Geld verdienen met credit spreads, de meest veelzijdige strategie

Credit spreads behoren tot mijn meest favoriete strategieën. Enerzijds kunnen credit spreads worden gebruikt voor het genereren van inkomen. Anderzijds kunnen credit spreads ook worden gebruikt voor het afdekken van het risico. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel aandelen- als indexopties.

Voordelen van credit spreads

Hoe vaak is het u gebeurd dat wanneer u een aandeel kocht, dat het aandeel direct de verkeerde kant op ging? Veel te vaak waarschijnlijk. Het gebruik van credit spreads kan daarbij van pas komen. Een van de grootste voordelen van de credit spreads is de buffer wanneer de onderliggende waarde de verkeerde kant opgaat. Een ander groot voordeel is dat het risico gemaximaliseerd is.

Een zeer winstgevende en eenvoudige optiestrategie

We concentreren ons hierbij op het schrijven van de out of the money opties. We profiteren hierbij van het feit dat de meeste optiebeleggers goedkope opties kopen met een kleine kans op succes. We doen dit in combinatie met het afdekken van het risico, zodat het risico wordt beperkt. Dit is een zeer winstgevende en tevens eenvoudige strategie.

Waar gaat de koers van de onderliggende waarde niet naartoe?

De eerste stap hierbij is het concentreren, niet op waar de markt naartoe gaat, maar waar de markt waarschijnlijk niet naartoe gaat. Het probleem is immers dat niemand de toekomst kan voorspellen en weet welke kant de markt opgaat. Het is eenvoudiger om een inschatting te maken waar de markt niet naartoe gaat.

Zorg voor een objectieve strategie, zonder emotie

Uw enige zorg is dat de markt niet voorbij de uitoefenprijs gaat van de optie die u schrijft. U kunt dan in drie scenario’s geld verdienen (een opening, een stijging en een gelijkblijvende koers). Zelf gebruik ik hiervoor de Trading Navigator. Wanneer er een koopsignaal ontstaat, dan verwacht ik dat de onderliggende waarde niet gaat dalen. Het is van groot belang om een objectieve strategie te hebben, zodat u zonder emotie beslissingen kunt nemen.

Kies de juiste uitoefenprijzen van de opties

De volgende stap is het kiezen van de uitoefenprijzen. Omdat we opties schrijven, maken we gebruik van de wetenschap dat de tijdswaarde uit de opties loopt. Iedere dag loopt er een stukje tijdswaarde uit de optie, ongeacht de richting van de markt. Hoe sneller de expiratiedatum nadert, sneller de tijdswaarde verdampt.

Kies kort lopende opties om te profiteren van de tijdswaarde

Stel dat u een optie zou hebben gekocht met een looptijd van drie maanden voor € 5, dan loopt er bijvoorbeeld in de eerste maand € 1 tijdswaarde uit. In de laatste maand loopt er bijvoorbeeld € 3 aan tijdswaarde uit. In dit geval loopt er in de laatste maand drie keer zoveel tijdswaarde uit als in de eerste maand. We kiezen daarom credit spreads met een korte looptijd, maximaal 90 dagen en opties die out of de money zijn.

Maakt altijd gebruik van combinatieorders

We kiezen opties met dezelfde looptijd maar met verschillende uitoefenprijzen. We zetten deze combinatie altijd op met een combinatielimiet. Dit voorkomt dat we de laagste prijs ontvangen en de hoogste prijs moeten betalen. Door het gebruik van een combinatieorder ontvangen we per saldo daarom meer premie.

Liever een credit spread dan een debet spread

We noemen dit een credit spreads omdat we vooraf een credit ontvangen. We verkopen dus de duurdere optie en kopen de goedkopere optie ter afdekking. Wanneer we de goedkope optie verkopen en de dure optie kopen, dan betalen we premie en noemen we dit een debet spread. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een credit spread omdat we deze in principe niet meer hoeven te sluiten.

Credit spreads komen in twee smaken:

 • een bear call spread
 • een bull put spread

We verwachten geen daling bij een koopsignaal

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. DSM zit al jaren in een stijgende trend. Het koopsignaal wordt bevestigd door de verdere stijging van de koers. Nu gaan we niet voorspellen dat de koers verder oploopt, maar we verwachten dat de koers in de komende maanden niet zal gaan dalen, vanwege de stijgende trend.

DSM week

Hogere bodems en hogere toppen: een bull put spread

Op de daggrafiek zien we een patroon van hogere bodems en hogere toppen. De meest recente bodem ligt rond € 100. Ik verwacht dat de koers rond dit niveau de nodige steun kan verwachten. Ik kies daarom voor een bull put spread. Het is een strategie die profiteert van een positieve beweging met een beperkt risico en een gelimiteerd rendement.

DSM dag

Dek direct het risico af en leg een combinatieorder in

Om het risico af te dekken koop ik tegelijkertijd een putoptie met een uitoefenprijs van € 96. Omdat ik deze als combinatie-inleg, zie ik dat ik minimaal € 0,60 voor een combinatie ontvang en maximaal € 0,72 ontvang. Ik kies daarom een limiet tussen deze bied- en laatprijs in en plaatst de order voor € 0,65.

Iedere dag loopt er een beetje tijdswaarde uit

Zolang de koers van DSM tot de derde vrijdag van augustus niet onder € 100 komt, zal er iedere dag een klein beetje tijdswaarde uitlopen. In dit voorbeeld is de resterende looptijd nog 63 dagen. Ik koos in het voorbeeld voor 10 contracten dus ontving € 650 aan premie, wat mijn maximale winst is wanneer DSM niet onder € 100 expireert.

DSM kan 7% dalen zonder verlies

De bank of broker blokkeert een bedrag op mijn rekening als zekerheid dat ik in staat ben om mij aan mijn verplichting te houden. De ontvangen € 0,65 geeft mij een extra buffer in het geval de koers daalt. De koers van DSM noteert rond € 107. Onder € 100 min € 0,65 is € 99,35 maak ik geen verlies. Dit geeft mij dus een buffer van € 7,65.de koers van DSM kan dus 7% dalen zonder dat geld verlies.

Ik kies voor de makkelijkste 50% winst

Het idee is dat ik deze positie sluit wanneer de premie lager is. Ik kies ervoor om een doorlopende order in te leggen op 50% van de ontvangen premie. De makkelijkste 50% wil ik graag hebben. De tweede helft van de looptijd is risicovoller dan de eerste helft. De premie beweegt in de tweede helft sneller mee met de beweging van de onderliggende waarde (het gammarisico).

Mijn verlies is gemaximaliseerd bij een creditspread

Ik hoef dus niet te voorspellen waar de koers heen gaat, maar alleen een inschatting te maken waar de koers niet naartoe gaat. In het slechtste geval moet ik de aandelen DSM kopen voor € 100 en kan DSM verkopen voor € 96. Het verlies is dan € 4 minus de ontvangen premie van € 0,65. In het slechtste geval verlies ik dus € 3,35. Dit is dus ongeacht hoe ver de koers van DSM daalt onder € 96.

Ruim 100% rendement op jaarbasis

Op basis van dit maximale risico kan ik dus berekenen dat ik € 0,65 gedeeld door € 3,35 is een rendement van 19% in twee maanden kan realiseren. Ik zou dit dus zes maal per jaar kunnen doen zodat op jaarbasis een rendement zou kunnen worden behaald van 116%. Ruim 100% rendement geeft natuurlijk ook aan dat dit niet zonder risico is!

Ontvang meer premie door in de money opties te schrijven

In plaats van een optie out of de money te schrijven, kan ik er ook voor kiezen om een in de money optie te schrijven. Aangezien de AEX na de consolidatie binnen de stijgende trend deze week opnieuw een koopsignaal gaf, kan ik kiezen voor een bull put spread. Het voordeel van het schrijven van een in de moneyoptie is dat ik meer premie ontvang.

AEX week

Ik ontvang direct € 10 aan optiepremie

De koers van de AEX noteerde rond 555 punten. Wanneer ik nu een put 565 schrijf, ontvang ik circa € 15 aan premie. Ik koop ter afdekking van het risico een put 545. Hiervoor betaal ik circa € 5. Ik kan deze credit spreads als combinatieorder plaatsen voor € 10. Als de AEX op de derde vrijdag van juli, een resterende looptijd van 35 dagen, boven 565 punten noteert, dan kan ik deze € 10 aan premie definitief bijschrijven.

AEX_credit_spread

Het maximale risico bij deze creditspread is € 10

In het slechtste geval moet ik de AEX kopen voor 565 en kan deze verkopen voor 545. Het verlies is dan 20 minus de ontvangen premie van € 10. In het slechtste geval verlies ik dus € 10. Dit is dus ongeacht hoe ver de koers van AEX daalt onder € 545.

AEX_credit_spread_finodex

600% rendement op jaarbasis met een creditspread

Op basis van dit maximale risico kan ik dus berekenen dat ik € 1000 gedeeld door € 1000 is een rendement van 100% in twee maanden kan realiseren. Ik zou dit dus zes maal per jaar kunnen doen zodat op jaarbasis een rendement zou kunnen worden behaald van 600%. Ruim 600% rendement geeft natuurlijk ook aan dat dit niet zonder risico is!

De kans dat de AEX stijgt is groter dan dat deze daalt

Mocht het echter een keer fout gaan en de keer daarop weer goed gaan, dan is er per saldo nog niets aan de hand. Ik doe dit natuurlijk omdat ik een koopsignaal kreeg in de AEX index. Hierdoor is de kans dat de AEX stijgt groter dan dat de AEX daalt. Vergelijk het met het opgooien van een munt waarbij je een euro kunt verdienen en € 1 kunt verliezen. Als je weet dat je bijvoorbeeld in 60 of 70% van de tijd kop gooit, dan zal je onderaan de streep na bijvoorbeeld 1000 keer gooien een mooie winst hebben gerealiseerd.

Leg gelijk een doorlopende sluitorder in

Het nadeel van deze diep in de money optie is dat er geen buffer is voor het geval de koers daalt. Wanneer de AEX over circa 35 dagen rond het huidige niveau staat, dan verdien ik niks. De koers van de AEX zal dus daadwerkelijk hoger moeten staan dan de huidige koers om winst te maken. Om deze reden leg ik direct na het verkopen van deze spread een doorlopende sluitkoop order in met een limiet van € 5. Wanneer de AEX index tussentijds oploopt, en de premie dus daalt, dan zal deze spread voortijdig met circa 50% winst worden gesloten.

Haal de winst zo snel mogelijk binnen

Aangezien de AEX index nooit in een rechte lijn omhoog of naar beneden gaat, maar altijd in golfbewegingen, is er een kans dat er tussentijds een winst kan worden gerealiseerd. Of dat op de einddatum opnieuw zo is, moet altijd worden afgewacht. Door de positie voortijdig te sluiten, met 50% winst, zal de hitratio waarschijnlijk oplopen naar meer dan 60-70% (wanneer de AEX in een stijgende trend zit, stijgt de AEX in enkele weken in 60-70% van de gevallen).

Kijk naar het resultaat van de serie credit spreads

Mocht deze transactie tussentijds tegen mij ingaan, dan is er niets aan de hand. Ik weet immers wat mijn maximale verlies is. Ik weet ook dat ik met de wind mee beleg. Ik kijk altijd eerst naar de richting van de trend. Op deze manier hoef ik niet te kijken naar het resultaat van een individuele transactie, maar kijk naar het resultaat van een serie van transacties. Dit is de wet van de grote getallen.

De kansen zijn in mijn voordeel

Vergis je niet, er is geen enkele strategie die iedere keer geld oplevert. We moeten dus accepteren dat we eens in de zoveel tijd te maken krijgen met een verlies. Als ik echter weet dat ik een statistisch voordeel heb omdat ik met de trend mee beleg en ik net zoveel kan verdienen als verliezen, dan zijn de kansen in mijn voordeel.

Beide types credit spreads hebben voor- en nadelen

Je emoties blijven onder controle omdat je vooraf weet wat het maximale risico is. Dit geldt zowel bij out of the money opties als bij in de money opties. De keuze voor een in de money of een out of the money credit spread hangt af van de visie op de onderliggende waarde. Beide smaken bieden voor- en nadelen. Het voordeel van de out of the money optie is natuurlijk dat er een extra buffer is. Het voordeel van de in de moneyoptie is dat de winsten net zo groot, of zelfs nog groter zijn, dan de verliezen.

Je hoeft niet te wachten tot het maximale verlies is bereikt

Bovendien heb je bij deze strategie de mogelijkheid om voortijdig deze positie te sluiten. We weten immers dat de tijdswaarde er in de laatste fase het snelst uitloopt. Mocht deze positie in de min dreigen te gaan, dan is het mogelijk om deze voortijdig te sluiten en tegelijkertijd een spread op te zetten met een langere looptijd.

Neem beslissingen zonder emoties

Welke strategie je ook kiest, zorgt ervoor dat je deze strategie op papier zet en je er aan houdt. Plan your trade and trade your plan. Dit zorgt ervoor dat je niet meer hoeft na te denken, maar alleen hoeft uit te voeren. Het nadenken, nadat emoties een rol gaan spelen, levert slechtere resultaten op dan het nadenken zonder dat emoties een rol spelen.

Een grotere kans op winst met credit spreads

Het grote voordeel van credit spreads is de kans op winst. Zeker wanneer een bewezen systeem wordt gebruikt om een inschatting te maken van de richting van de onderliggende waarde. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat het verlies gemaximaliseerd is. Mocht de onderliggende waarde volledig de verkeerde kant opgaan, dan blijft het verlies beperkt tot het verschil tussen de beide uitoefenprijzen.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com

 

Voorspellingen van experts: luister er niet naar

Niemand kan de toekomst voorspellen. Ik ook niet. Toch zie ik nog regelmatig diverse experts een poging doen om te voorspellen welke aandelen gaan stijgen en welke gaan dalen. Op de site van IEX lezen we dat de experts van mening waren dat beleggers het beste aandelen ING, KPN, Heineken en ASR moesten kopen.

 

De toppers daalden harder dan de floppers

ING en ASR daalden beide ruim 14% in mei. De aandelen die werden getipt om te kopen, daalden zelfs harder dan de aandelen waarvan de experts vonden dat deze de floppers van de maand mei zouden worden. Wat heb je dan aan deze tiplijstjes?

 

ASR zit in een dalende trend

Wanneer we kijken naar het aandeel ASR, dan valt op dat sinds de start van 2018 het aandeel per saldo niets heeft gedaan. De Trading Navigator, een objectief systeem dat koopsignalen geeft wanneer de trend stijgt en verkoopsignalen geeft wanneer de markt daalt, gaf begin mei een verkoopsignaal.

