. Dat levert meer op en je doet ook nog eens iets goeds voor wereld!

Topvorming na de enorme stijging vanaf 2009

Aan de ene kant begrijp ik de obligatiebeleggers ook wel. De cyclus bij de AEX op jaarbasis nodigt nog niet echt uit tot het dansen op tafel… Gezien de fase van de kwartaalcyclus verwacht ik ook geen nieuwe highs… Maar we mogen natuurlijk ook niets uitsluiten, al hebben we waarschijnlijk de grootste stijging sinds de bodem rond 195 punten in 2009 wel gehad.

 

AEX kwartaal

De start van een patroon van lagere bodems?

Maar zolang de maandcyclus in een stijgende trend zit, mogen we nog steeds rekening houden met hogere koersen, maar…wat we ook moeten vaststellen, is dat de voorgaande maandcyclus lager is geëindigd dan de start van deze cyclus. Ook dit is natuurlijk nog geen reden om direct short posities in te nemen, maar het is wel een waarschuwingssignaal. Het zou ook echter, net zoals in 2011, kunnen duiden op de vorming van een midcycle low van de hogere orde, de kwartaalcyclus.

AEX maand

 

Opnieuw een dalende maandcyclus?

Sinds 2009 zagen we immers dat het einde van de cyclus altijd boven het startniveau lag. Het kenmerk van een stijgende trend. We weten echter ook dat ‘elke trend een einde kent’. Wanneer we uitgaan van opnieuw een negatieve maandcyclus, dan wordt in de meest negatieve gevallen de top van deze cyclus gezet rond bar 3 of 4. Dit zou dan betekenen dat we nog 1 à 2 maanden hogere koersen zouden kunnen verwachten.

AEX week

Een stijging van circa 13% in ongeveer een maand tijd

Aangezien wij op weekbasis nog steeds in een dalende trend zitten, moeten we nog steeds rekening houden met een voortzetting van de dalende trend die in de zomermaanden is ingezet. We weten ook dat correcties binnen een trend ook behoorlijk fel kunnen zijn. De huidige stijging vanaf 472 punten naar 532 punten, 60 punten, oftewel 13% in circa 1 maand tijd (!), behoort natuurlijk tot de uitzonderingen.

 

De shortposities worden uit de markt geperst

Een van de oorzaken hiervan is, dat beleggers die shortposities hebben ingenomen, door de markt zijn gedwongen om de shortposities te sluiten door terugkooporders te plaatsen. Dit wordt wel een ‘short squeeze’ genoemd Dit zorgt ervoor dat de markt verder stijgt, waardoor er nog meer terugkooporders moeten worden geplaatst. Et cetera, et cetera.

 

De paniekbarometer daalt steeds verder

Ook zorgt het ervoor dat beleggers, die bang zijn om de boot te missen, opnieuw in de markt zijn gestapt. Het sentiment is duidelijk omgeslagen, getuige ook de steeds verder dalende VIX. Deze graadmeter van de impliciete volatiliteit, ook wel de paniekbarometer genoemd, staat opnieuw op een zeer laag niveau.

 

Vix dag

Alle beleggers lijken opnieuw in slaap gesust

De VIX, de impliciete volatiliteit geeft aan, hoeveel risico de markt in prijst, daarom ook wel de paniek graadmeter genoemd en deze staat zeer laag. De verwachting van beleggers is dat het risico laag is, net als overigens in 2018, vlak voor de daling, die in de zomer werd gezet. Iedereen was in slaap gesust. En een verdubbeling van de volatiliteit, de beweeglijkheid, zorgt voor een verdubbeling van de premie van opties. In 2009 kwam deze even boven 80% en nu staan we onder 13%. Ook dit is iets om mee te nemen in onze overweging.

 

De AEX index vormt een uitzondering ten opzichte van de Internationale indices

Een ander punt van aandacht is het feit dat de AEX index een uitzondering vormt, wanneer we deze vergelijken met bijvoorbeeld de Dow-Jones index, de Russell 2000, de Nasdaq of de S&P 500. Deze Amerikaanse indices staan allemaal nog onder de top van december. Ook de Europese indices zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Euronext 100 en de Stoxx 50 zijn nog niet in staat geweest om de top van december te passeren.

 

Slechts 9 van de 30 aandelen zitten in een stijgende trend

Nog een punt van aandacht, is het feit dat er slechts 9 van de 30 grote aandelen van Nederland in een stijgende trend zitten. Met andere woorden: 21 aandelen zitten op dit moment nog steeds in een dalende trend! Er is dus geen sprake van een breed gedragen stijging. Alles overziend, moeten we voorzichtig blijven en niet direct blind in deze markt gaan stappen.

 

Gebruik een combinatie van bewezen strategieën

Blind in de markt stappen is sowieso natuurlijk geen goed idee. Het is altijd belangrijk om een strategie te hebben. Bij voorkeur een strategie die zichzelf bewezen heeft. Bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Bij voorkeur wordt deze gecombineerd met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

 

dividendportefeuille

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%. 2018 was minder goed, maar ik ga er van uit dat we in 2019 weer dubbele cijfers gaan schrijven.

