Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Converteerbare obligatie

converteerbare obligatieConverteerbare obligatie is een obligatie die kan worden omgezet in aandelen. Dit soort obligaties wordt ook wel convertible genoemd. Als de houder (koper) van de converteerbare obligatie besluit om van zijn recht gebruik te maken om de obligatie in te wisselen voor aandelen, dan wordt vreemd vermogen omgezet in eigen vermogen van een onderneming.

 

Converteerbare obligatie kan worden omgewisseld in aandelen

Een obligatie is een schuldbewijs van een lening, uitgegeven door overheden of ondernemingen. Bij standaardobligaties wordt alleen een rentevergoeding gegeven voor het ter beschikking stellen van vermogen. In de financiële verslaglegging worden obligaties dan ook als vreemd vermogen aangeduid. Een converteerbare obligatie kan door de koper worden omgewisseld in aandelen.

Embedded optie

Converteerbare obligaties kunnen worden omgezet in een vooraf vastgesteld aantal aandelen, dat door de uitgevende onderneming wordt bepaald. Deze keuzemogelijkheid van de belegger wordt ook wel een ‘embedded optie’ genoemd.

De belegger zal alleen gebruik maken van zijn omwisselrecht als de aandelenkoers van de uitgevende onderneming dermate is gestegen, dat omzetting in aandelen lucratief is. De prijs van de converteerbare obligatie is, naast de rentestand en kredietwaardigheid van de onderneming, ook afhankelijk van de koers van het aandeel van de uitgevende onderneming. Bij een converteerbare obligatie spelen factoren een rol, die ook bij de waardering van opties van belang zijn, zoals dividend en looptijd.

Hoofdsom terugbetaald

Als de aandelen niet voldoende in waarde zijn gestegen, dan krijgt de obligatiebelegger normaliter de hoofdsom in geld uitgekeerd als de looptijd van de converteerbare obligatie is verstreken. Vanwege de keuzemogelijkheid zullen beleggers in converteerbare obligaties genoegen nemen met een lagere rentevergoeding. Door de mogelijke omzetting van vreemd vermogen (obligaties) naar eigen vermogen (aandelen) hebben de converteerbare obligaties een bijzondere positie op de balans van de onderneming. Deze obligaties worden ook wel een hybride financieringsvorm genoemd.

Geen verschil converteerbare en normale obligatie

Er is in echter geen verschil tussen een converteerbare obligatie en een normale obligatie als een uitgevende onderneming failliet gaat. Beide soorten obligaties hebben evenveel recht op geld uit de restwaarde van het bedrijf. Beide obligaties kunnen zijn uitgegeven als achtergestelde lening, met minder rechten bij een faillissement.

Varianten

Er is een aantal varianten mogelijk op de converteerbare obligatie, zoals bijvoorbeeld de reverse converteerbare obligatie, de exchangeable obligatie en de reverse exchangeable obligatie.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen.  Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille of http://www.beursbulletin.nl/acties/tu/ voor meer informatie.

    Comment Section

    0 reacties op “Converteerbare obligatie

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.