 

Waarom zouden we ASR dan moeten kopen?

Een aandeel dat in een tradingrange zit, daar verwacht ik persoonlijk niet heel veel van. Tenzij je het aandeel koopt voor het dividend. ASR heeft een dividendrendement van ruim 5% op dit moment. 41% van de winst wordt uitgekeerd in de vorm van dividend aan de aandeelhouders. Met een koers-winstverhouding van 8,2, lijkt er geen sprake van een aandeel dat we nu per se in portefeuille zouden moeten hebben.

 

ING zit al jaren in een dalende trend

Het andere aandeel dat werd getipt was ING. Een verrassende keuze, aangezien het aandeel sinds begin 2018 in een dalende trend zit. Tenzij je als belegger de aandelen aantrekkelijk vond rond € 17, dan zijn deze aandelen rond € 10 natuurlijk een koopje. Zoals we bij Fortis en SNS hebben gezien, kunnen de koersen van banken lang in een dalende trend blijven.

ING week Voorspellingen van experts: luister er niet naar

Waarom zouden we ING moeten kopen?

Tenzij je ook hier geïnteresseerd bent in het dividendrendement van 6,8%. 58% van de winst wordt gebruikt voor het dividend. En met een koers-winstverhouding van 8,4, kunnen we ook niet echt spreken van een aandeel dat aan de vooravond staat van een gigantische stijging. Of weten deze experts dan meer dan wij?

 

ING is een internationale systeembank

ING is natuurlijk wel een systeembank. Niet alleen een systeembank voor het Nederlandse systeem, maar ING behoort tot de groep banken die internationaal als systeembank wordt aangemerkt. Wanneer ING dus omvalt, dan is het laatste waarschijnlijk waar je je zorgen over maakt is dat ING omvalt…

 

Koop de stijgers en laat de dalers links liggen

Hoe dan ook, ik begrijp de voorkeur niet voor aandelen die steeds goedkoper worden. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken weten we immers dat we niet de dalers, maar juist de stijgers moeten kopen. Ik heb hier reeds diverse malen aandacht aan besteed zoals in https://beleggen.com/geld-verdienen-bewezen-systeem-zonder-trend

Momentum in financial markets

KPN zit in een stijgende trend

Bij KPN kan ik me dan nog iets voorstellen. Hoewel dit aandeel sinds de start van 2018 in een dalende trend zat, kregen we begin 2019 een koopsignaal. De neerwaartse trend lijkt te zijn omgebogen. Ik ga echter niet voorspellen dat het aandeel gaat stijgen. Ik geloof dat de enige die geld kan verdienen met voorspellen, op de kermis staat met een glazen bol.

KPN week

Heineken klimt steeds verder op

Ook Heineken zit al enige tijd in een stijgende trend. Dan begrijp ik inderdaad waarom beleggers enthousiast zijn over dit aandeel. De koers van Heineken is na het koopsignaal steeds verder opgelopen. Blijkbaar zijn de grote partijen van mening dat Heineken koopwaardig is. Het maakt niet uit wat deze partijen zeggen, maar wat zij doen.

 

Heineken week

Luister niet naar beleggers, maar kijk wat zij doen

Wanneer deze grote partijen in de markt stappen, dan blijft dit niet onopgemerkt. Het spoor van deze grote beleggers, de grote olifanten, is vrij eenvoudig te volgen. Het enige dat wij hoeven te doen is het spoor van deze grote olifanten te volgen. Luister dus niet naar alle luidruchtige beleggers, die voortdurend roepen wat je moet kopen en wat je moet verkopen.

 

Beleggers zitten er vaker naast dan dat zij de juiste koers kunnen voorspellen

Zijn de beleggers samen dan in staat om de beurs te voorspellen? Volgens IEX niet. In november 2011 werd teruggekeken op 10 jaar Bull/Bear Enquête. De conclusie luidde: “in slechts 46,6% van de gevallen voorspelde u de juiste richting. Ofwel, dat een positieve indicator resulteerde in een stijgende AEX en vice versa.”

 

De juiste aandelen

Zijn beleggers dan wel in staat om de juiste aandelen te kiezen? Ook niet, zo bleek uit de analyse van 10 jaar Bull/Bear Enquête. In de grafiek staat de AEX (roze), het resultaat van de ‘profs’ (rood) en die van de IEX-beleggers (groen). De gestaag dalende AEX-index werd nog eens flink ‘underperformed’.

IEX bull bear

Onderzoek suggereert – niet voor de eerste keer – dat je beter alles kunt negeren wat door de experts wordt gezegd. In de afgelopen 35 jaar hebben Amerikaanse bedrijfsaandelen, die werden aanbevolen door analisten, gemiddeld veel slechter gepresteerd dan aandelen waarvan werd voorspeld te floppen. Zie ook https://gizmodo.com/wall-street-analysts-are-embarrassingly-bad-at-predicti-1821960754

Contrair oogpunt

Vanuit contrair oogpunt zou dit mogelijkheden bieden, maar zo consistent fout zitten beleggers helaas niet om hier nu je hele financiële toekomst aan op te hangen. Veel sentimentindicatoren zijn optimistisch op de top en pessimistisch op de bodem. Het probleem is echter dat er niet altijd extreme waarden rond belangrijke toppen en bodems worden bereikt.

 

Nieuwsuur Top 5

Zijn alleen de IEX beleggers nu zulke slechte beleggers? Helaas staan de resultaten van de IEX Bull/Bear Enquête niet op zich. De Advisory Sentiment Indicator laat dezelfde conclusie trekken. Ik heb daarnaast ook al enkele malen (zie Analisten bakken er niks van) de resultaten van de Nova Top 5 / Nieuwsuur Top 5 belicht. De conclusie was dat sinds de start in 1994 jaarlijks gemiddeld 1,4% slechter werd gescoord dan de AEX.

 

Nova-Nieuwsuur-Top5

 

Combineer bewezen strategieën die bij het passen

 

Gebruik altijd een strategie die zichzelf bewezen heeft en stap niet zomaar blind in deze markt onderzoek welke strategie het beste bij je past, bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Combineer deze vervolgens met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

 

 

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

ModelPortefeuille in 2018 circa 30% beter

Wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die we samen met Finodex hebben ontwikkeld, dan zien we dat, ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, deze modelportefeuille met 16% steeg. Bijna 30% beter dus.

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

modelportefeuille_250k

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was. Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie https://www.dropbox.com/s/l1oh576uidsmqbo/Finodex%20De%20BFM%20Modelportefeuilles%20v1%20Pages.pdf?dl=0

 

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

 

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieën en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

 

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com

 

 

 

 

Deel 4 van Geld verdienen met opties: ongedekt schrijven van putopties

Ongedekt schrijven van putopties: betaald krijgen om je favoriete aandeel te mogen kopen voor een lagere prijs

Ongedekt schrijven van putopties kunt u doen wanneer u een aandeel wilt kopen, maar u vindt dat de prijs te ver is opgelopen. De meeste beleggers wachten dan tot de koers corrigeert om vervolgens in te stappen. Er is echter ook een andere manier. Een slimmere manier.

Iemand betaalt u om te wachten

Ook dit is weer een mooie strategie op basis van het schrijven van opties. Zoals we in de eerdere delen hebben gezien, is het schrijven van opties een interessante manier om een inkomen te genereren. Iemand anders geeft u geld in ruil voor de kans om het aandeel voor een lagere prijs dan de marktprijs te kopen. Hoe klinkt dat?

Ongedekt schrijven van put opties

Betaald krijgen om te wachten totdat de koers daalt tot het niveau waarop u wilt instappen? Met deze strategie kunt u niet alleen op een lager niveau instappen, maar ook een inkomen genereren met beleggen. Deze strategie is het ongedekt schrijven van putopties. Slechts weinig beleggers gebruiken deze strategie en vaak wordt ook gezegd dat het ongedekt schrijven van put opties risicovol is.

Gebruik dit alleen voor aandelen die u in bezit wilt krijgen

De strategie, het ongedekt schrijven van putopties, wordt succesvol gebruikt door beleggers, naast de bekende strategieën zoals de long call, de short strangle en de iron condorstrategie. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is dat u alleen putopties schrijft voor aandelen, die u in bezit zou willen krijgen. Gebruik dit dus alleen voor aandelen waarbij u met behulp van een bewezen strategie, bijvoorbeeld de Trading Navigator methode, een koopsignaal hebt gekregen.

Vermijd aandelen die in een dalende trend zitten

Start dus altijd met een analyse van de onderliggende waarde. Kom niet in de verleiding om opties te schrijven op aandelen die in een dalende trend zitten. Iets dat daalt, kan immers steeds verder dalen, zoals we gezien hebben wij bijvoorbeeld DAF, Fokker, Imtech, SNS en Fortis. Ik maak daarom dan ook altijd gebruik van een objectief systeem zodat mijn emoties geen rol spelen.

Ongedekt schrijven van put opties RDS maand

Doe uw huiswerk en stel een verlanglijstje samen

Natuurlijk zijn er ook andere strategieën om aandelen te selecteren, zoals fundamentele analyse. Na een zorgvuldige screening, bijvoorbeeld op basis van het dividendrendement, stelt u dan uw verlanglijstje samen. U bent echter van mening dat de koers van het aandeel op dit moment net iets te hoog is. U zou bijvoorbeeld het liefst willen instappen wanneer de koers een dip maakt naar bijvoorbeeld het 200-daags gemiddelde.

Geduldig wachten of slim zijn?

U selecteert dus aandelen die u voor de lange termijn in uw portefeuille zou willen hebben, en u bent bereid te wachten op een geschikt instapmoment. De meeste beleggers wachten dan geduldig tot de koers van het aandeel, dat zij in portefeuille zouden willen hebben, een tijdelijke dip maakt zodat zij hun slag kunnen slaan. U bent echter slimmer, en gebruikt de strategie van het ongedekt schrijven van put opties.

Kies opties met een uitoefenprijs waarop u het aandeel wilt kopen

Stap 2 is het bekijken van de verschillende optieseries, die beschikbaar zijn. U zoekt naar opties met een uitoefenprijs die overeenkomt met het niveau waarop u het aandeel zou willen kopen. U houdt daarbij rekening met de looptijd van de optie, waarbij u een inschatting maakt in hoeverre het redelijk is om te verwachten dat de koers binnen deze looptijd richting uw gewenst aankoopniveau daalt.

Kies bekende en betrouwbare bedrijven

Laten we weer eens kijken naar een voorbeeld met Royal Dutch Shell. We kennen het bedrijf, we weten dat het een van de grootste bedrijven ter wereld is, dat het een betrouwbare uitkeerder is van dividend, een dividendaristocraat, u wilt het aandeel hebben, en ziet het, net als veel andere beleggers, als een vaste basis binnen uw portefeuille. Never sell Shell.

Royal Dutch Shell zit in een stijgende trend

Wanneer we kijken in de maandgrafiek van Royal Dutch Shell, dan zien we dat de koers van Royal Dutch Shell sinds januari 2016 is opgeveerd vanaf € 16,52. De afgelopen jaren bevindt de koers van Royal Dutch Shell zich in een stijgende trend en noteert op dit moment € 28,48. De koers heeft een hogere bodem gevormd eind 2018 rond € 24,50.

U zou niet gek staan te kijken van een correctie

Hoe kunnen we er nu voor zorgen dat iemand u gaat betalen voor het wachten totdat de koers van Royal Dutch Shell terugvalt tot zeg € 25. U hebt het aandeel geanalyseerd en bent van mening dat u bereid bent om het aandeel te kopen voor € 25. U vindt de stijging sinds eind vorig jaar van € 24,50 naar € 28,50, circa 16% in enkele maanden wat stevig, en zou niet gek staan te kijken van een test van de vorige bodem rond € 25.

In plaats van een doorlopende kooporder, schrijft u een putoptie

De meeste mensen plaatsen dan, op de ouderwetse manier, een doorlopende order voor het kopen van aandelen Royal Dutch Shell voor € 25. Maar u niet. U plaatst een order voor het schrijven van een ongedekte putoptie. Bij het ongedekt schrijven van putopties krijgt u vooraf betaald voor uw tijd en energie. Laten we eens kijken naar de verschillende optiepremies voor december 2019, circa 8 maanden verder.

RDS put opties de 2019

U ontvangt tussen € 16 en € 780 aan premie

We zien dat we € 0,16 krijgen voor een putoptie met een uitoefenprijs rond € 20 en dit loopt op tot € 7,80 voor een putoptie met een uitoefenprijs van € 35. Omdat optiecontracten altijd gaan over 100 aandelen moeten we dus vermenigvuldigen met 100 zodat we tussen € 16 en € 780 krijgen per optiecontract. Wanneer we 10 optiecontracten met een uitoefenprijs van € 25 zouden schrijven, dan ontvangen we 10 × € 0,72 × 100 is € 720.

U gaat de verplichting aan om deze aandelen te kopen

Wanneer u ongedekt putopties schrijft, gaat u dus de verplichting aan om de aandelen Royal Dutch Shell tot en met de derde vrijdag van december 2019 te kopen voor bijvoorbeeld € 25. U bent bereid om dit te doen, omdat u uw huiswerk heeft gedaan en weet dat Royal Dutch Shell de afgelopen jaren in een stijgende trend zit. De Trading Navigator heeft bovendien enige tijd geleden een koopsignaal gegeven.

Kijk naar het dividendrendement en de koers-winstverhouding

U heeft vertrouwen in het dividendbeleid van Royal Dutch Shell en vindt het dividendrendement van 5,75% interessant. Het feit dat beleggers slechts 11,37 keer de winst betalen voor een aandeel vindt u prima, maar u zou het liever willen kopen tijdens een dip. Kopen en wegleggen vervolgens dus dit aandeel en overdragen aan uw kinderen.

RDS Bloomberg

Iemand is bereid u te betalen in ruil voor een goede nachtrust

Wat gebeurt er nu wanneer u een putoptie schrijft? De tegenpartij, de koper van de putoptie wil graag zijn bezit verzekeren, vergelijk het met een brandverzekering, en is bereid hiervoor € 0,72 te betalen om tot het einde van het jaar de zekerheid te hebben dat de aandelen Royal Dutch Shell kunnen worden verkocht voor € 25. Deze persoon wil gewoon lekker kunnen slapen, ondanks wat er gebeurt met de olieprijs, een handelsoorlog, een Brexit en wat we nog meer voor ellende kunnen verwachten.