ModelPortefeuille presteerde in 2018 bijna 30% beter

Overigens wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die samen met Finodex hebben ontwikkeld. Ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, steeg deze modelportefeuille met 16%. Bijna 30% beter dus.

 

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was.
Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie ook de Brochure ModelPortefeuille

 

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

 

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

 

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieen en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

 

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com/contact/

info@beleggen.com

 

 

16% rendement met de AEX, ​​​​​​​terwijl de AEX 20% mag dalen

16% rendement met de AEX, ​​​​​​​terwijl de AEX 20% mag dalen

Kan dat, 16% rendement met de AEX, ​​​​​​​terwijl de AEX 20% mag dalen? Ja, en ik laat u precies zien hoe! Hoe gaat u geld verdienen in 2019?

Maandag 28 januari hield ik daar een eenmalig zeer waardevolle online training over:

Meld u aan op www.beleggen.com/ja

De online training, waarin ik precies liet zien hoe u dit in enkele minuten kan opzetten, is gratis en na afloop van de uitzending beantwoordde ik LIVE al uw vragen.

U krijgt bovendien nog een zeer waardevol cadeau.

 

harm-van-wijk-training

70% rendement met Shell

Kan dat, 70% rendement met Royal Dutch Shell, ​​​​​​​terwijl de koers mag halveren? Ja, en ik laat u precies zien hoe! Hoe gaat u geld verdienen in 2019?

Ik hield hier een eenmalig zeer waardevolle online training over:

Meld u aan op www.beleggen.com/ja

De online training, waarin ik precies laat zien hoe u dit in enkele minuten kan opzetten, is gratis en na afloop van de uitzending heb ik LIVE alle vragen beantwoord.

U krijgt bovendien nog een zeer waardevol cadeau. Meld u daarom direct aan:

Harm van Wijk Beleggen.com

modelportefeuille_250k

De oplossing voor beleggers…eindelijk!

De AEX index daalde sinds de zomermaanden van 576,90 naar 472,19 punten. Een daling van ruim 100 punten. Het BeursBulletin beleggingsfonds kreeg opnieuw een gevoelige tik, vanwege de aandelenposities, al was de tik ook afgelopen maand niet zo groot als bij de AEX index (-6,1%) de Stoxx50 (-5,4%). De ervaring van de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat ik samen met Herbert Robijn van Finodex een compleet nieuw systeem heb ontwikkeld.

2018 een jaar om snel te vergeten door de meeste beleggers

De AEX daalde in 2018 ruim 10%. De Stoxx 50 daalde zelfs meer dan 14% in 2018. Het besluit om, vanwege de prachtige rendementen met aandelen in 2017, een bredere spreiding aan te brengen, bleek helaas slecht getimed in 2018, vanwege de over een breed front dalende aandelenkoersen wereldwijd. De optiesstrategieën deden het juist in 2018, vanwege de zijwaartse markt, nu net weer beter. Hadden we nu maar…tja emoties…

Bredere spreiding, zonder emotie en bewezen strategieën

De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben ons geïnspireerd om onze aanpak door te ontwikkelen. Uitgangspunt blijft een brede spreiding over diverse bewezen strategieën. De afgelopen maanden zijn zeer veel uren besteed aan het door ontwikkelen van de verschillende strategieën, zodat deze volledig geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de menselijke factor verder gereduceerd.

Laat u zich onbewust ook niet te veel leiden door emoties?

Beleggen is, vanwege uw emoties, niet zonder risico’s.

 • Hoe reageert u op het nieuws?
 • Wat doet u met verhalen in uw omgeving, die u ‘aanraden’ dat het nù het moment is om in of uit te stappen?
 • Loopt u niet dikwijls achter de feiten aan, omdat u even geen tijd had om een transactie door te geven?
 • En zijn wij niet allemaal gewoon mensen, die het pijn doet om verlies te nemen? Wachten we daarom niet te vaak met verkopen, omdat ‘de koers wel weer omhoog zal gaan’?

Iedereen die belegt, zal zich hierin herkennen, net als in de teleurstellende resultaten door de ‘menselijke factor’. Een geautomatiseerd systeem heeft daar geen last van.

Wilt u het risico van emoties vermijden?

De modelportefeuilles bieden de mogelijkheid om de risico’s van de emoties, en de bijbehorende beleggingsrisico’s, te vermijden. Met de modelportefeuilles kunt u bovendien 24 uur per dag, 7 dagen per week op alle markten ter wereld beleggen, zonder dat u er omkijken naar heeft. U hoeft geen lastige keuzes te maken, emoties doen even niet meer mee. De ingebouwde automatische handelsalgoritmes zorgen voor puur rationele beleggingsbeslissingen.

Een veel hoger rendement in combinatie met een veel lager risico

De modelportefeuilles zijn gebaseerd op diverse, elkaar aanvullende beleggingsstrategieën. Deze strategieën hebben we in samenwerking met Finodex ontwikkeld, getest en vervolgens geautomatiseerd tot handelssystemen.

Het automatisch handelssysteem is uitvoerig in de praktijk getest en leverde vanaf 1 januari 2007 een gemiddeld rendement op van 7,5% tot 16%* per jaar inclusief alle kosten. Bij deze rendementen mag u ook nog het dividendrendement optellen. Het risico was overigens veel lager dan bij de AEX:

2007-2018 BFM Modelportefeuilles AEX-index
€100k €250k €500k
Rendement* per jaar 7,5% 16,0% 12,8% -0,4%
Risico 9,0% 10,7% 9,0% 12,9%

 

*Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Deze rendementen zijn gebaseerd op testresultaten.

