Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Dividend

Dividend is uitkering aan aandeelhouderDividend is een uitkering van een deel van de winst een onderneming aan de aandeelhouders (kapitaalverschaffers). Een onderneming die winst maakt, heeft 2 mogelijkheden om de winst aan te wenden.

Dividend is uitkering aan aandeelhouder

De winst kan worden geherinvesteerd in het bedrijf of de winst kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend. Een winstuitkering heeft een negatief effect op de hoeveelheid kapitaal (eigen vermogen) dat de onderneming beschikbaar heeft.

(Goede) ondernemingen streven naar een stabiele of (licht) stijgende dividenduitkeringen. Het kan ook voor komen dat bij verlies een bedrag wordt uitgekeerd, wat dan ten laste komt van reserves. Aandeelhouders hebben voor elk aandeel dat zij hebben, recht op een winstuitkering.

Dividend: uitkering in contanten of in aandelen

Dividend kan worden uitgekeerd in contanten (cash), maar ook in aandelen. Dit wordt stockdividend genoemd. De aandeelhouder kan doorgaans kiezen tussen een uitkering in aandelen of contant.

Ex-dividend gaan van een fonds

Op de dag dat een fonds (aandeel) ex-dividend gaat, wordt de koers van het aandeel gecorrigeerd voor het dividendbedrag dat door de onderneming wordt uitgekeerd. Stel dat Royal Dutch Shell (RDS) op 24 april € 25,50 noteert en op 25 april € 0,25 ex-dividend gaat. De (theoretische) openingskoers van RDS op 25 april zal dan € 25,25 (€ 25,50 – € 0,25) bedragen.

Het kan voorkomen dat de aandelenkoers na het ex-dividend gaan, gaat stijgen. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘het inlopen van het dividend’ genoemd. Let wel, het is geen ‘Wet van Meden en Perzen’ dat het dividend wordt ingelopen. Als het sentiment op de beurs dermate slecht is, dan kan het ook voorkomen dat de koers verder daalt.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoge winstuitkering worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op http://www.beursbulletin.nl/acties/id/ voor meer informatie.

    Comment Section

    0 reacties op “Dividend

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.