U neemt de rol aan van een verzekeringsmaatschappij

U bent nu echter de verzekeringsmaatschappij en bent bereid om, in ruil voor deze premie, dit risico te lopen. U loopt dus daadwerkelijk het risico om deze aandelen te moeten kopen, ongeacht wat er met Royal Dutch Shell gebeurt. Stel Royal Dutch Shell raakt in opspraak in Nigeria, krijgt te maken met één of ander boekhoudschandaal of een grote milieuramp omdat een boortoren veel olie lekt, of wat dan ook.

U loopt ook risico, net als bij het kopen van de aandelen

U dient zich dus te realiseren dat, mocht de koers van Royal Dutch Shell, om welke reden dan ook fors dalen, dat u vast zit aan een plicht om deze aandelen te kopen voor € 25. Let op, dit is dus niet anders dan wanneer u de aandelen zelf zou hebben gekocht. Iemand die 100 aandelen Royal Dutch Shell zou hebben gekocht voor € 28,48 zou € 2848 hebben geïnvesteerd, wat dus het maximale risico is.

U loopt minder risico dan bij het kopen van de aandelen met het ongedekt schrijven van putopties

U weet echter dat uw maximale risico € 25 min de premie die u heeft ontvangen van € 0,72 is € 24,28 is. Voor een optiecontract is dat dus maal 100 is € 2428. Uw risico is dus lager dan wanneer u direct 100 aandelen zou hebben aangeschaft. Het is natuurlijk een zeer onwaarschijnlijk scenario dat Royal Dutch Shell naar nul gaat, maar het is goed om te realiseren dat u risico loopt.

U heeft een fantastische kans gekregen

Mocht de koers dalen na de derde vrijdag van december, dan is er voor u niet aan de hand. De optie loopt zonder waarde af, wanneer de koers van Royal Dutch Shell boven € 25 noteert. U heeft de kans gekregen om een kwaliteitsaandeel te kopen tegen een lagere koers dan de beurskoers. Iemand heeft u hier zelfs voor willen betalen om te wachten of de koers daadwerkelijk ging dalen tot de prijs die u bereid was ervoor te betalen. Dit was dus een fantastische kans.

Wat gebeurt er wanneer het aandeel sluit onder de uitoefenprijs?

Wat gebeurt er nu wanneer Royal Dutch Shell sluit onder de uitoefenprijs op de expiratiedatum? Laten we zeggen dat Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december sluit op € 24,50. U heeft dan geluk. De koper van de putoptie zal zijn optierecht uitoefenen en u krijgt de aandelen geleverd voor € 25. Op maandag, na de expiratiedatum ziet u 100 aandelen Royal Dutch Shell in uw effectenoverzicht verschijnen.

Uw aankoopkosten voor het aandeel zijn lager

U dient dus wel 100 × € 25 is € 2500 aandelen op uw effectenrekening te hebben staan om deze aankoop te kunnen financieren. U betaalt echter € 25 min de premie die u reeds heeft ontvangen van € 0,72 is € 24,28. Dit zijn dus uw daadwerkelijke aankoopkosten. U heeft dus 100 aandelen kunnen kopen voor een lager bedrag dan waar het aandeel noteerde op het moment dat u de putoptie schreef.

U krijgt de aandelen met een korting door het ongedekt schrijven van putopties

Bovendien was iemand bereid om u € 0,72 te betalen, waardoor de aankoopkoers lager is dan de koers van Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december. U bent daardoor nog steeds beter af. Op de beurs had u immers € 24,50 moeten betalen terwijl u ze nu heeft gekocht voor € 24,28. U wilde de aandelen immers in bezit hebben, alleen heeft u ze nu gekregen met een korting.

U mag de premie die u ontvangt houden

Wat gebeurt er nu wanneer de koers van Royal Dutch Shell op de derde vrijdag van december boven € 25 noteert? De optie loopt op dat moment zonder waarde af. U mag de premie die u heeft ontvangen, € 0,72 per aandeel, houden. U heeft echter niet de aandelen in bezit gekregen. Maar dat was nu toch juist de bedoeling?

U kunt keer op keer premie ontvangen voor het schrijven van de putoptie

Om de aandelen in bezit te krijgen zal de koers dus onder de uitoefenprijs moeten expireren. U heeft echter de premie ontvangen en kan opnieuw een putoptie schrijven en opnieuw premie ontvangen. Zo kunt u keer op keer premie ontvangen en het spel herhalen totdat u daadwerkelijk de aandelen in bezit krijgt. Tot die tijd genereert u dus een maandelijks inkomen met het schrijven van ongedekte putopties op diverse aandelen die u in bezit zou willen hebben.

U kunt verschillende uitoefenprijzen kiezen

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lagere of een hogere uitoefenprijs te selecteren. We zien bijvoorbeeld dat de kopers van putopties bereid zijn u € 16 te betalen per optiecontract met een uitoefenprijs van € 20. Hoe lager de uitoefenprijs, hoe lager de premie die u ontvangt. De kans is immers kleiner, dat de koers op de derde vrijdag van december onder de uitoefenprijs expireert.

U kunt ook kiezen voor een langere looptijd van de optie

Wanneer u meer premie wilt ontvangen, dan kunt u ook kiezen voor opties met een langere looptijd bijvoorbeeld voor maart 2020, december 2020 of zelfs 15 december 2023. Beleggers zijn bereid om u € 2,80 te betalen wanneer u bereid bent om de aandelen te kopen voor € 20. U betaalt dan feitelijk € 20 min € 2,80 aan premie is € 17,20 per aandeel.

RDS put opties de 2023

€ 10 korting op de aanschaf prijs van Royal Dutch Shell

Wanneer u bereid bent om de aandelen te kopen voor € 25, dan kunt u zelfs € 5,75 ontvangen. U kunt dan dus de aandelen kopen voor € 19,25 per stuk. Dit is bijna € 10 lager dan de huidige koers van € 28,48. U geeft dan natuurlijk wel de koper van de optie veel meer tijd om daadwerkelijk zijn aandelen aan u te verkopen.

Pas op met volatiele aandelen

Het is natuurlijk verleidelijk om in plaats van opties op Royal Dutch Shell, aandelen te kiezen die veel meer premie opleveren. Zeker aandelen die veel meer fluctueren dan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Uitgangspunt is echter dat u de aandelen daadwerkelijk in bezit zou willen krijgen. Pas dus op met aandelen die wild op en neer stuiteren. Dit heeft dan minder te maken met beleggen, maar meer met gokken.

De bank of broker vraagt als zekerheid een margin

Let op dit is geen loterij zonder nieten. Uw bank of broker zal daarom vereisen dat u een margin aanhoudt, zodat u in staat bent om aan de verplichting te kunnen voldoen. Er zal daarom een bedrag geblokkeerd worden op uw rekening als zekerheid voor de bank of broker. Er is geen verschil in risico tussen het kopen van aandelen en het schrijven van ongedekte putopties. Het aandeel kan immers naar nul gaan.

U loopt niet meer risico dan met aandelen

Als u opties schrijft, loopt u risico. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het gedekt schrijven van call opties. Daar komen we later nog op terug. U loopt echter niet meer risico dan met aandelen, ondanks dat veel beleggers beweren dat het ongedekt schrijven van put opties enorme risico’s met zich meebrengt. U dient zich echter te realiseren dat u in staat moet zijn om de aandelen daadwerkelijk te kunnen kopen en dient daarom dit bedrag aan te houden op uw effectenrekening.

De beweeglijkheid per aandeel verschilt

Uw bank of broker vereist echter dat u slechts een fractie van het bedrag aanhoudt op uw effectenrekening. De margineisen verschillen per bank of broker en verschillen per onderliggende waarde. Het ene aandeel fluctueert immers nu eenmaal meer dan het andere. Een vuistregel is dat u 15% van de waarde van het aandeel plus de ontvangen premie als margin moet aanhouden.

U kunt ze niet met de noorderzon vertrekken

In het voorbeeld dus 15% van € 28,48 is € 4,27 + € 0,72 aan premie is € 4,99 × 100 aandelen is circa € 500. Wanneer u 10 optiecontracten zou schrijven, dan wordt er dus circa € 5000 op uw effectenrekening geblokkeerd zodat de bank of broker weet dat u niet ineens met de ontvangen optiepremie met de noorderzon bent vertrokken.

De margin kan tussentijds worden aangepast

Let op deze margin fluctueert met de koers van de onderliggende waarde. Wanneer het aandeel volatieler wordt, zal de bank of broker vereisen dat u meer geld aanhoudt om aan uw verplichting te kunnen voldoen. Hou dus altijd voldoende ruimte over en ga niet langs de randen van de afgrond wandelen.

ING kwartaal

Zorg voor extra spreiding of vergroot uw inkomen

Ten opzichte van de investering in aandelen van circa € 30 heeft u voor de margin van circa € 5 dus veel minder geld op uw rekening nodig. U kunt uit het oogpunt van spreiding hierdoor opties op andere aandelen schrijven of het geld ergens anders in beleggen, bijvoorbeeld in (bedrijfs) obligaties. Dit is een andere manier om inkomsten te genereren.

Schrijf een putoptie na een forse dip van het aandeel

Het is dus bijzonder interessant om andere mensen u te laten betalen voor de kans om uw favoriete aandeel te kopen voor een koers die u kiest. Zeker wanneer de koers van een aandeel een forse dip laat zien, lopen de premies van opties fors op. De impliciete volatiliteit van de opties schiet omhoog. Wanneer u uw huiswerk goed heeft gedaan, en deze aandelen in portefeuille zou willen hebben, dan is dit een interessant moment om putopties te schrijven.

De premies voor putopties kunnen tijdelijk fors stijgen

De impliciete volatiliteit heeft een direct effect op de hoogte van de optiepremie. De premies voor de put opties schieten omhoog wanneer de koers daalt. Dit kan zeer interessant zijn, met name bij de grote liquide aandelen. Wanneer u van mening bent dat de koers van bijvoorbeeld Royal Dutch Shell of Unilever of Philips of ING weer herstelt, na een forse afstraffing, dan ontvangt u een forse premie voor een lagere uitoefenprijs.

Misbruik deze strategie niet voor het opstrijken van optiepremie

Mocht de putoptie dan worden uitgeoefend, dan ontvangt u de aandelen tegen een fors lagere prijs, vanwege de veel hogere put premie. Let op deze strategie is niet voor iedereen geschikt. Kom ook niet in de verleiding om dit alleen te doen voor het opstrijken van de optiepremie. Doe dit uitsluitend voor aandelen die u toch in bezit zou willen hebben. Misbruik deze strategie dan ook niet. En schrijf niet meer putopties dan waar u zich comfortabel bij voelt.

Kies uitsluitend aandelen die u zou willen kopen

Gebruik deze strategie uitsluitend voor aandelen waarbij u de intentie heeft om deze aandelen te kopen en te houden, bijvoorbeeld vanwege het hoge en stabiele dividendrendement. Dit is een bewezen strategie aangezien deze aandelen, met een voorspelbaar en betrouwbaar dividendbeleid in het verleden keer op keer, de aandelenbeurs hebben verslagen.

dividend

Circa 20% rendement op jaarbasis

Er is dus geen enkel probleem wanneer de koers van het aandeel niet onder de uitoefenprijs beland. De premie die u op voorhand ontvangt voor het schrijven van de optie, levert een interessant rendement op. Wanneer u € 72 ontvangt op basis van een margin van € 500 levert op een rendement op van 14,4% over een periode van acht maanden. Dit is een rendement van 21,6% op jaarbasis.

Kijk goed naar de transactiekosten die u moet betalen

Voorwaarde is wel dat u goed kijkt naar de transactiekosten. De verschillen tussen de verschillende brokers zijn groot en kunnen wel een veelvoud zijn. En alles wat u niet hoeft te betalen, heeft hij natuurlijk als eerste verdient.

MeXeM tarieven

De verschillen in transactiekosten zijn groot

Vergelijk bijvoorbeeld de transactiekosten wanneer u 100 aandelen ASML koopt. Bij MeXeM betaalt u hiervoor € 1,80 en bij Binck betaalt u € 8 voor deze zelfde transactie. Bij opties op aandelen betaalt u bij lynx € 0,79 en bij Binck € 2,75. Stel u ontvangt € 16 per optiecontract dan houdt u bij Binck € 13,25 over. Bij lynx houdt u € 15,21 over.

De kredietcrisis bood enorme kansen

Houd er wel rekening mee dat er zich ook periodes kunnen voordoen, zoals we deze hebben gezien in 2008. De koersen van aandelen daalden in sommige gevallen met 90% of meer. Dit was een van de meest turbulente tijd sinds de grote depressie. Aandelen waren op de laagste niveaus van de afgelopen decennia. Bovendien schoten de premies van opties door het dak. Hoewel dit een zeer angstige tijd was voor beleggers, bood het door het ongedekt schrijven van putopties natuurlijk ook kansen.

Kwaliteit aandelen in uw portefeuille tegen prijzen die u maar eenmaal in uw leven zult zien

Beleggers zagen de koers van Royal Dutch Shell onder € 16 duiken en zouden met het schrijven van put opties een prachtig rendement hebben kunnen behalen. Aan de andere kant zouden beleggers met het schrijven van put opties op Fortis en SNS veel geld hebben verloren. Het bood echter unieke kansen om kwaliteitsaandelen in portefeuille te krijgen tegen prijzen die we maar eenmaal in ons leven zullen zien. Zorg er dus voor dat u uw huiswerk goed doet.

RDS op 16 met vola 100

Zorg voor een bredere spreiding

Er is natuurlijk geen enkele garantie dat deze strategie jaar in jaar uit werkt. De daling van de AEX met circa 50% in 2008 heeft voor veel ellende gezorgd. Beleggers die echter niet geloofden in de ondergang van de wereld, konden profiteren van deze uitzonderlijke situatie. Zorg wel voor een bredere spreiding. Wanneer u zou spreiden over bijvoorbeeld de 25 grootste aandelen van de Amsterdamse beurs, en niet te grote posities opzet, dan bieden dit soort situaties interessante kansen.

S&P 500 Dividend Aristocrats

Koop Royal Dutch Shell rond € 10

Kunt u zich voorstellen dat u op het moment dat Royal Dutch Shell onder € 16 dook, dat u voor het schrijven van een putoptie met een uitoefenprijs van € 15 en een looptijd van 300 dagen in tijden van paniek circa € 5 aan premie zou kunnen ontvangen? Dit zou betekenen dat u de aandelen zou moeten kopen rond € 10. Mocht u niet aan deze verplichting worden gehouden, dan zou u dus de € 5 aan premie hebben verdiend.