 

Rendement ROI/jr ROI AEX ROI AEX/jr Ratio Waarde
YTD 16,0% 16,0% -13,4% -13,4% st dev 10,7%
3 month 10,3% 10,3% -14,4% -14,4% Sharp (1%)             1,34
1 Year 25,8% 25,8% -12,5% -12,5%
2 Year 54,4% 27,2% -1,0% -0,5%
3 Year 45,5% 15,2% 7,4% 2,5% inclusief fees/jr:
5 Year 107,6% 21,5% 15,5% 3,1% platform 2,7%
Since start 184,5% 16,0% -4,3% -0,4% transacties 1,3%

Modelportefeuille met een startkapitaal van € 250.000 gemeten op 24-12-18

Wij beleggen met ons eigen geld

Wij volgen zelf, met eigen geld, onze modelportefeuilles. Elk (automatisch) koop- of verkoopsignaal, gaat via de software direct door als order naar de broker. Op onze effectenrekeningen staan dan ook precies dezelfde transacties met bijbehorende rendementen als op die van de mensen die de modelportefeuille volgen. Heeft u interesse en wilt u meer weten over modelportefeuilles, dan verwijs ik graag naar onze brochure https://cdn.thehuddle.nl/uploads/tenants/124/201901/155314-Finodex-De-BFM-Modelportefeuilles-v1-Pages.pdf en/of wij maken graag een afspraak: https://beleggen.com/contact

Ook robuust in de periode waarin de AEX halveerde

U ziet dat de rendementen teruggaan tot 2007, dus inclusief de crisis. Dat zijn de rendementen die de BFM (Beleggen.com en Finodex) Modelportefeuilles lieten zien, toen we met historische koersdata* zijn gaan testen.

modelportefeuille_100k

 

Een maximaal rendement met een gelimiteerd risico

Voor elk van de drie portefeuilles streven we voor u naar een gelimiteerd risico bij een gemaximeerd rendement. We combineren daarvoor trendvolgende aandelenstrategieën met inkomensgerichte optiestrategieën. De verhouding rendement/risico verschilt per modelportefeuille, voornamelijk door verschillen in spreiding. U kunt meedoen met de rendementen van onze BFM Modelportefeuilles, zonder dat u zelf iets op de beurs hoeft te doen.

De BFM Modelportefeuilles: van beleggingsidee naar rendement

De drie Modelportefeuilles zijn samengesteld door Harm van Wijk van Beleggen.com en Herbert Robijn van Finodex. De BFM Modelportefeuilles bundelen een aantal succesvolle beleggingsstrategieën. Elk van deze strategieën is begonnen als beleggingsidee van Harm en/of van Herbert. Elk idee is vervolgens uitgewerkt tot beleggingsstrategie en net zolang doorontwikkeld, tot de verhouding rendement/risico ook op langere termijn optimaal was. 

De zwakste schakel wordt geëlimineerd: de menselijke emotie

Essentieel is de volgende stap: met de Finodex technologie hebben we de strategieën geautomatiseerd tot ‘mechanische trading systemen’. Dat betekent dat de intelligente software van de systemen zèlf beslist over koop- of verkoop, dus zonder menselijke emoties. Precies, waar het bij veel beleggers zo vaak misgaat: emoties zijn bij beleggen helaas de zwakste schakel.

Balans rendement/risico ruim beter dan de AEX-index

De BFM Modelportefeuilles werken met ingebouwde risicobeheersing, zodat we tijdig verlies, maar ook tijdig winst nemen. Daarbij hebben we voor een gezonde spreiding over aandelen, opties en markten gezorgd. De rendement/risico verhouding van onze portefeuilles is door de jaren heen aanzienlijk gunstiger dan die van de AEX-index.

 

 modelportefeuille_250k

Signaalbeleggen: wij doen het werk, u bent in control

Al het rekenwerk is gedaan en de BFM Modelportefeuilles zijn actief. Stel, de rendementen spreken u wel aan en u doet mee met 100k, 250k, 500k of een combinatie daarvan. Dan ontvangt u de koop- en verkoopsignalen, als u dat wilt, op uw telefoon of per mail, zodat u precies ziet wat er gebeurt. Verder hoeft u niets te doen! Alles gaat automatisch.

Volledig transparant en altijd online en realtime inzicht

De software van Finodex zet de signalen voor u om in orders en stuurt die orders voor u naar uw broker. U blijft hierbij in control. U heeft op elk moment inzicht in uw portefeuilles, uw posities en uw rendement. U kunt op elk moment stoppen (en weer starten) met de automatische uitvoering van orders en u heeft op elk moment toegang tot uw brokerrekening.

Wat doen wij anders dan vermogensbeheerders?

