Rusland vlagRusland behoort tot de BRIC-landen, wat een acroniem is van Brazilië, Rusland, India en China. Het geschatte inkomen per hoofd van de bevolking (PPP (purchasing power parity)) bedroeg in 2011 $ 17.000 (bron: CIA The World Factbook).

Het land is met een oppervlakte van circa 17 miljoen km² ongeveer 1,8 keer zo groot als de VS en heeft circa 138 miljoen inwoners (op basis van cijfers 2011).

Rusland exporteerde $ 498,6 miljard in 2011

In 2011 bedroeg de export van Rusland $ 498,6 miljard, waarbij Nederland (12,3%), China (6,5%), Italië (5,6%), Duitsland (4,6%) en Polen (4,3%) de voornaamste exportpartners waren. Rusland exporteert voornamelijk aardolie en aardolieproducten, metalen, hout en houtproducten, chemicaliën en militair materieel.

Rusland importeerde $ 310,10 miljard in 2011

In 2011 bedroeg de import van Rusland $ 310,10 miljard, waarbij China (15,6%), Duitsland (10%), Oekraïne (6,6%) en Italië (4,3%) de voornaamste handelslanden voor de import waren. Rusland importeert voornamelijk machines, voertuigen, farmaceutische producten, plastic, metalen halffabrikaten, vlees, fruit en noten, optische en medische instrumenten, ijzer en staal.

Aanzienlijke veranderingen Rusland

Rusland heeft aanzienlijke veranderingen ondergaan sinds de ineenstorting van de voormalig communistische Sovjet-Unie. Rusland transformeerde van een wereldwijd geïsoleerd, centraal geleide economie tot een meer marktgerichte en wereldwijd geïntegreerde economie.

Tijdens de economische hervormingen in de jaren ’90, werd het grootste deel van de industrie geprivatiseerd. Volgens CIA The World Factbook is de bescherming van eigendomsrechten nog steeds zwak en de particuliere sector blijft onderworpen aan zware staatsinmenging.

Rusland rijk aan olie en gas

Rusland werd in 2011 ’s werelds grootste olieproducent en overtrof daarmee Saoedi-Arabië als grootste olieproducent. Rusland is de 2de grootste aardgasproducent ter wereld en heeft daarnaast ‘s werelds grootste aardgasreserves. Het immense land heeft de tweede grootste steenkoolvoorraden en de achtste grootste ruwe oliereserves ter wereld.

Russische economische groei gemiddeld 7%

De Russische economie groeide gemiddeld met 7% in de 10 jaar na de Russische financiële crisis van 1998, wat resulteerde in een verdubbeling van het reëel besteedbaar inkomen en de opkomst van een middenklasse. De Russische economie was echter één van de zwaarst getroffen economieën tijdens de wereldwijde economische crisis (2008/2009), waarbij de olieprijs kelderde van bijna $150 per vat tot onder $40 per vat.

Kredietcrisis negatieve impact op Russische financiële sector

De kredietcrisis had ook een negatieve impact op de Russische financiële sector, toen de kredieten opdroogden en het vertrouwen verdween in de bankensector. Volgens de Wereldbank bedroeg het pakket aan maatregelen dat de regering nam om de crisis te bezweren in 2008/2009 ongeveer 6,7% van het BBP.

De Centrale Bank van Rusland zette eenderde van de internationale valutareserves van $ 600 miljard, om de waardedaling van de Russische roebel tegen te gaan. De regering besteedde $ 200 miljard ter verhoging van liquiditeit in de banksector en hulp van Russische bedrijven niet in staat te rollen over grote buitenlandse schuld invorderbaar.

De economische neergang bereikte medio 2009 een dieptepunt, waarna de Russische economie in het 3de kwartaal van 2009 begon te groeien. Ernstige droogte en bosbranden in Centraal Rusland verminderden echter de landbouwproductie, waarna een verbod op de uitvoer van graan werd ingesteld voor een deel van het jaar. De groei vertraagde in andere sectoren zoals productie en de detailhandel. Stijgende olieprijzen steunden de Russische economische groei in 2011, waardoor het begrotingstekort werd verminderd wat daarvoor was opgelopen vanwege de kredietcrisis.

Werkloosheid sterk gedaald

Rusland heeft sinds 2009 de werkloosheid weten terug te dringen van boven 9% tot onder 6% van de beroepsbevolking (zie grafiek). Volgens CIA The World Factbook kent Rusland nog wel lange termijn uitdagingen, zoals een krimpende beroepsbevolking en een grote mate van corruptie. Ook de kapitaalsverschaffing aan kleinere, niet-energie bedrijven en een slechte infrastructuur zijn problemen waarmee Rusland te maken heeft.

Bron:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille of http://www.beursbulletin.nl/acties/tu/ voor meer informatie.