Past goed op met de hefboom

Nogmaals een waarschuwing doe dit niet alleen voor het ontvangen van optiepremie. Als u normaal gesproken 500 aandelen koopt, schrijf dan niet meer dan 5 putoptiecontracten. Als u een te grote hefboom gebruikt, kan dit een grote invloed hebben op de waarde van uw portefeuille. Wanneer u 50% van die portefeuille verliest, zal u vervolgens 100% rendement moeten maken om dit verlies weer weg te werken.

Samenvatting van de strategie van het ongedekt schrijven van putopties

Samenvattend. Gebruik deze strategie dus alleen met aandelen die u in bezit zou willen krijgen. Hanteer voor de selectie van de onderliggende waarde een bewezen strategie, zoals de Trading Navigator methode of een dividendstrategie. Zorg voor een goede spreiding en zorg ervoor dat u voldoende geld op uw rekening heeft staan om daadwerkelijk de aandelen te kunnen afnemen.

Of u krijgt de aandelen of u heeft de premie verdiend

Wanneer u dus aandelen wilt kopen op een lagere koers dan waarvoor ze nu handelen, dan kunt u dus een doorlopende kooporder plaatsen en hopen dat de koers daalt. Of u kunt dus een putoptie schrijven met een uitoefenprijs onder de huidige koers. Er kunnen dan twee dingen gebeuren of u krijgt de aandelen geleverd tegen de koers die u bereid bent om te betalen minus de premie die u hiervoor ontvangt. Of de premie die u hier zelf voor heeft ontvangen mag u houden.

Er is geen garantie dat u de aandelen in bezit krijgt bij het ongedekt schrijven van putopties

In beide scenario’s ontvangt u dus de premie op uw effectenrekening en deze mag u dus houden. Net als dat de brandverzekeraar de premie van de brandverzekering mag houden. Wanneer de optie niet wordt uitgeoefend, kunt u deze strategie met het ongedekt schrijven van put opties opnieuw herhalen. Er is dus geen enkele garantie dat u daarmee daadwerkelijk de aandelen met een korting in bezit krijgt. Dit gebeurt alleen wanneer de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs expireert.

Of u maakt een mooi rendement of u heeft aandelen met korting gekocht

In beide scenario’s is het prima. Of u maakt een mooi rendement omdat u premie ontvangt voor het schrijven van de putoptie. Of u krijgt de aandelen geleverd tegen een lagere koers dan waarvoor ze op dit moment noteren. Kies hiervoor aandelen die u ook echt wilt kopen. Gebruik de strategie van het ongedekt schrijven van putopties dus als alternatief voor het kopen van aandelen: https://beleggen.com/ja

Laat hieronder een reactie achter.

Harm van Wijk

Deze koersen van waterstof aandelen exploderen

Waterstof aandelen staan volop in de belangstelling

Waterstof is hot! Vorige maand schreven we nog: “Ondanks de enorme groei in de afgelopen jaren en de verwachte verdere groei van de markt voor de opslag van energie*, zijn de koersen van deze beursgenoteerde bedrijven nog niet geëxplodeerd.”

Daar lijkt de afgelopen weken verandering in te zijn gekomen. Laten we eens kijken naar 2 aandelen die we in ons energierapport hadden opgenomen:

Waterstof aandeel 1: PowerCell Sweden

“PowerCell Sweden AB biedt milieuvriendelijke voedingssystemen die worden ontwikkeld met brandstofcel- en reformer technologie die geschikt is voor brandstof infrastructuren. Het bedrijf gebruikt zowel fossiele als hernieuwbare brandstoffen om brandstofcellen aan te drijven en schone energie te creëren. ”

Waterstof Powercell Sweden week

Waterstof aandeel 2 NEL ASA

“NEL ASA is een wereldwijde leverancier van waterstoftechnologie voor industriële energiedoeleinden. De belangrijkste producten van het bedrijf zijn waterstofproductie-installaties op basis van waterelektrolyse, complete waterstofstations voor transport en opslag oplossingen voor hernieuwbare energie.”

Nel asa week

Tom Lassing en Harm van Wijk schreven samen een rapport over deze zeer kansrijke sector.
Klik hier voor het introductie aanbod van het Energierapport.

Verwacht u dat, mede door de steeds verder dalenende tarieven van duurzame energie, de transitie van fosiele energie naar duurzame energie doorgaat?

De Dubai Elektriciteit en Water Autoriteit (DEWA) schreef al in 2015 geschiedenis en verraste veel experts op het gebied van duurzame energie. Zonder gebruik te hoeven maken van subsidies kwam de prijs uit onder die van fossiele brandstoffen.

Denkt u dat we inmiddels wel goedkoop energie kunnen opwekken, maar de opslag van energie de komende jaren het grote thema is (met de grootste kansen?)

Zou u een rapport Duurzame energie willen hebben, dat u helpt om geld te verdienen aan deze enorme trend?

Met de 30 beursgenoteerde bedrijven, die de grootste kans maken om te profiteren van deze explosieve groei?

Geschreven door Tom Lassing en Harm van Wijk?

Met software waarmee u objectief deze aandelen kan analyseren?

Waarmee u in 5 minuten per week uw portefeuille kunt beheren?

20,6% rendement per jaar zou hebben gemaakt en dat met een veel lager risico?

Met een 100% niet goed, geld terug garantie?

Ondersteunt door Lynx, TradersOnly, MeXeM, Binck en Wall Street Pro?

Met training, support, 500 euro transactietegoed bij de voordeligste broker van de Benelux en nog veel veel meer?

Kijk dan op https://slim.beleggen.com/energierapport en zie wat de ervaringen zijn van andere beleggers zijn.

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk en Tom Lassing

PS kijk op https://slim.beleggen.com/energierapport voor een zeer aantrekkelijk aanbod!

* Energieadviesbureau Wood Mackenzie Power & Renewables verwacht dat de wereldwijde markt voor energieopslag in 2024 een factor 13 groter is!

In de periode van 2013 tot 2018 groeide de markt ieder jaar met gemiddeld 74 procent!

Vorig jaar voorspelden de invloedrijke energieanalisten Bloomberg New Energy Finance (BNEF) dat de wereldwijde opslagcapaciteit voor energie de komende twee decennia maar liefst $ 1.2 biljoen aan investeringen zal aantrekken!

 

 

Stemmen We Straks Online Met Blockchain?

De cryptocurrency markt wordt momenteel vooral gezien als ofwel een financiële investering ofwel een manier om delen van de financiële markt beter te doen lopen. Toch zijn de use cases van crypto niet gelimiteerd tot de financiële industrie. Met behulp van blockchain, de onderliggende technologie van cryptomunten, kunnen we ook de manier waarop we stemmen sterk verbeteren.

Stemmen We Straks Online Met Blockchain

Momenteel kan je in Nederland stemmen door met een persoonlijke stempas en je identiteitsbewijs naar een stembureau te gaan. Daar ontvang je een stembiljet waarop je je keuze maakt, om het biljet daarna te vouwen en in de stembus te gooien. In een tijd waar bijna iedereen met een supercomputer in zijn broekzak rondwandelt en waar zelfrijdende auto’s op de openbare wegen rondrijden, lijkt dit proces behoorlijk achterhaald.

Daarom kijken politici steeds meer naar blockchain om dit proces te moderniseren. Blockchain is een database waarin informatie cryptografisch wordt opgeslagen in een informatieketting. Deze database is niet centraal georganiseerd, maar staat gekopiëerd op verschillende computers. Deze computers zorgen ervoor dat elk nieuw blokje informatie in de database telkens klopt. Dit zorgt ervoor dat niemand toegang heeft tot de database of informatie in de database zomaar kan veranderen.

Dit zou er dus voor kunnen zorgen dat je niet langer naar het stembureau moet gaan om te stemmen, maar dit gewoon online via je smartphone of computer zou kunnen doen, op een manier waarbij je anoniem blijft en waarbij stembusfraude veel moeilijker of bijna onmogelijkheid wordt.

Daarnaast zou stemmen met blockchain de kosten van een verkiezing drastisch verlagen, en kunnen de resultaten sneller zichtbaar zijn voor de kiezers. Het kan onze democratie transparanter en meer inclusief maken.

Op bepaalde plaatsen is er al met blockchain gestemd. Zo hebben de inwoners van de Zwitserse stad Zug in de lente van 2018 gebruikt gemaakt van blockchain tijdens hun verkiezingen. Ze konden simpelweg stemmen met een app en hun stem werd anoniem en veilig ontvangen in een gedecentraliseerde blockchain database. Bijna iedereen die had gestemd vond het gemakkelijk om op deze manier te stemmen.

Ook de overheid van de Japanse stad Tsukuba heeft een online stemsysteem geïntroduceerd dat blockchain gebruikt om inwoners te doen stemmen op bepaalde sociale programma’s. De inwoners van de staat West Virginia zullen in november 2018 ook kunnen stemmen met blockchain. De staatssecretaris van West Virginia wil het gemakkelijker maken voor soldaten overzee om te stemmen, aangezien slechts twintig procent van het militair personeel overzee stemde in de nationale verkiezingen van 2016. Blockchain maakt dit mogelijk.

Overheden en politici onderzoeken dus steeds meer of blockchain stemmen gemakkelijker kan maken. Toch zijn er toch nog enkele twijfels over de veiligheid en de anonimiteit van mobiel en online stemmen via blockchain. Zo kunnen smartphones met malware de database infecteren en is het ook niet gemakkelijk om mensen een volledig andere manier van stemmen aan te leren.

Maar de eerste resultaten zijn alvast positief en tonen aan dat we onze democratie kunnen versterken met de innovatieve technologie van blockchain.

Gratis boek over de Bitcoin?Stemmen We Straks Online Met Blockchain?

Deel 3 van Hoe geld verdienen met opties: koop aandelen voor de helft van het geld

Wanneer u aandelen koopt, let dan goed op. Het biedt u de mogelijkheid om tot 50% korting te krijgen op de aankoopprijs, terwijl uw risico halveert. We gaan dit maal kijken wat de meest gemaakte fouten zijn bij het beleggen met opties en welke optiestrategie er voor zorgt dat:

1.     u minder geld hoeft te investeren;

2.     minder neerwaarts risico heeft;

3.     circa 100% beweging heeft ten opzichte van de onderliggende waarde;

4.     een hoger rendement op uw investering behaalt vanwege de hogere hefboom.

Verder kijken we naar hoe u als gevolg hiervan meer kunt spreiden en hoe u de risico’s bewaakt.

Verder ga ik in op welke gratis tools er tot uw beschikking staan.

Wat zijn de verschillen tussen het gebruik van aandelen en opties en nog veel meer.

Het schrijven van opties is de sleutel tot succes. Het schrijven van opties geeft u een groot voordeel ten opzichte van optiebeleggers die opties kopen.

Schrijven van opties geeft hogere winstkansen

90% van mijn optietransacties bestaan uit het schrijven van opties vanwege de hogere winkansen. Het inschatten van de juiste richting is niet de allerbelangrijkste factor, die bepaalt of we winst of verlies maakt. Je kunt zelfs nog geld verdienen, ook al heb je de richting niet juist ingeschat.

Het inschatten van de juiste richting van het aandeel

De meeste mensen gaan af op hun vaardigheden om de richting juist in te schatten, binnen de looptijd van de optie. Dit is echter zeer lastig, zoals ik in de voorgaande delen al heb laten zien. Met het kopen van opties moet je de richting juist inschatten. Bij het verkopen van opties is dat dus niet nodig.

Het verdampen van de tijdswaarde

Een ander groot probleem voor optiebeleggers is het verdampen van tijdswaarde. Deze prijserosie zorgt ervoor dat u iedere dag een klein stukje waarde verliest, ongeacht of de onderliggende waarde nu wel of niet beweegt. Dit zien we vooral bij de at the money en out of the money opties.

Out of the money en at the money opties

Wanneer u out of the money en at the money opties koopt, betaalt u voor iets wat geen echte waarde heeft. U betaalt voor iets dat is gebaseerd op de beweeglijkheid en de resterende looptijd. Iedere dag die verstrijkt, waarbij de optie nog niet in the money is, zorgt ervoor dat de optie opnieuw wordt geprijsd met dus een lagere waarde tot gevolg.

De theta geeft de tijdswaarde per dag aan bij een optie

Hoe korter de looptijd, hoe kleiner de kans dat deze optie in the money wordt. Dit is een van de Grieken die we hebben besproken, de theta. De theta is een belangrijke factor voor optiebeleggers en zorgt ervoor dat veel optiebeleggers geld verliezen. Een optie die vandaag € 2,75 waard is, kan morgen zomaar € 2,70 waard zijn, uitgaande van verder gelijk blijvende factoren. Laten we eens kijken naar een voorbeeld.

Een kleine premie voor de kans dat het aandeel stijgt

De impliciete volatiliteit van ASML is op het moment van schrijven rond 30 en de koers staat rond € 180 en u verwacht dat de koers verder gaat stijgen. Stel u koopt een optie met een uitoefenprijs van € 190 met een looptijd van vier maanden. U betaalt nu dus een klein beetje geld in de vorm van premie op de optiebeurs voor de kans dat ASML boven € 190 komt voor dat de optie is geëxpireerd.

Geen intrinsieke waarde, alleen extrinsieke waarde

Omdat deze optie geen echte waarde heeft, geen intrinsieke waarde, maar alleen tijd en verwachtingswaarde, dus extrinsieke waarde wordt de waarde bepaald door de volatiliteit en de tijd. Wanneer we deze waarden invullen in de optiecalculator, dan zien we dat de theoretische waarde van een call rond € 8,65 ligt.

waarde optie ASML 4 maanden

Iedere dag wordt de optie minder waard

Stel ASML fluctueert rond € 180, tussen 185 en € 175. Is deze optie nu iets waard? Ja en nee. De optie heeft nog steeds premie, maar is niet in the money en heeft dus geen intrinsieke waarde en heeft dus geen echte waarde. Wanneer we kijken naar de theta, dan zien we dat de tijdswaarde iedere dag met circa € 0,06 afneemt.

Tijdswaarde van een optie loopt steeds verder terug

Wanneer we dus een optie nemen, die 60 dagen korter loopt, dan zou er circa 60 × € 0,06 aan waarde zijn verdwenen. In deze twee maanden dus circa € 3,60. We gaan dan natuurlijk wel uit van een verder gelijk blijvende situatie, dus de koers blijft gelijk en, belangrijker nog, ook de beweeglijkheid van de ASML blijft rond 30%.

waarde optie ASML 2 maanden

Er is steeds minder tijd dat de optie geld waard wordt

Stel er verstrijken twee maanden, dus de resterende looptijd is nog circa 60 dagen. Wanneer we nu opnieuw de premie berekenen, uitgaande van een verder gelijk blijvende situatie, dan zien we dat de premie is teruggelopen naar circa € 5. Circa € 3,65 aan waarde is dus verdampt. Er is immers minder tijd dat deze optie in het geld eindigt dan twee maanden geleden.