We hebben gezien dat zowel bij banken als vermogensbeheerders emotie en gebrek aan discipline een rol speelt. Zoals het bewust niet uitstappen tijdens een daling, uit angst om een stijging te missen. Ook de financiële crisis was een maatje te groot voor deze partijen. Dat resulteerde de afgelopen tien jaar helaas vaker in verlies dan in winst op uw beleggingen. Structureel positieve rendementen zijn voor de meeste vermogensbeheerders en hun klanten voorlopig dan ook een utopie.

Kosten voor vermogensbeheer lopen flink uiteen Kassa

 

Dit zijn de verschillen met vermogensbeheerders:

 1. Ten eerste zíjn wij geen vermogensbeheerder. Wij combineren jarenlange ervaring met innovatieve technologie.
 2. Wij hebben simpelweg een aantal zeer goed doordachte en geteste trading systemen die het goed blijken te doen.
 3. We werken met ingebouwde risicobeheersing, door tijdig nemen van winst- en verlies.
 4. We vermijden emoties; onze trading systemen zijn volledig mechanisch
 5. We zijn niet afhankelijk van wie of wat dan ook, we verdienen niet aan extra transacties en we werken niet met een performance fee.
 6. We beleggen met ons eigen geld in onze trading systemen.

En het allerbelangrijkste verschil: wij werken aan uw rendement, u bent in control.

modelportefeuille_500k

Automatische orderuitvoering

Automatische orderuitvoering, ook wel AutoTrade, is het automatisch laten omzetten van koop- en verkoopsignalen in orders. Dezelfde software stuurt de orders vervolgens naar de broker voor uitvoering. De belegger ontvangt notificaties van signalen, orderuitvoering en positie updates. Automatische orderuitvoering is een dienst van iris.nl.

TradersOnly is de broker waar uw effectenrekening loopt

TradersOnly is de broker, die voor u de orders uitvoert. U heeft dan ook een account bij deze broker nodig. Het startkapitaal, waarmee u een BFM Modelportefeuille volgt, stort u bij de broker, niet bij Beleggen.com, Finodex of iris.nl.

Een van de grootste brokers wereldwijd stelt uw veiligheid voorop

TradersOnly is aangesloten bij InteractiveBrokers, een van de grootste brokers ter wereld, met een marktkapitalisatie van $25 miljard. Via uw rekening heeft u altijd inzicht in de resultaten van uw beleggingen. De SIPC (Securities Investor Protection Cooperation) waarborgt uw rekening tot $500k voor effecten en $250k voor cash.

 

U kiest zelf uw eigen startkapitaal

Het startkapitaal is het bedrag, waarmee u aan één of meerdere Modelportefeuilles meedoet. Dit kapitaal stort u bij de broker, InteractiveBrokers (IB). De hoogte van het startkapitaal hangt af van de Modelportefeuille van uw keuze. Bovendien kunt u BFM Modelportefeuilles combineren of kunt u bijvoorbeeld 1 BFM Modelportefeuille met 2 of 3 keer het startkapitaal volgen. Om een goede spreiding te kunnen realiseren, bieden wij de modelportefeuilles aan voor € 100.000, € 250.000 en € 500.000.

 

Duidelijke tarieven en de laagste transactiekosten

Wij werken met abonnementen op de koop- en verkoopsignalen van één of meerdere BFM Modelportefeuilles, altijd inclusief automatische orderuitvoering. Het abonnementstarief is een vast bedrag, onafhankelijk van de performance en van het aantal signalen en exclusief de (scherpe!) transactiekosten van de broker. U betaalt geen beheerkosten, omdat wij geen vermogen voor u beheren.

 

Soms de ene dan de andere…

Het voordeel van het combineren van verschillende soorten strategieën en aandelen is dat de verschillende aandelen het op verschillende momenten het beter doen.

Zo zagen we in de afgelopen periode dat de grotere AEX-aandelen maar weinig rendement opleverden, maar dat de kleinere aandelen van de small cap index en de Nasdaq het juist erg goed deden.

 

TrendPortefeuille_backtest_combinatie_van_5

Hoe breder de spreiding, hoe stabieler het resultaat.

Overigens zie je dat de Trading Navigator het bij alle onderliggende waarden doet.

Hierboven zien we dus 5 verschillende soorten aandelen maal 30 aandelen, dus 150 verschillende aandelen. Overal gebruiken we dezelfde software met dezelfde instellingen. Een zeer robuuste indicator dus!

Gratis online training

“De techniek die ik gebruik om 20,6% rendement te maken… (zonder stress en in minder dan 10 minuten per week)”

Tijdens deze online training geef ik een kijkje achter de schermen en vertel ik u precies hoe ik beleg. Slechts 100 plaatsen beschikbaar (registreer nu via https://beleggen.com/training-b)

 

U ontdekt ook…

 • Het geheime systeem dat alle succesvolle beleggers gebruiken
 • De grootste valkuil waarom 90% van de beleggers geld verliest
 • Hoe ik in minder dan 10 minuten per week mijn portefeuille beheer

 

Bent u tevreden over uw huidige rendement?

Het kan altijd beter

 

 

dividendportefeuille

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%. 2018 was minder goed, maar ik ga er vabn uit dat we in 2019 weer dubbele cijfers gaan schrijven.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com/contact/

info@beleggen.com

 

 

AEX

AEX blijft in een dalende trend

2018 een jaar om snel te vergeten door beleggers

De AEX scherpte in juli nog het meerjarig record aan tot 576,90 punten, maar vervolgens is het sentiment omgeslagen. Het laagste punt voor 2018 werd verder aangescherpt tot onder 500 punten. Meer dan een zijwaartse beeld kunnen we de beweging van 2018 niet noemen en dat is nu net met een trendvolgend systeem het minst gunstig patroon. De Eurostoxx50 staat dit jaar op een verlies van circa 13%.

Mijnactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort

We ontvingen het volgende bericht: “Alle mijnactiviteiten zijn tijdelijk opgeschort. Zoals u weet, is de prijs van BTC aanzienlijk gedaald, dus hebben we voorlopig alle mijnservices onderbroken totdat de markt zich herstelt. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, geloven we dat dit een tijdelijke situatie is die ons niet lang zal hinderen. Het minen zal hervat worden zodra het weer winstgevend is.”

koers bitcoin 2018

 

Dit betekent dat we niet langer inkomsten krijgen uit het minen, maar ook dat de gemijnde Bitcoins en Ethereums veel minder waard zijn geworden.

 

Bitcoin implodeert

De koers van de Bitcoin is in de afgelopen 12 maanden gedaald van circa $ 20.000 naar $ 3500. Daarnaast is de difficulty, de moeilijkheidsgraad voor het minen die van invloed is op de opbrengst, gestegen circa een factor 5, omdat zoveel mensen zijn gaan minen, vanwege de enorme rendementen tot wel 20% per maand.

 

Bitcoin miners zijn uitgezet

Door de daling van de difficulty met een factor 5 en de daling van de koers van de Bitcoin met een factor 6, is de opbrengst een factor 30 gedaald. De opbrengst is nu lager dan de stroomprijs, waardoor tussen 600.000 en 800.000 Bitcoin machines sinds half november zijn gestopt. Dit is ook te zien in de grafiek, waardoor de difficulty weer is gedaald.

difficulty bitcoin

Schijnbewegingen

De aandelenstrategieën komen in 2018 niet uit de verf. De zijwaartse markt in combinatie met de vele schijnbewegingen maakt het lastig om geld te verdienen. Helaas horen dit soort jaren er nu ook eenmaal bij. Gelukkig behoort 2018 tot de uitzonderingen, maar dit jaar lijken de spaarders (met 0,03% rendement) het te winnen van de beleggers.

 

Beleggers verslaan spaarders nog steeds

De Dividendstrategie staat nog steeds in de plus, en heeft de spaarders nog net verslagen. AandelenAlert doet het met een plus van 10,1% sinds 1 januari ook nog steeds bijzonder goed, maar moest de afgelopen perioden ook behoorlijk inleveren. De schijnbewegingen maken het voor de optiestrategieën niet eenvoudig, maar we waren echter toch in staat om, ondanks de forse bewegingen, de ene winst na de andere winst binnen te halen.

AEX dag

 

Europa oogt nog steeds zwak

De Europese beurzen krijgen er in 2018 behoorlijk van langs en laten allemaal rode cijfers zien voor dit jaar. Voor aandelenbeleggers is er weinig eer te behalen, tenzij we nog een eindejaar rally gaan zien. Veel vertrouwen heb ik daar echter niet in. Het meest verstandig lijkt mij om de positie aan de zijlijn te handhaven. Door de toegenomen beweeglijkheid zijn de premies van opties gelukkig wel weer een stuk interessanter geworden.

 

Trading Navigator op verkopen

De Trading Navigator gaf medio oktober een verkoopsignaal. We zitten dus objectief bezien op weekbasis in een dalende trend. Er is dus al enkele maanden geen sprake meer van een stijgende trend, waardoor de daling nou ook weer niet als een complete verrassing kwam.

AEX week

 

De maandcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan is daar nog steeds sprake van een stijgende trend. We zitten echter nog steeds in de tweede helft van de maandcyclus. Met de vorming van een meerjarig record is na een hogere bodem, een hogere top gevormd. Er lijkt daarom nog niet zo heel veel aan de hand…

 

De AEX staat op een cruciaal niveau

De vorige maandcyclus bodem werd gevormd rond 506 punten. Een slot op maandbasis onder dit niveau zou een serieuze waarschuwing zijn dat de stijgende trend, die is ingezet in 2009, teneinde is. Het is gelukkig nog geen 31 december, dus wellicht zorgt een eindejaar rally toch nog voor een positieve beeld. Mocht de maandcyclus hier een bodem vormen, dan zou dit een forse stijging tot gevolg kunnen hebben.

AEX maand

 

Gaat 2018 de geschiedenisboeken in als het jaar waarin alles veranderde?