De tijdswaarde smelt, net als een ijsblokje

Omdat ASML niet echt in waarde is veranderd, is de optie dus minder waard geworden. Dit komt dus redelijk overheen met onze verwachting dat de optie in twee maanden tijd circa € 3,60 zou verliezen in waarde. Vergelijk het met een ijsblokje. Als er niets verandert, ASML stijgt niet in waarde en we leggen het ijsblokje niet in de vriezer, dan zal het ijsblokje steeds verder smelten.

De tijdswaarde loopt er steeds sneller uit

Een model dat hiervoor wordt gebruikt, is de curve waarop wordt aangegeven hoeveel procent van de premie verdampt. In de periode tussen negen maanden en zes maanden verdampt circa 10% van de waarde van de premie. In de periode tussen zes maanden en drie maanden, loopt de premie verder terug naar 60%. In de periode van drie maanden tot aan de expiratiedatum, loopt de overige 60% van de tijdswaarde weg.

Time Decay Curve tijdswaarde curve optie

Verkopers van opties profiteren van het verdampen van tijdswaarde

Het is een zekerheid, dat de waarde van de out of the money optie op de expiratiedatum terugloopt naar € 0. Als u opties koopt, dan gaat deze tijdswaarde tegen u in. Verkopers van opties hebben voordeel bij het verdampen van de tijdswaarde.

We maken pas winst boven de uitoefenprijs plus de betaalde premie

De optie zal alleen iets waard worden wanneer deze boven de uitoefenprijs komt. We gaan pas winst maken wanneer de koers van ASML uitstijgt boven de uitoefenprijs plus de betaalde premie. In dit geval gaan we dus pas winst maken boven € 190 plus de betaalde premie van € 8,65 is € 198,65.

In de money opties hebben minder last van tijdswaarde

Is er een manier om geen last te hebben van het verdampen van de tijdswaarde van gekochte opties? Jazeker, wanneer u in de money opties koopt, heeft u veel minder last van deze tijdswaarde die verdampt. In de money opties hebben intrinsieke, werkelijke waarde en hebben het minst last van de tijdswaarde gedurende de looptijd van de optie.

Waarom kopen beleggers opties?

U betaalt nog steeds wat tijdswaarde, maar uw investering is veel lager dan een directe investering in aandelen. De meeste optiebeleggers kopen liever opties dan deze te verkopen. Redenen hiervoor zijn:

 • het verkopen van opties kan een ongelimiteerde risico met zich meebrengen. Hoewel dit waar is, zijn er diverse strategieën zonder een ongelimiteerde risico. Daar kom ik later nog op terug.
 • Veel partijen begrijpen de risico’s van opties niet. Vaak wordt gezegd dat het schrijven van opties te risicovol is.
 • De media begrijpen doorgaans alleen het kopen van opties. De ongelimiteerde winstkansen en het gelimiteerde risico bij het kopen van opties wordt doorgaans genoemd als enige manier om opties te gebruiken.

De meest gemaakte fout bij het gebruiken van opties is:

 • het kopen van opties die te ver out of the money zijn;
 • de gekochte optie heeft een te korte looptijd;
 • de onderliggende waarde ging de andere kant uit;
 • het kopen van de dure opties, gebaseerd op de impliciete volatiliteit.

Bij opties moet je de richting, de tijd, de uitoefenprijs en de volatiliteit inschatten

Het gebruiken van opties is een van de lastigste zaken. Je moet de richting, de tijd, de uitoefenprijs en de volatiliteit juist inschatten. U heeft wellicht wel eens meegemaakt dat u de richting juist had ingeschat, alleen duurde het net iets langer dan u had verwacht. Of de onderliggende waarde ging de richting op die u had verwacht binnen de verwachte tijd, maar de uitoefenprijs lag te ver weg om winstgevend te zijn.

Beleggen in aandelen is veel eenvoudiger

Het beleggen in aandelen is natuurlijk een stuk eenvoudiger. U heeft nu eenmaal in principe een onbeperkte tijd om te wachten of uw visie op de richting uitkomt. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over hoe ver het aandeel moet stijgen of moet dalen of met hoeveel beweging dit gepaard gaat.

Met opties weet je vooraf de kans op succes

Een ding dat veel optiebeleggers vergeten, is dat opties gaan over waarschijnlijkheden. We hebben het met name over statistische modellen. Je weet op voorhand precies de kans dat een optie winstgevend gaat worden. Veel optiebeleggers realiseren zich dat niet. Wanneer je eenmaal weet hoe klein de kans is, dan zul je nooit meer een out of the money optie kopen.

Een verkoper van opties kan in drie scenario’s geld verdienen.

Een koper van een optie heeft slechts 1 manier om geld te verdienen. De onderliggende waarde zal in de juiste richting binnen de verwachte tijd moeten bewegen. Een verkoper van opties kan in drie scenario’s geld verdienen. Je kunt geld verdienen bij een stijgende markt, een dalende markt en een gelijkblijvende markt.

Een voorbeeld met opties op Royal Dutch Shell

Laten we eens kijken naar een voorbeeld met opties op Royal Dutch Shell. Stel u koopt een optie met een uitoefenprijs van € 35 op het moment dat Royal Dutch-Shell € 31 noteert. De premie voor een call optie met een looptijd van 60 dagen bedraagt € 0,50. De call optie is € 4 uit het geld. Hoe groot is nu de kans dat dit een winstgevende transactie wordt?

Probability Calculator RDS call 35

Een kans op winst van 2% is niet interessant

Volgens de calculator is de kans dat de koers boven de uitoefenprijs komt 3,9%. De kans dat de koers boven het breakevenpunt (de uitoefenprijs van € 35 plus de betaalde premie van € 0,50) uitkomt is slechts 2,4%. Om geld te kunnen verdienen, moet koers boven € 35,50 belanden, waardoor de kans op succes nog kleiner wordt. Wie wil het risico nemen dat in circa 2% van de gevallen deze optie geld gaat opleveren? Ik niet in ieder geval.

Probability Calculator RDS call 35.5

Ga niet wachten en hopen op winst

Veel beleggers denken ach, het is maar € 0,50. Per optiecontract gaat het dus over € 50. Wanneer u iedere keer op deze manier beleggingsbeslissingen neemt, dan kan dit leiden tot het volledig verdwijnen van uw vermogen. Misschien denkt u dat u tussentijds de optie kan verkopen wanneer de koers korte tijd boven de uitoefenprijs komt. Veel beleggers wachten echter omdat ze hopen dat de winst verder kan oplopen om uiteindelijk de positie toch met een verlies te sluiten.

Een kans op winst van 98 % is interessant

Ik handel daarom liever aan de andere kant van deze transactie. De kans dat ik de premie, die ik heb ontvangen, mag houden is circa 98%. Er is natuurlijk een kleine kans dat dit misgaat. Wanneer we terugkijken naar de drie scenario’s, dan is het enige dat we nodig hebben, is dat de koers niet boven € 35,50 komt. De markt kan dus dalen, gelijk blijven en zelfs stijgen, zolang het maar niet boven € 35,50 komt.

Van winstnemen is nog nooit niemand armer geworden

Er zijn dus drie scenario’s mogelijk om geld te verdienen terwijl de koper van een optie slechts in 1 scenario geld verdient. Een verkoper van opties heeft dus een grotere kans om geld te verdienen, een kans van 3:1. Maar let op, het is zeker niet de heilige graal, voor mij werkt het echter zeer goed. Het enige dat ik kopers van opties wil meegeven is, wacht niet tot de expiratiedatum. Verkoop de optie wanneer deze op winst staat.

Bij aandelen laat je de winst zo lang mogelijk doorlopen, bij opties haal je de winst zo snel mogelijk binnen

Dit advies komt van diverse ervaren optiebeleggers. Bij aandelen werkt het overigens precies het tegenovergestelde. Bij aandelen kap je de verliezen af en laat je winsten zo lang mogelijk doorlopen om te profiteren van een trend. Bij opties echter haal je de winst binnen wanneer deze zich voordoet. Wordt niet lui of hebberig. Wacht niet tot het laatste moment.

Start ook bij opties met een visie op de richting

Start bij het schrijven van opties altijd met een systeem of een strategie waarbij je probeert de richting in te schatten. Wanneer je out of the money opties schrijft, dan heb je een extra buffer. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om een visie te hebben op de onderliggende waarde. Ik gebruik hiervoor altijd de Trading Navigator, omdat dit een bewezen strategie is.

De kunst is om het geld op uw rekening te houden

Hoe verdient een schrijver van opties dan geld? Wanneer u opties schrijft, dan ontvangt u direct geld van degene die de optie koopt. Dit geld wordt direct op uw effectenrekening bijgeschreven. De kunst is vervolgens om zoveel mogelijk van het geld op uw rekening te houden. De maximale winst bestaat dus uit de premie die een schrijver van opties vooraf ontvangt.

De grootste vriend van een schrijver van opties is de tijd.

De grootste vriend van een schrijver van opties is de tijd. De tijdswaarde smelt elke dag een stukje weg. Wanneer de out of the money optie zonder waarde expireert, dan mag de schrijver van de optie het geld houden. Een schrijver van een optie kan altijd tussentijds de optie terugkopen, het liefst tegen een lagere premie dan wat hij ervoor heeft ontvangen.

Er zijn diverse optiestrategieën

Het voordeel van een optie die zonder waarde expireert is dat er geen transactiekosten meer hoeven te worden betaald aan de broker om deze positie te sluiten. Laten we eens gaan kijken naar de verschillende optiestrategieën. De eerste is hoe je aandelen kunt kopen tegen een lagere koers.

Hoe je aandelen kunt kopen tegen een lagere koers.

Wanneer u aandelen koopt, let dan goed op omdat dit voor u een zeer interessante optie strategie is. Het is een speculatieve strategie, net als het kopen van aandelen, omdat u dan speculeert op een stijging van de aandelenkoers. Het biedt u de mogelijkheid om tot 50% korting te krijgen op de aankoopprijs, terwijl uw risico halveert.

Een lagere investering en een kleiner risico

Het voordeel is dat dit vooraf een lagere investering vraagt, minder neerwaarts risico oplevert en u nog steeds de mogelijkheid geeft om te profiteren van een beweging, net als dat u de aandelen zelf zou hebben gekocht. Heel wat anders dus dan de meeste optiebeleggers, die de out of the money opties kopen en op deze manier een lot uit de loterij kopen.

7% kans dat de koers van het aandeel boven het doel uitkomt

Laten we weer eens naar een voorbeeld gaan kijken. Stel de koers van een aandeel noteert € 25. U bent enthousiast over het aandeel en verwacht dat het naar € 30 kan in de komende 90 dagen. De beweeglijkheid van het aandeel op jaarbasis is 25%. Wanneer we deze gegevens invoeren in onze waarschijnlijkheid calculator, dan blijkt dat er 7% kans is dat de koers van het aandeel boven het doel uitkomt.

Probability Calculator call 25

Bereken de kans op succes

Dit betekent niet dat we niet succesvol kunnen zijn, maar dat we weinig kans maken, gebaseerd op de criteria die we hebben ingevoerd. De 7% kans zorgt ervoor dat de optie in het geld eindigt. We moeten dan echter ook nog de betaalde premie goedmaken voordat we geld gaan verdienen. Stel we betalen € 0,10 hiervoor, dan moet de koers boven € 30,10 uitkomen waardoor de kans op succes nog lager wordt.

Een out of the money optie beweegt niet 1 op 1 mee met de koers van de onderliggende waarde

Waar een aandelenbelegger dus € 25 moet betalen om te profiteren van een stijging van de koers, profiteren wij al mee voor € 0,10 per aandeel. Wanneer de koers echter stijgt, maar niet boven € 30 uitkomt, dan profiteren we niet één op één mee. We hebben immers een out of the money optie gekocht, die niet 1 op 1 mee beweegt met de koers van de onderliggende waarde.

De delta geeft niet alleen de kans op succes aan

Dit noemen we, zoals eerder hebben gezien, de delta, de mate waarin de koers van de optie verandert ten opzichte van de onderliggende waarde. De delta van de optie in het voorbeeld zal waarschijnlijk rond 10 liggen (vanwege de 7% kans dat de optie in het geld eindigt). Wanneer we de theoretische waarde berekenen van deze optie, dan zien we dat de delta uitkomt op 8,6%.

option-price.com call 25

We profiteren nauwelijks van een stijging met een te lage delta

Dit betekent dat bij iedere stijging van de onderliggende waarde met 1 euro, de optie met € 0,086 stijgt. Wanneer het aandeel met € 5 stijgt, dan stijgt de premie tussen circa € 0,40, afhankelijk van hoe snel of langzaam deze beweging plaatsvindt. Dit is niet hetgeen waarop we hopen, zeker wanneer de aandeelhouders wel volledig profiteren van deze beweging.

We hebben maar beperkte tijd

Bovendien moet de beweging snel plaatsvinden om te kunnen profiteren van ons optiecontract. We hebben immers maar drie maanden om gelijk te krijgen. Wat was onze overweging om deze optie te kopen in plaats van het kopen van aandelen? Was het gewoon een gokje of wilden we de aandelen hebben? Zo ja waarom kopen we dan de aandelen niet direct?

Gebruik opties om inkomen te genereren en risico’s af te dekken

De reden hiervoor is dat we vooraf minder hoeven te investeren dan de 100 aandelen maal € 25 is € 2500 voor de aandelen. De meeste beleggers willen zo goedkoop mogelijk instappen. Daar is niets mis mee, zeker wanneer je kijkt naar het risico en het rendement. Veel beleggers zien opties als instrumenten om te gokken, maar het is zeker niet de enige manier om opties te gebruiken. Ik gebruik opties om inkomen te genereren en om mijn risico’s af te dekken.

Wanneer je een aandeel wilt kopen, waarom zou je dan € 2872 betalen voor iets wat je kunt kopen voor € 1480?

Ik weet dat ik meer rendement op mijn investering kan krijgen dan de directe aanschaf van een aandeel. Ik geef de voorkeur aan het kopen van call opties ten opzichte van de aandelen, niet alleen omdat ze minder kosten, maar ook omdat er minder neerwaarts risico is. Dus hoe betalen we € 1480 voor iets dat € 2872 waard is en hetzelfde resultaat behalen met een lager risico?

Profiteren van een stijging met een lager risico

We doen dit door het kopen van de diep in de money call opties. De voordelen van deze strategie zijn zeer groot. Niet alleen profiteren we volledig van de beweging van de onderliggende waarde, maar ook ons neerwaarts risico is gehalveerd. Hoe mooi is dat? De meeste beleggers kopen aandelen om te profiteren van een stijging. Waarom dan niet de helft van het geld investeren om hetzelfde rendement te behalen?

Meer geld over om te spreiden

Niet alleen bespaar je 50% op de investering, je houdt echter meer geld over om te spreiden over andere kansen. Laten we eens kijken naar deze diep in de money call optie strategie.

Bij aandelen loop je 100% risico

Op het moment van schrijven noteert Royal Dutch Shell € 28,70. Iemand die 100 aandelen Royal Dutch Shell wil kopen, zal € 2870 moeten betalen. Het totale risico van deze transactie is dan ook € 2870. Een stijging boven € 28,70 resulteert in een winst, een daling onder € 28,70 zorgt voor een verlies.

Ons break-even punt met opties ligt rond dat van de aandelen

We kunnen ook een optiecontract kopen om de aandelen te kopen tegen € 14 met een looptijd tot de derde vrijdag van december 2019. We kunnen deze opties kopen voor € 14,75 zodat onze totale investering uitkomt op € 1475. Ons break-even punt komt uit op € 28,75. Dit is dus net iets boven de huidige koers, niet heel bijzonder dus. We berekenen dit eenvoudig door de premie van € 14,75 op te tellen bij de uitoefenprijs van € 14.

Call opties RDS Binck PT

Met opties hebben we geen recht op het dividend

Er is echter wel een belangrijk verschil, namelijk het dividend. Wanneer we de aandelen kopen, dan hebben we recht op het dividend van mei, augustus en november van circa 3 × € 0,41. Wanneer we de opties kopen, hebben we geen recht op het dividend. Dit verschil is € 1,23 × 100 aandelen is € 123 en moeten we dus optellen bij het verschil van € 0,05 zodat we dus uitkomen op ongeveer € 1,30 wat we dus betalen aan tijd en verwachtingswaarde.

Met opties investeren we maar de helft

Het grote voordeel is natuurlijk dat we veel minder investeren dan de € 2872. Onze investering is dus slechts € 1475, circa de helft van de investering, die we zouden moeten doen wanneer we direct de aandelen zouden kopen. Bovendien is onze risico, omdat we maar de helft hoeven te investeren, dus ook 50% lager, dus ook slecht € 1475.

Kijk altijd naar de delta van de optie

Een van de grootste voordelen is dat we 1 op 1 profiteren van een stijging van het aandeel Royal Dutch Shell. We hebben dus een zeer hoge delta, namelijk 91,4%. Misschien denkt u wel ik kan ook de optie kopen met een uitoefenprijs van € 32, zodat ik maar € 0,26 betaal. Dit is juist, maar deze optie zal niet één op één meelopen met de koers van Royal Dutch Shell. Deze heeft dus een veel lagere delta.

50% investeren en 100% profiteren

Wanneer u de aandelen Royal Dutch Shell zou willen hebben, dan heeft u feitelijk twee keuzes. De eerste is om de aandelen Royal Dutch Shell te kopen. De tweede is om diep in de money call opties te kopen, zodat u slecht 50% van de investering hoeft te doen. 50% investeren om 100% te profiteren van de koersstijging van Royal Dutch Shell, waarbij het risico gehalveerd is, is natuurlijk zeer aantrekkelijk.

Het grote voordeel van opties is de hefboom

Het aantrekkelijke aan deze investering is natuurlijk de hefboom. U investeert weinig en profiteert toch volledig van de stijging van het aandeel Royal Dutch Shell. We zien dit in de kolom waar delta boven staat. Bij de diep in de money call optie met een uitoefenprijs van € 14 is deze delta bijna 100. Deze optie zal dus vrijwel 1 op 1 meebewegen met de koers van Royal Dutch Shell.

Een delta van 15 is veel te laag om opties te kopen

Bij de call met een uitoefenprijs van € 32 zien we een delta van 0,148. Dit betekent dat de premie van de call optie met circa 15% meebeweegt met de koers van Royal Dutch Shell. Dit is dus veel te weinig om mee te profiteren van een stijging. Ons break-evenpoint ligt dan op € 32 + € 0,26 is € 32,26. De koers van Royal Dutch Shell zal dus behoorlijk moeten stijgen voordat we daadwerkelijk geld gaan verdienen.

Een delta van 100 volgt de koers van het aandeel op de voet

Laten we eens kijken naar een aantal rekenvoorbeelden. We vullen de gegevens in van onze diep in de money call optie op Royal Dutch Shell. De theoretische waarde van deze call optie wordt berekend op € 14,02. Het komt redelijk overeen met de marktwaarde van € 14,75. We zien dat volgens de calculator de delta rond 100 ligt. Hoger dan 100 wordt het niet en het geeft aan dat de premie van de optie, de ontwikkeling van de koers van het aandeel op de voet volgt.

option-price.com call 14 dec

De premie van de optie loopt voor 96% mee omhoog

Wanneer we nu in de calculator de koers van Royal Dutch Shell met een euro verhogen, dan zien we dat de theoretische premie stijgt naar € 14,98. Een stijging van € 0,96 ten opzichte van de euro stijging van de koers van de onderliggende waarde. Vrijwel 1 op 1 dus.

option-price.com call 14 dec+1 euro

 

De premie van de optie loopt ook voor 96% mee omlaag

Wanneer we nu in de calculator de koers van Royal Dutch Shell met een euro verlagen, dan zien we dat de theoretische premie daalt naar € 13,06. Een daling van € 0,96 ten opzichte van de euro daling van de koers van de onderliggende waarde. Het werkt dus twee kanten op. Bedenk echter dat het kopen van diep in de money call opties vier voordelen heeft ten opzichte van het kopen van de aandelen.

option-price.com call 14 dec-1 euro

Het kopen van diep in de money call opties heeft vier voordelen

 1. u hoeft minder geld te investeren: € 1475 ten opzichte van € 2870;
 2. minder neerwaarts risico: € 1475 ten opzichte van € 2870;
 3. circa 100% beweging ten opzichte van de onderliggende waarde;
 4. een hoger rendement op uw investering vanwege de hogere hefboom.

Diep in de money opties zijn duurder dan outof the money opties, maar hoe goedkoper dan aandelen

U dient echter te accepteren dat deze diep in de money opties duurder zijn dan de goedkope out of the money call opties. Wanneer u wil profiteren van de stijging van de onderliggende waarde, dan is het interessanter om te investeren in een diep in de money call optie. Deze optie kost minder dan een investering in de aandelen.

Een grafiek van een in the money call optie

Soms helpt het om een bovenstaande ook even in grafiekvorm te zien. We zien dat het maximale verlies gelijk is aan de investering. Bij de gekochte call zien we dat we niet meer kunnen verliezen dan de investering van € 1475. Door de uitoefenprijs van € 14 zien we dat de lijn boven nul komt boven € 28,75. De lijn loopt 1 op 1 mee met de koers van de onderliggende waarde, maar stopt rond de uitoefenprijs van € 14. Het verlies wordt daar niet meer groter.

Winst verlies long call optie

Een grafiek van een aandeel

Wanneer we kijken naar de grafiek van het aandeel, dan zien we hetzelfde beeld met uitzondering van de lijn onder € 14. Onze investering is groter, namelijk € 2870 en dat is ook het maximale risico. Mocht de koers dalen tot nul, dan zijn we de volledige investering kwijt. Dit is dus een groot verschil ten opzichte van de gekochte call optie.

Winst verlies long aandeel

U krijgt dus het beste het twee werelden:

 1. een lager investering;
 2. minder neerwaarts risico;
 3. en een grotere procentuele winst.

Wat is de beste uitoefenprijs voor de diep in de money call opties?

De volgende vraag is dan: wat is nu de beste uitoefenprijs voor de diep in de money call opties? Waarom kozen we de uitoefenprijs van € 14? Als de middelen het toestaan, kies dan altijd de optie die het diepste in het geld is. De delta van de optie moet minimaal 90 zijn. We doen dit zodat de break-even prijs zo dicht mogelijk bij de break-even prijs van het aandeel ligt.

Hoe dieper in de money de gekochte optie is, hoe beter

Zoals we zagen bij de optieseries, kunnen we kiezen uit twee opties die een delta hebben die boven 90 staat: de uitoefenprijs 14 en de uitoefenprijs 15. Mijn voorkeur gaat uit naar de optie die het diepste in het geld is, omdat deze een break-even prijs heeft die het dichtste in de buurt komt van die van het aandeel. Wanneer u minder geld te investeren heeft, dan kunt u ervoor kiezen om een optie te kiezen met een iets lagere delta. Dit is een persoonlijke keuze.

Hou ook rekening met het dividend

Later nog eens even kijken naar de kansen. Wanneer we een aandeel kopen op € 28,70, dan zien we dat we 50% kans hebben dat de koers boven € 28,70 eindigt en circa 50% kans hebben dat de koers van het aandeel onder € 28,70 eindigt. Of de koers eindigt precies op € 28,70, maar meer smaken zijn er niet toch? Zoals gezegd moeten we natuurlijk nog wel rekening houden met het dividend dat wordt uitgekeerd, waardoor de koers van een aandeel in december naar verwachting € 1,23 lager is.

Probability Calculator aandeel

Diep in de money call opties op de hele markt

Een alternatief voor het kopen van diep in de money call opties op een aandeel is om diep in de money call opties te kopen op de hele markt, bijvoorbeeld de AEX index. In plaats van de AEX index te kopen, voor 100 × 565,72 is € 56.572, kunnen we ook bijvoorbeeld de call optie 300 kopen. We betalen dan aan premie € 251,70 maal 100 is € 25.170.

Call opties AEX Binck PT

Hoe dieper in de money, hoe lager de break-even prijs

Ten opzichte van een directe investering in de onderliggende waarde betalen we met deze diep in de money optie slechts de helft. Hoe dieper we in het geld kopen, hoe lager onze break-even prijs en hoe meer we de AEX index op de voet volgen. Het vraagt natuurlijk wel een fors hogere investering. Dit is dus meer een persoonlijke keuze.

Hoeveel dividend wordt er uitgekeerd gedurende de looptijd van de optie

Let ook hier op het verschil wat ontstaat door het uitkeren van dividend. De betaalde premie van € 251,70 plus de uitoefenprijs van 300 zorgt ervoor dat we de AEX index kopen voor € 551,70. Lager dus dan de actuele koers van 565,72. Het verschil van 14,02 is het dividend dat door de 25 AEX fondsen wordt uitgekeerd tussen nu en de derde vrijdag van december.

Uw visie kwam uit, en toch heeft u geld verloren?

Wat gebeurd er als de AEX index op 20 december 2019 zou zijn gestegen naar 575 punten en u zou bijvoorbeeld de 560 call optie hebben gekocht? De call optie zou dan 575 – 560 is € 15 waard zijn. U zou € 16,95 hebben betaald voor deze call optie en zou dus geld hebben verloren. U kocht dus een call optie omdat u dacht dat de AEX index ging stijgen. Uw visie kwam uit, en toch heeft u geld verloren?

Bij opties betalen we niet voor het dividend en krijgen het dus ook niet

Op een stand van 575 zou de call optie 300 € 275 waard zijn (575 – 300). We hebben deze call optie gekocht voor € 251,70 en zouden dus € 23,30 hebben verdiend (€275 – €251,70). De AEX index zou dus gestegen zijn met 575 – 565,72 is 9,28 punten. Zoals gezegd ontvangen we het dividend van 14 punten wanneer we direct zouden hebben geïnvesteerd in de AEX indexaandelen. € 9,28 + € 14,02 is € 23,30, precies dus het bedrag dat we zouden hebben verdiend met de call opties.

Het kopen van diep in de money call opties heeft dus grote voordelen:

 1. u hoeft minder geld te investeren;
 2. minder neerwaarts risico;
 3. circa 100% beweging ten opzichte van de onderliggende waarde;
 4. een hoger rendement op uw investering vanwege de hogere hefboom.

Nog een voordeel: een bredere spreiding

Maar er is nog een voordeel. Wat zou u kunnen doen met het bedrag dat u niet hoeft te investeren ten opzichte van een investering in aandelen? Dit geld zou u kunnen investeren in andere diep in de money call opties van bijvoorbeeld een ander aandeel. Of u zou het geld kunnen investeren in bijvoorbeeld obligaties.

Het rendement op de ene investering compenseert het verlies op de andere

De voordelen hiervan zijn de extra spreiding waardoor uw risico wordt verlaagd. Ook al zou de waarde van de optie naar nul gaan, dan zou dat andere investering, een deel van het verlies kunnen compenseren. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsobligatie met 8% rente. Of wanneer u uw geld zou hebben gespreid over twee verschillende aandelen, wat wel is gestegen.

Wat gebeurt er nu op de expiratiedatum? Er zijn vier mogelijkheden:

 1. de optie loopt zonder waarde af, wat zorgt voor een 100% verlies van uw betaalde premie. Dit is niet te hopen, maar we weten van tevoren wat ons maximale verlies in dat geval is.
 2. U kunt de optie op ieder gewenst moment verkopen voor de expiratiedatum. U bent volledig vrij om zelf te kiezen wanneer u dat doet.
 3. U kunt de optie doorrollen naar een latere datum. U kunt dit doen als combinatieorder waarbij u met 1 transactie zowel de bestaande optie verkoopt als een nieuwe diep in de money optie koopt.
 4. U kunt de optie uitoefenen. In dit geval betaalt u de uitoefenprijs naast de reeds betaalde premie voor de optie. U heeft immers slechts een aanbetaling gedaan, waarmee u het recht kreeg op de ontwikkeling van de waarde van 100 aandelen. Zorg er dan wel voor dat u voldoende middelen heeft om dit te doen. In dit voorbeeld zou u dus nog 100 × € 14 is € 1400 betalen voor de aandelen Royal Dutch Shell, dus bovenop de reeds betaalde € 1475 aan premie. Wanneer u niet voldoende middelen heeft, kunt u altijd nog kiezen voor het verkopen van de optie of deze doorrollen naar een latere datum.

Risico management is van het grootste belang

Zorg ook voor een goede risicobeheersing. Ik gebruik zelf altijd een 20% moving stoploss. Dit betekent dat er 20% van de hoogste koers van het wordt gebruikt voor het geval de koers 20% of meer daalt. Hiermee zorg ik ervoor dat ik het aandeel voldoende ruimte geeft om te bewegen, maar wel mijn verliezen worden beperkt. Door de stoploss mee omhoog te nemen, klik ik op deze manier ook mijn winst vast.