Het alternatief, een maand slot onder de 506 punten, zou vanwege het einde van de stijgende trend van de afgelopen jaren een duidelijke omslag in het sentiment kunnen inluiden. Het lijkt dus een kwestie van erop of eronder. 2018 zou dan de boeken ingaan als een transitiejaar. Of toch als een consolidatiejaar, waarna in 2019 de koersen weer stijgen en we handelsoorlog en Brexit achter ons laten? Wie het weet mag het zeggen…

 

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Bij de kwartaalgrafiek lijkt een midcycle low in de maak te zijn, zodat we ook hier in de tweede helft van de cyclus lijken te zitten. De kwartaalcyclus is natuurlijk veel dominanter dan de lagere cycli. Wanneer de midcycle low bodem is gevormd, dan zou dit betekenen dat de AEX opnieuw hogere koersen op de borden kan laten zien. Een alternatief scenario is dat de top van 2007 te zwaar bleek te zijn en dat de kwartaalcyclus gaat bodemen… Maak dan de stoelriemen maar vast…

AEX kwartaal

Optiebeleggers halen opnieuw mooie winsten

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. De lagere toppen en lagere bodems van de AEX in de afgelopen maanden, voorspellen weinig goeds. Dat wil zeggen, voor de aandelenbeleggers, want voor de optiebeleggers bleken de afgelopen maanden bijzonder interessant en winstgevend te zijn.

 

optie-alert

 

De voordelen van een robot

We zijn de klap van februari bijna weer te boven. Dat was een harde, maar ook leerzame les. Het heeft mij geleerd om meer te concentreren op het doorrollen van posities (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=u_wLJE7KwtM) en het gebruik van algoritmes. Binnenkort is de robot af en dat heeft niet alleen als voordeel dat transacties zonder emotie worden uitgevoerd, maar ook zonder fouten…deze kans blijft namelijk altijd aanwezig als de menselijke factor niet kan worden geëlimineerd.

 

De Amerikanen leveren de winst van dit jaar weer in

De Amerikaanse indices doen hebben de winst van 2018 ook moeten inleveren. De technologie index Nasdaq is nog de enige index die voor 2018 zwarte cijfers laat zien. De Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de kleinere fondsen van de Russell staan inmiddels onder de openingskoers van 2018.

 

Veel minder aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel slechts 8 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand nog 9 aandelen waren. 22 aandelen zitten dus nu in een dalende trend, zodat de daling van de AEX index steeds breder wordt gedragen. Heel sterk oogt het beeld in ieder geval niet…

 

Hogere optiepremies

De optiepremies zijn, door de toegenomen beweeglijkheid weer wat opgelopen. De impliciete volatiliteit staat op dit moment op 17,9%. Het percentiel staat op 70%, wat aangeeft dat circa 30% van de waarnemingen een lagere waarde had dan de huidige van 17,9%. Wanneer we dit echter in historisch perspectief bekijken, dan is de beweeglijkheid nog steeds bijzonder laag. Van paniek is dan ook geen sprake.

 

Vix kwatrtaal

 

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%). In 2018 doet AandelenAlert het met een winst na aftrek van kosten van circa 10% het bijzonder goed.

aandelenalert

 

 

 

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer beter. En AandelenAlert doet het dus ook prima. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

dividendportefeuille

Met gepaste trots presenteer ik: de Nasdaq trendportefeuille

Het eerste resultaat hiervan is de introductie van de Nasdaq trendportefeuille.

Met een trendvolgende indicator kunnen we objectief bepalen waar we instappen en uitstappen. Gewoon de trend volgen en niet tegen de stroom in gaan. Het gemiddelde resultaat tussen 1993 en 2017 met de Trading Navigator was 32,9%.

Een hoger rendement en een lager risico

De Nasdaq steeg overigens gemiddeld 12% per jaar en de bewegingen waren veel groter, zoals je ook ziet in de grafiek. In 2008 daalde de NASDAQ met 48%. Het systeem wist het verlies in het jaar, door de stoploss, te beperken tot 33%. Dit was gelijk het slechtste jaar van de afgelopen 26 jaar.

23 positieve jaren en 3 negatieve jaren

Er waren 23 positieve jaren en 3 negatieve jaren. In de positieve jaren was de winst gemiddeld 40%. Bij de negatieve jaren was het verlies gemiddeld 19%. De standaarddeviatie was 28%. Dit houdt in dat gemiddelde rendement tussen 4,5% en 61,4% lag. 90% van de waarnemingen (twee keer de standaarddeviatie) ligt tussen -24% en +90%.

De Trading Navigator werkt voor vrijwel alle aandelen

Het voordeel dus van spreiding over verschillende soorten aandelen. Je kunt de Trading Navigator ook gebruiken voor Dividend aandelen, grote aandelen, zoals de AEX en kleine aandelen zoals die van de Small cap index. Maar ook indices van landen zoals De Franse CAC40, de Duitse Dax of de Amerikaanse Nasdaq.

Zie ook de gratis online video training op www.TradingNavigator.nl

Spectaculair rendement bij de Nasdaq

Maar dus ook op de aandelen die samen de Nasdaq vormen…Voor de Nasdaq aandelen komt het gemiddelde rendement dus uit op een spectaculaire 32,9% per jaar per aandeel. Exclusief dividend of het herinvesteren van winst. Zie voor meer informatie https://iris.nl/signaalbeleggen/trading-systemen/nasdaq-trendportefeuille

 

backtest-trend-nasdaq

 

Soms de ene dan de andere…

Het voordeel van het combineren van verschillende soorten aandelen is dat de verschillende aandelen het op verschillende momenten het beter doen.

Zo zagen we in de afgelopen periode dat de grotere AEX-aandelen maar weinig rendement opleverden, maar dat de kleinere aandelen van de small cap index en de Nasdaq het juist erg goed deden.

 

TrendPortefeuille_backtest_combinatie_van_5

Hoe breder de spreiding, hoe stabieler het resultaat.

Overigens zie je dat deze indicator het bij alle onderliggende waarden doet.

Hierboven zien we dus 5 verschillende soorten aandelen maal 30 aandelen, dus 150 verschillende aandelen. Overal gebruiken we dezelfde software met dezelfde instellingen. Een zeer robuuste indicator dus!

 

Gratis online training

“De techniek die ik gebruik om 20,6% rendement te maken… (zonder stress en in minder dan 10 minuten per week)”

 

Tijdens deze online training geef ik een kijkje achter de schermen en vertel ik je precies hoe ik beleg. Slechts 100 plaatsen beschikbaar (registreer nu via https://beleggen.com/training-b)

 

Je ontdekt ook…

 • Het geheime systeem dat alle succesvolle beleggers gebruiken
 • De grootste valkuil waarom 90% van de beleggers geld verliest
 • Hoe ik in minder dan 10 minuten per week mijn portefeuille beheer

 

ben je tevreden over je huidige rendement?

Helemaal

maar het kan altijd beter

Grotendeels

maar ik heb een hekel aan verliezen

Redelijk

maar hiermee ga ik mijn doelen niet halen

Gedeeltelijk

maar ik heb eigenlijk te weinig tijd

Helemaal niet

maar ik wil het wel leren

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%. Het jaar is nog niet om, maar ik verwacht voor 2018 overigens dat we dit niet gaan inhalen. Hopelijk kunnen we in 2019 weer dubbele cijfers gaan schrijven.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

de-goud-markt

DE GOUD “MARKT”

 Na zeven jaar manipulatie van de edelmetaalmarkt (sinds 2011) weten we nu ook dat manipulatie niet alleen “van bovenaf “ plaats vindt maar eveneens “van onderop”. Dit na bekendmaking van een rechtsgang die op 9 oktober j.l. in het District of Connecticut plaats had. Hierbij kwam vast te staan dat handelaren in commodities meenden eveneens “een graantje te moeten meepikken”.

Het eerste “slachtoffer” betrof een voormalige commodity handelaar van JP Morgan/Chase die ‘under seal’ toegaf schuldig te zijn aan het manipuleren van de U.S. Metals Markets, waarvan kennelijk ook zijn superieuren op de hoogte bleken te zijn. ‘Under seal’ wil zeggen dat de beklaagde in kwestie hoopt middels opbiechting op strafvermindering door z’n ‘partners in crime’ (superieuren, collega’s) te benoemen. De maximum straf die hierop staat is 30 jaar. Niet alleen goud en zilver maar ook platinum en palladium bleken onderdeel van “dit spel” dat door de Amerikaanse wet als ‘spoofing’ (bedrog) wordt aangeduid. In dit geval werden opdrachten vlak vóór uitvoering teruggetrokken, die de partij ter andere zijde op het verkeerde been zetten. JP Morgan was uiteraard “niet thuis” voor commentaar, want hier past uiteraard “versluiering van het aangezicht”.

Let wel, het gaat in dit geval niet om de grootschalige manipulaties door de bullion kongsi maar om “mini”manipulatie vanuit een lokale branche van JP Morgan die uiteraard gemakkelijk is aan te vatten. Bijna tendentieus is dat een dergelijke “kruimel”handel wel wordt aangepakt, terwijl de “maxi” manipulatie volstrekt buiten de rechterlijke arm blijft! Terwijl we weten welke instituten hierbij zoal betrokken zijn w.o. de Fed, de US Treasury, de zgn. bullion banks, Exchange Stabilization Fund (whatever that may be) alsmede het obscure instituut in Basel aangeduid als de Bank of International Settlements (BIS). Zij zijn alle hoofdrolspeler in het backwardation spel waarbij de longs middels zwaardere short posities last minute uit beeld worden gespeeld teneinde de goudprijs via een zgn. lockdown op het beoogde peil rond $1.200 per ounce te houden. Dit overigens met medeweten van het bestuur van de US Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Dit alles valt onder de vrije marktwerking, terwijl we hier toch spreken van de ‘basement’ van de vrije markt!

Een speciale rol in dit spel speelt de London Bullion Market Association (LBMA) die grote hoeveelheden ‘unallocated’ (niet op naam gesteld) goud verhandelt zonder van deze handel enige opgaaf of melding te doen. De LBMA wordt gedomineeerd door de zgn. bullion banks – JP Morgan, HSBC, Scotiabank, UBS en ICBC Standard Bank. Dit zijn de “systeemridders” of dient de “i” te worden vertaald in een “e”? Kennelijk durft niemand deze “kluwen” aan te pakken op straffe van “buitengerechtelijke” gevolgen, zoals ‘wistleblower’ Andrew Mcguire enkele jaren geleden overkwam bij een “nooit” opgelost verkeersongeval in Londen.

Dat de verhoudingswaarde van het edelmetaal geen enkele afspiegeling meer vormt van de realiteit van de mondiale geldschepping en schuldomvang getaxeerd op een slordige $250 biljoen of $250.0000 miljard(!) weten we en ook wat ons bij een reset (hyperinflatie) te wachten staat. Vooral dat laatste boezemt verreweg de meeste vrees in! Tegen deze achtergrond is de goudprijs nog NOOIT zo laag is geweest of beter gemanipuleerd!