Belangrijk om te onthouden is:

 1. koop aandelen die zo diep mogelijk in de money zijn;
 2. kies opties met een delta van 90% of hoger.

Gebruik geld dat niet geïnvesteerd hoeft te worden, voor een bredere spreiding. Dit zorgt voor het verlagen van het risico. Kies voor andere aandelen of kies voor bijvoorbeeld obligaties met een interessante rente.

Met vriendelijke groet,

 

Harm van Wijk

Crowdfunding kan uw rendement als belegger verhogen

Crowdfunding is een interessante manier om een hoger rendement te behalen. Als belegger ben ik natuurlijk continu bezig om te zoeken naar interessante investeringen.

Want neemt u genoegen met 0,05% rente op een spaarrekening? Of wilt u graag een hoger rendement dan de inflatie en de belasting? Ik wel. Ik kwam bijvoorbeeld dit project tegen met niet minder dan 8% rente.

Crowdfunding beter dan een spaarrekening

Natuurlijk is het risico bij Crowdfunding hoger dan op een spaarrekening. Hoewel, een bank kan natuurlijk ook omvallen…Dit is bijvoorbeeld een project waarbij de verhouding tussen de waarde en de lening slechts 24% is en er het recht van eerste hypotheek wordt aangeboden. Alleen al de waarde van de grond is veel hoger dan de lening.

Deskundig beoordeeld

Het project is uitgebreid gecontroleerd door de Crowdfunding organisatie. Dit is natuurlijk van groot belang, omdat alle aangeleverde stukken, zoals jaarrekeningen en taxatierapport deskundig beoordeeld moeten worden. Het beleggen in vastgoed is natuurlijk een vak apart.

Beleggen met onderpand als zekerheid

Persoonlijk investeer ik liever in projecten met een hoge waarde. Mocht er dan iets misgaan met een project, er kan natuurlijk van alles gebeuren, dan is het prettig als er een onderpand is dat als zekerheid kan dienen. Toch altijd beter dan iemand op zijn blauwe ogen geloven toch?

De banken houden hun deuren gesloten voor vastgoed

Waarom gaan deze bedrijven dan niet naar de bank voor een financiering vraagt u zich misschien af? Banken houden steeds vaker de deuren gesloten. Rabobank bijvoorbeeld heeft hun loket volledig gesloten. ABN AMRO financiert nog maar sporadisch. Commercieel vastgoed tot € 10.000.000 is nauwelijks meer te financieren, zo lezen we in het vastgoedjournaal.

De grote banken bouwen posities af

Ook bij buitenlandse banken hoeven de partijen niet meer aan te kloppen. Zeker wanneer projecten wat afwijken. Bij Rabobank zien we een afname van € 30 miljard aan vastgoedfinancieringen naar nu € 22 miljard. Dit biedt natuurlijk kansen voor particuliere beleggers.

Crowdfunding project

Ik ben benieuwd wat u vindt van het project wat ik tegenkwam:

 • Rente:8%
 • Looptijd:24 maanden
 • Aflossing:0%
 • Type lening: Aflossingsvrij
 • Omvang: € 1.250.000
 • start 17 april 2019
 • NF Creditscore B
 • Zekerheid:1ste hypotheek
 • Loan to value:24%

 

Crowdfunding kan uw rendement als belegger verhogen

75 courante appartementen

Het gaat om een nieuwbouwproject met in totaal 75 appartementen in 4 types variërend van 78 tot 115m2. Courante appartementen dus, waardoor deze waarschijnlijk makkelijk te verhuren en te verkopen zijn. We weten dat de woningmarkt overspannen is, dus persoonlijk zie ik hier wel kansen.

Het Parkgebouw in Doetinchem

Het betreft een duurzaam wooncomplex “Het Parkgebouw” in het centrum van Doetinchem, net buiten de historische kern van Doetinchem. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame en onderhoudsarme materialen en het complex wordt natuurlijk voorzien van zonnepanelen.

Warmte Koude Opslag (WKO)

Voor de verwarming wordt een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie gebruikt, waarbij bodemenergie gebruikt wordt voor de verwarming en koeling. Ik heb het zelf ook in mijn woning, en moet zeggen dat het zeer comfortabel is. Zeker in de zomer, blijft mijn woning heerlijk koel.

Beste nieuwbouwproject

De projectontwikkelaar, Phoen’x, won in 2018 de publieksprijs van de Heuvelinkprijs voor het beste nieuwbouwproject in Arnhem. Een innovatief project waarbij met behulp van zonnepanelen en vloerverwarming 60% minder energie wordt gebruikt dan bij normale woningen. Het bedrijf heeft deze financiering nodig voor de herfinanciering van 2 private financieringen.

Crowdfunding platform gespecialiseerd in financiering van vastgoed

Op de website van NewFunding, een Crowdfunding platform gespecialiseerd in financiering van vastgoed, zijn de jaarcijfers van 2018 van Phoen’x Investments B.V. terug te vinden. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar gespecialiseerde partijen. Het financieren van vastgoed is iets heel anders dan het financieren van bedrijfskapitaal.

Loan to value (LTV),

Een belangrijk punt om mee te nemen bij de beoordeling van een project is natuurlijk de Loan to value (LTV), het percentage van de lening ten opzichte van de waarde. Deze bedraagt 69% op basis van de getaxeerde grondwaarde en 24% op basis van de marktwaarde (in verhuurde staat) van de 20 appartementen zodra deze gerealiseerd zijn.

1ste recht van hypotheek

Investeerders krijgen het 1ste recht van hypotheek op minimaal 20 appartementen, die als belegging in bezit blijven van Phoen’x Investments B.V. Deze appartementen vertegenwoordigen bij oplevering een taxatiewaarde van € 5.225.000 (leegwaarde) respectievelijk € 5.100.000 (in verhuurde staat). De actuele grondwaarde wordt getaxeerd op € 1.985.000.

De NewFunding (NF) Creditscore

De NewFunding (NF) Creditscore, een model dat is ontwikkeld om risico en rendement te bepalen, gaf een score van 49, wat inhoudt, dat er een lage kans is op een financiële calamiteit.

CreditSafe

De geldnemer Phoen’x Holding B.V. is tevens getoetst door CreditSafe op kredietwaardigheid en betaalmoraal. Met CreditSafe kan kredietwaardigheid van meer dan 320 miljoen bedrijven wereldwijd worden bekeken.

Spreiden van beleggingen, ook in Crowdfunding

100% zekerheid krijgen we natuurlijk nooit in het leven. Maar als belegger zijn we daarom ook altijd op zoek naar spreiding. Niet alleen dus in aandelen, maar ook investeren dus in vastgoed. Mijn voorkeur gaat uit om mijn investering te spreiden over verschillende vastgoedobjecten. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Crowdfunding.

Ik ben zeer benieuwd wat uw mening is. Samen weten we immers meer dan alleen, niet waar? Laat onder deze: uw reactie achter. Overigens vanaf 17 april om 12.30 uur kunt u investeren via www.newfunding.nl

Harm van Wijk

 

De Trading Navigator voor u uitgelegd door Wall Street Professional en Beleggen.com

Wall Street Professional ondersteunt de Trading Navigator

In een gezamenlijke online training laten we zien hoe de Trading Navigators kunnen worden gebruikt binnen Wall Street Professional.

Wall Street Professional 5.0 is een softwarepakket voor beleggers en traders met geavanceerde beleggingstools die eenvoudig zijn in het gebruik.

Wall Street Professional wordt geleverd in een abonnementsstructuur inclusief data van onder andere Euronext, Frankfurt, Milan, Madrid, Oslo, NYSE, NASDAQ, NYSE MKT, CME, NYMEX, COMEX, CBOT, ICE.

De Trading Navigator werkt voor alle onderliggende waarden en geeft koop- en verkoopsignalen. We laten u zien hoe u in 5 minuten per week de markt kunt analyseren en uw portefeuille kunt beheren.

Trading Navigator 1 voor aandelen en indices.
Trading Navigator 2 voor opties.

Met deze software kan werkelijk iedereen succesvol beleggen en moeiteloos en veilig geld verdienen.

 • Zonder moeite razendsnel technische analyses maken. Zelfs de meest verwende technisch analist zal versteld staan van de vele mogelijkheden die Wall Street Professional biedt.
 • Test de tientallen ingebouwde technische indicatoren en trading systemen met historische data voor u gaat beleggen met echt geld. Laat Wall Street zelf de meest profijtelijke instellingen berekenen (het z.g.n. optimaliseren). U kunt indicatoren onbeperkt met elkaar combineren (bijv. een ROC van een EMA enz.) en deze combinaties kunnen ook weer getest worden. Van iedere indicator kan Wall Street Professional een equity curve maken en deze als indicator toevoegen.
 • Beoordeel indicatoren en trading systemen aan de hand van uitgebreide rapportages en de unieke WS Index. U kunt indicatoren backtesten en optimaliseren met gebruikmaking van o.a. stop loss, take profit, slippage/spread, en instelbaar money management.
 • Alle technische analyses kunnen uiteraard ook real-time en intraday worden gemaakt. U kunt moeiteloos switchen tussen verschillende timeframes en zoomen/ scrollen tot op minuutbasis. De haarscherpe grafieken, zelf instelbare toolbars en verzorgde lay-out maken het werken met Wall Street Professional tot een waar genot.
 • Bewaar uw eigen steun en weerstandslijnen, fibonacci levels en timecycles per fonds. Ook speedlines, cirkelsegmenten en regressie analyse zitten standaard in Wall Street Professional. U kunt de charts opmaken met tekst, markers en nog veel meer. U heeft volledige controle over kleuren, fonts en opmaak. Kortom ook het publiceren van charts kan met recht professioneel worden genoemd.
 • Download nieuwe indicatoren en trading systemen van Internet. Op de site TA-script.com vindt u honderden systemen.
 • Laat uw eigen limieten en filtervoorwaarden real-time bewaken. U kunt bijv. gewaarschuwd worden als de koers boven de MA staat, de MACD op koop staat en de ADX stijgt (U heeft voor dit laatste de module TA Reporter nodig).

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk en Rombout Kerstens

Wall Street Professional

Deel 2 van Geld verdienen met opties: vola, delta, skew en nog veel meer

Geld verdienen met opties: vola, delta, skew en nog veel meer

We gaan dit maal kijken naar de theoretische waarde van opties, naar het grote belang van de delta en de theta, de historische en de impliciete volatiliteit, de optie skew en hoe je deze gebruikt om de juiste opties te selecteren met de grootste kans op succes.

Hoe maakt u een gecalculeerde beslissing, welke opties zijn duur en welke goedkoop en welke gratis tools staan er tot uw beschikking? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het gebruik van aandelen en opties en nog veel meer.

De vorige keer hebben we gekeken wat call opties en putopties zijn en wat de voordelen zijn van opties ten opzichte van aandelen. Wat de termen in the money, out of the money en at the money. We gaan nu kijken naar hoe de zes factoren:

 • de koers van het aandeel
 • de uitoefenprijs
 • de resterende looptijd van de optie
 • de verwachte volatiliteit
 • de rente
 • en de eventuele dividenden

worden gebruikt om te berekenen wat de theoretische waarde is van een optie.

Een voorbeeld berekening van de theoretische waarde van opties

Aan de linkerkant van de calculator is het invoerdeel en de rechterkant is het uitvoerdeel. We nemen weer als voorbeeld Royal Dutch Shell en kijken naar de uitoefenprijs van 25. We voeren in dat de huidige koers € 27 is en kiezen als resterende looptijd van de optie 200 dagen, voeren in dat de rente op 1% staat, en dividendrendement op 5% en dat de volatility 15 is.  We kunnen dit bijvoorbeeld opzoeken op https://marketchameleon.com/Overview/RDS.A/IV/

Bereken de invloed van de verschillende factoren

Het grote voordeel van zo’n calculator is dat je ook kunt kijken wat de invloed is van bijvoorbeeld een toename van de volatiliteit of een beweging van de koers. Zo kun je net zolang de variabelen aanpassen tot je het gewenste resultaat hebt, je kan er ook de grafieken van tonen et cetera et cetera.

De delta van opties: de correlatie met de onderliggende waarde

We zien allereerst de theoretische waarde van een optie, op basis van de door ons ingevoerde gegevens. De tweede is van groot belang, namelijk de delta. De delta is de mate waarin de premie van de optie verandert wanneer de onderliggende waarde veranderd. Ik kom hier later nog uitgebreider op terug.

De theta: de tijdswaarde van opties

Een ander belangrijk cijfer is de theta. De thèta, de t van tijdswaarde, dat is een makkelijk ezelsbruggetje, geeft aan hoeveel de optiepremie verandert wanneer er een dag verstrijkt. De call zal dus gemiddeld € 0,003 per dag in waarde verminderen. De waarde is circa € 2 voor 200 dagen. Je zou dus eigenlijk zeggen dat er gemiddeld € 0,01 per dag verdampt nietwaar?

De snelheid waarmee de tijdswaarde verdampt, varieert

Op dit moment verdampt er 0,3 cent per dag en dit loopt steeds verder op naarmate de optie richting de expiratiedatum beweegt. Ook zal de tijdswaarde sneller of minder snel verdampen afhankelijk van de koers van de onderliggende waarde. Later hierover meer.

Een voorbeeld van de delta

Laten we kort even kijken naar een voorbeeld. De delta van de call is 0.709. De waarde van de delta noteert tussen nul en 1. Een delta van 0.7 geeft aan dat de premie van de optie met circa 70% de onderliggende waarde volgt. Wanneer Royal Dutch Shell stijgt van € 27 naar € 28, dan mogen we verwachten dat de premie van de optie met € 0,70 stijgt. Dus van circa € 2 naar € 2,70.

Beweegt de optie in de richting die u verwacht?

Op deze manier kun je berekenen of je het gewenste resultaat krijgt met de optie die nu aan het doorrekenen bent. Veel mensen denken dat de optie altijd mee beweegt in de richting van de onderliggende waarde. Zeker opties die vlakbij de expiratiedatum zitten, kunnen nog al eens de andere kant op bewegen, namelijk wanneer er meer tijdswaarde uitloopt dan er een intrinsieke waarde bijkomt.

Goedkoop is duurkoop geldt ook bij opties

Wellicht heeft u dit ook wel eens meegemaakt, dat de koers van het aandeel, zoals je had verwacht, netjes oploopt, maar dat de premie van de optie niet mee stijgt? Blijkbaar had u dan een optie met een te lage delta. Dit zien wij bijvoorbeeld bij de out of the money opties en de opties die bijna expireren. Veel mensen kiezen deze opties, omdat deze lekker goedkoop zijn.