Gezien de ernst van deze situatie wordt er in de Westerse wereld nog steeds veel te weinig aandacht aan dit onderwerp besteed. Hoe anders is dit in Azië waar het edelmetaal in termen van koopkrachtbehoud de plaats inneemt van de sociale zekerheid die we te onzent straks zullen ervaren als “de sociale onzekerheid” in de vorm van veel papier zonder enig “plezier” (koopkracht).

Een signaal van “verkapte” manipulatie werd begin deze eeuw al afgegeven toen de Europese centrale banken inclusief DNB door de Fed werden verordonneerd collectief goud te verkopen en hun dollarreserves op te hogen om te voorkomen dat de prijs door “het plafond” van $300 per ounce zou schieten en de dollar bijgevolg veel “feducie” (“in God We Trust”) zou verliezen. Dit “advies” werd nagenoeg trouw opgevolgd in de tijd dat Long Term Capital Management ‘belly up’ ging, toen dit instituut zich (ook al) aan het edelmetaal had “vergrepen” door met enige tonnen short te gaan in de hoop andere investeringen te kunnen financieren.

Het verleden is een gegeven dat aan de basis van onze toekomst staat. Maar met welke percepties leven we nu precies?

 • Te gering risicobesef daar er kennelijk nog (te) veel vertrouwen wordt geschonken aan een voldoende toegerust “veiligheidsnet” met voldoende ‘tools’ om in geval van nood adequate maatregelen te kunnen treffen (dat geringe besef deed ook opgeld na de ondergang van Bear Stearns in 2007!)
 • Wie tilt er verder aan de gigantische schuldenbubbel met zelfs een slordige $6,5 biljoen aan negatief rentende obligaties? Sterker, de beurs steeg juist toen de Demo’s op 6 november j.l. de meerderheid in the House of Representatives veroverden in de verwachting van nog meer stimulerende maatregelen
 • Wie ligt er wakker van het risico van ‘non performing’ pensioen- en sociale fondsen met name in de V.S. alsmede de enorme schuldenposities van lagere overheden, laat staan de totaal uit de hand gelopen studenten – en autoleningen?

David Stockman, voormalig Budget Director onder president Reagan refereerde in z’n laatste Contra Corner blog in dit kader op welke wijze Fed president Paul Volcker destijds (begin jaren ’80) te werk ging om de inflatie te bedwingen. De korte rente werd tot boven 20% bijgesteld om de inflatie te beteugelen als gevolg waarvan de economie een stevige deuk opliep. Nadat de inflatie goeddeels uit beeld was en de rente sinds die tijd steeds verder neerwaarts dook en zelfs naar nul werd teruggedraaid heerste er eigenlijk één lange golf van economische euforie. Om dit sprookje in stand te houden werd alles uit de kast gehaald inclusief quantative easing of optimale geldverruiming. Intussen loopt de rente middels de renteverhogingen van de Fed geleidelijk weer op, waarbij nu een kritisch punt is bereikt.

 

US 10-year Treasury bond yield (quarterly log scale chart)

US 10-year Treasury bond yield (quarterly log scale chart)

De nieuwe Fed president Powell ziet wel in dat het rentewapen als ‘tool’ dient te worden aangescherpt maar dat zal blijken niet meer dan mosterd na de maaltijd te zijn. Daar we in een bubbeleconomie leven zal elke renteverhoging als een speld in een ballon werken. De groei neemt af terwijl de schuldgroei stijgt, een buitengewoon ongelukkige “samenloop van omstandigheden”.

 

Powell zal zich ongetwijfeld realiseren dat de Fed juist deel van het probleem is die nooit meer de oplossing kan aanreiken. Of zoals voormalig managing director bij Goldman Sachs Nomi Prins onlangs weergaf dat ‘central bankers have been rigging financial markets for the sake of the bankers and will continue to do so leading to another global financial crisis without a Plan B’. Wie zal dan nog die (fake) schuld willen blijven financieren of ook maar aanhouden?

 

Voorts is de U.S. Treasury (ministerie van Financiën) voor het boekjaar 2018/19 voornemens een slordige $1,3 biljoen aan nieuwe schuld uit te geven of wel een stijging met maar liefst 146% vergeleken met het afgelopen boekjaar. De Fed is intussen juist bezig haar balans af te bouwen, terwijl de andere grote partij China als grootste houder van Amerikaanse schuld hetzelfde doet! Als er geen of te weinig kopers zijn, zal de yield stijgen op zo ongeveer het meest onzalige tijdstip. Let ook even op tekening hier beneden die voor zichzelf spreekt.

Money supply

Kortom, een onhoudbare ontwikkeling. Mijn stellingneming van tien jaar geleden (zie home page op www.robertbroncel.com) behoeft wezenlijk geen aanpassing behalve dan een update “bij eindafrekening” die straks zal dienen als een baken of “monument” voor ons nageslacht.

 

 

Robert Broncel                                                                                              Copyright, 14 november 2018

 

 1. dit bericht wordt tevens aan DNB president Klaas Knot verzonden.