Een hogere delta is beter

Beter is het om te zoeken naar opties, die een hogere delta hebben. Ik kom nog uitgebreid terug op een strategie hoe we het maximale uit de delta kunnen halen, maar zal eerst even laten zien wat het effect is van een beweging van de koers van Royal Dutch Shell op de premie van de opties.

De delta loopt op bij een stijging van de onderliggende waarde

option-price.com +1

Laten we allereerst eens kijken naar een stijging van Royal Dutch Shell met 1 euro. Wanneer we dit doorrekenen, dan zien we dat de premie netjes oploopt van € 2 naar € 2,70. Dus 0,7 (de delta) maal € 1 is € 0,70. Op dit moment is de relatie tussen de koers van het aandeel en de optie dus 70%. Merk op dat de delta door de stijging is gestegen van 70% naar 80%.

Met de delta kunnen we ook de daling berekenen

option-price.com-1-.png

Vervolgens kunnen we kijken naar een daling van Royal Dutch Shell met een euro. Wanneer we dit doorrekenen dan zien we dat de premie netjes daalt van € 2 naar € 1,30. Dus 0,7 (de delta) maal € 1 is € 0,70. Ook hier weer is de relatie tussen de koers van het aandeel en de optie dus 70%.

Concentreer altijd op de delta

Wanneer je het maximale resultaat van je investering wil, concentreer dan altijd op de delta. Koop dus niet de goedkope opties, met de lage delta, zoals out of de money opties met een lage kans op winst. Opties bewegen dus niet 1 op 1 mee met de onderliggende waarde. Opties zijn complexer en vragen daarom wat meer aandacht.

De delta geeft de procentuele kans aan, dat deze optie met waarde afloopt

Een vuistregel is: de delta geeft de procentuele kans aan, dat deze optie met waarde afloopt. In dit voorbeeld heeft de call 70% kans om op de expiratiedatum een waarde te hebben. Hieruit volgt logischerwijs dat de putoptie 30% kans heeft om geld waard te worden op de expiratiedatum.

Of de call of de put optie eindigt in het geld

De koers zal immers onder of boven de uitoefenprijs expireren. Dus of de call of de put zal waarde hebben op de einddatum. Dit geeft dus aan wat de markt denkt, hoe groot de kans is, dat deze in the money call optie (we mogen dus kopen voor € 25 terwijl de koers op dit moment op € 27 staat) over 200 dagen intrinsieke waarde heeft.

De markt verwachting wordt ingeprijsd

De putoptie is dus out of the money. We mogen de aandelen verkopen voor € 25, maar op de beurs kunnen we ze verkopen voor € 27. Het contract heeft dus nog geen echte waarde. De markt schat in dat er 30% kans is dat de koers van Royal Dutch Shell onder € 25 noteert over het 200 dagen.

Doe je huiswerk voor je met opties aan de slag gaat

Er is niets mis met een gokje, waarbij je weinig investeert, waarbij je een mooi rendement kunt maken, maar waarbij je rekening moet houden, dat deze kleine investering niets oplevert. Laat je in ieder geval niet verrassen, en doe je huiswerk voordat je een optie gaat kopen of verkopen.

De delta wordt ook wel hedge ratio genoemd

De delta vertelt nog iets meer, dan de mate waarin de optie meebeweegt met de onderliggende waarde. De delta, wordt ook wel hedge ratio genoemd. Het geeft ook aan hoeveel aandelen je moet kopen om het directioneel risico van de optie af te dekken. Wanneer je bijvoorbeeld een call optie schrijft met een delta van 70, dan moet je 70 aandelen kopen om het risico van een verdere stijging af te dekken.

Market makers profiteren van het verdampen van de tijdswaarde

Veel optiebeleggers, bijvoorbeeld ook Market Makers, die de markt maken, en dus zorgen dat er altijd kan worden gehandeld in opties, proberen de delta van hun portefeuille rond nul te houden. Ze nemen dus geen positie in, om te profiteren van een stijging of een daling. Ze willen alleen profiteren van het verdampen van de tijd en verwachtingswaarde.

Meer beweging betekent meer premie

De belangrijkste factor van de prijs van een optie is de beweeglijkheid. Een verdubbeling van de beweeglijkheid zorgt grofweg voor een verdubbeling van de premie van de optie. En aan de andere kant een halvering van de beweeglijkheid zorgt grofweg voor een halvering van de premie van de optie. Daarom is het goed om hier wat uitgebreider bij stil te staan.

We onderscheiden twee soorten beweeglijkheid:

 • de historische volatiliteit, die meet hoe bewegelijk het aandeel of bijvoorbeeld de AEX index was in het verleden.
 • De impliciete volatiliteit, die meet wat de markt verwacht over de toekomstige beweeglijkheid van het aandeel of bijvoorbeeld de AEX index.

De historische volatiliteit is eenvoudig

De historische volatiliteit is het meest eenvoudige. Het enige wat je hoeft te doen is de koersen van de afgelopen periode in te voeren om de beweeglijkheid te berekenen. De enige keus, die je dan moet maken, is hoe ver je terugkijkt. Vaak wordt gekozen voor 21 dagen, omdat dit overeenkomt met het aantal handelsdagen in een maand. De meeste optiebeleggers zijn korte termijnbelegger, die dus met maandopties werken.

Wat was de gemiddelde beweging ten opzichte van het gemiddelde

Je kunt dit vergelijken met het berekenen van de gemiddelde koers over de afgelopen 21 dagen. Met behulp van een formule kun je dan berekenen wat de gemiddelde beweging is geweest ten opzichte van dit gemiddelde. Zo zagen we dat de markt in prijst dat de koers van Royal Dutch Shell, ten opzichte van het gemiddelde, 15% stijgt of 15% daalt.

De impliciete volatiliteit geeft aan hoeveel beweging de markt verwacht

Vervolgens de impliciete volatiliteit. We kijken nu niet langer in de achteruitkijkspiegel, maar naar de toekomst. Wat verwachten beleggers in de komende periode? Het wordt daarom ook wel de paniekbarometer genoemd. Wanneer beleggers verwachten dat er turbulentie ontstaat, bijvoorbeeld als gevolg van politieke spanningen, dan zal de impliciete volatiliteit oplopen. Hoe meer paniek er is, hoe hoger de impliciete volatiliteit en hoe hoger dus ook de premies van opties.

Verwachten beleggers rust of paniek?

Je kunt dit vergelijken met de premies voor de brandverzekering. Wanneer mensen verwachten dat er een grotere kans is op brand, dan zullen de premie stijgen. Wanneer mensen verwachten dat alles rozengeur en maneschijn is, dan zullen mensen niet bereid zijn om veel te betalen voor het afdekken van risico’s toch?

We kunnen de volatiliteit berekenen met behulp van Black en Scholes

Formule Black en Scholes

De impliciete volatiliteit kunnen we dus berekenen op basis van wat de markt bereid is om te betalen voor het afdekken van het risico. We gebruiken daarvoor de eerder genoemde formule van Black en Scholes om de vergelijking met één onbekende op te lossen: de volatiliteit. De andere prijscomponenten zijn immers bekend behalve de volatiliteit, die we dus kunnen afleiden aan de hand van deze formule.

Cijfers zorgen voor onzekerheid en dus hogere optie premies

Vola RDS

De markt kijkt niet alleen naar de historische beweeglijkheid, maar ook naar zaken als de publicatie van bijvoorbeeld kwartaalcijfers en jaarcijfers van het bedrijf en macro-economische factoren, zoals werkgelegenheidscijfers en economische groei. Wanneer de Market Makers weten dat er cijfers gepubliceerd zullen gaan worden, zorgt dit voor onzekerheid, en daarom zien we vaak dat op dat moment de premies van opties toenemen. Na de publicatie van de gegevens zien we vaak dat de premies weer dalen.

Tussen welken grenzen beweegt de beweeglijkheid?

Deze kennis kunnen we natuurlijk gebruiken bij het kopen en verkopen van opties. Zo kunnen we ook kijken of een optie duur is of goedkoop en de koop en verkoop van opties timen. Net als de koers van het aandeel, zien we ook golfbewegingen bij de volatiliteit. Het enige wat je dus hoeft te doen is te kijken naar de niveaus waartussen de beweeglijkheid varieert.

Periodes van rust worden afgewisseld door turbulentie

In het voorbeeld van Royal Dutch Shell zien we dat de beweeglijkheid van de volatiliteit gemeten over een periode van 30 dagen fluctueert tussen 10 en 30. Wanneer de volatiliteit hoger is, dan zijn de premies hoog. Wanneer de markt verwacht dat er weinig beweging volgt, zijn de premies laag. We weten echter dat periodes van rust worden afgewisseld met periodes van turbulentie en omgekeerd en daar kunnen we dus van profiteren.

De volatiliteit keert altijd weer terug naar het gemiddelde

We kunnen de impliciete volatiliteit vergelijken met die historische volatiliteit. Wat opvalt is dat de historische volatiliteit in het afgelopen jaar steeds verder is opgelopen van 15% naar 20%. Wat ook opvalt, is dat de impliciete volatiliteit altijd weer terug gaat richting het lange gemiddelde. De impliciete volatiliteit van 10% veert weer op richting het gemiddelde van rond 18%.

Zijn opties duur of goedkoop?

Een koersdaling van Royal Dutch Shell zorgt voor een stijging van de beweeglijkheid. Een piek van 30% wordt afgewisseld met opnieuw een daling richting het gemiddelde. Dit korte gemiddelde kronkelt dus voortdurend om het lange gemiddelde heen. Zo kunnen we dus aflezen of de volatiliteit en dus de premie van optie, in historisch perspectief, duur of goedkoop is.

Verschillende opties reageren verschillend

option-price.com at 30

Laten we eens doorrekenen wat de invloed is van een verdubbeling van de volatiliteit wanneer we dit invoeren in de optiecalculator. Opties die langer lopen, of diep in de money zijn, reageren natuurlijk anders omdat de tijd of de intrinsieke waarde een grote rol speelt. We rekenen dit door voor een at the money optie die nog 30 dagen loopt. De theoretische waarde van een call ligt rond € 0,39. De theoretische waarde van een put ligt rond € 0,47.

Een verdubbeling van de volatiliteit zorgt voor een verdubbeling van de waarde

Wanneer we nu de volatiliteit verhogen van 15 naar 30, dan zien we dat de call in waarde ruimschoots verdubbeld. Van € 0,39 naar € 0,82. De put stijgt van € 0,47 naar € 0,90. Ook bijna een verdubbeling van de premie door de verdubbeling van de volatiliteit. Door de toegenomen onzekerheid betalen beleggers twee keer zoveel premie of willen verkopers twee keer zoveel premie ontvangen.

Kijk eerst naar de volatiliteitsniveaus

Het is dus van groot belang om te kijken naar de volatiliteitsniveaus voordat je met opties aan de slag gaat. Zo heb je vooraf een idee of opties duur of goedkoop zijn, gebaseerd op de historische volatiliteit. Vanzelfsprekend wil je graag iets kopen wanneer het goedkoop is en je wil iets verkopen wanneer iets duur is toch?

Zitten we aan de hoge of aan de lage kant?

Natuurlijk kunnen we de toekomst niet voorspellen, en kan iets wat goedkoop is, goedkoop blijven of zelfs nog goedkoper worden. Ook dit geldt natuurlijk voor een dure optie. Een volatiliteit van 30 kan natuurlijk ook oplopen naar 60. Door te kijken naar de historische volatiliteit hebben we echter toch een idee of we op dit moment aan de hoge of aan de lage kant zitten.

Opties op ASML zijn twee keer zo duur als bij Royal Dutch Shell

Vola ASML

Ook is het natuurlijk van groot belang om te kijken naar beweeglijkheid per aandeel. De beweeglijkheid van bijvoorbeeld ASML is vele malen groter dan van Royal Dutch Shell. Waar de volatiliteit van Royal Dutch Shell op dit moment rond 15% staat, zien we dat bij ASML de volatiliteit op dit moment rond 26% staat. De historische volatiliteit staat zelfs op 33%. De optiepremies op ASML zullen dus ongeveer twee keer zo duur zijn als Royal Dutch Shell.

Grotere bewegingen zorgen voor meer premie

RDS versus ASML

Waar de koers van Royal Dutch Shell sinds 2011 tussen circa € 16 en € 30 beweegt, zien we dat de koers van ASML tussen € 16 en € 190 beweegt. Omdat de bewegingen bij ASML veel groter zijn, zijn optiebeleggers bereid om meer premie te betalen om te profiteren van een beweging. Ook zijn optiebeleggers bereid om meer premie te betalen voor het afdekken van het risico.

ASML beweegt tweemaal zoveel als Royal Dutch Shell

RDS versus ASML kort

Ook wanneer we kijken naar de afgelopen kwartalen, dan zien we dat Royal Dutch Shell veel minder fluctueert dan ASML. De uitslagen van ASML zijn ongeveer twee keer zo groot als bij Royal Dutch Shell. De volatiliteit is dan ook tweemaal zo groot als bij Royal Dutch Shell. Wanneer je opties schrijft op ASML, dan krijg je dus ook ongeveer tweemaal zoveel premie als bij Royal Dutch Shell. Logisch toch?

Bekijk de optiepremie in historisch perspectief

Dit betekent niet dat opties op ASML duur zijn en bij Royal Dutch Shell goedkoop. Daarvoor moeten we kijken naar de premies van de opties in historisch perspectief. De premies voor de opties op ASML zijn dit moment veel lager dan het historisch gemiddelde. We zouden zelfs kunnen zeggen dat opties op ASML op dit moment goedkoop zijn.

Een halvering van de beweeglijkheid zorgt voor een halvering van de premie

Eind 2018, aan het einde van de dalende periode, waarin ASML sinds de zomermaanden zat, was de impliciete volatiliteit opgelopen naar 45%. Aanzienlijk meer dan de historische volatiliteit van 32. Als iets duur is, wil je graag verkopen. De volatiliteit daalde in de afgelopen maanden van 45 naar 24. Op basis van de halvering van de volatiliteit, kunnen we verwachten dat de premie van ASML ook grofweg is gehalveerd.

Durf je opties te schrijven na een grote daling?

Wanneer je het lef zou hebben gehad om na een daling van circa € 190 naar circa € 130 een putoptie zou hebben geschreven (dat moet je dus wel durven!), dan had je geprofiteerd van niet alleen de afname van volatiliteit, maar ook van het feit dat je de richting goed ze hebben ingeschat en daarbovenop de afname van de tijd en verwachtingswaarde. Maar nogmaals, je moet natuurlijk wel durven om dat te doen wanneer de koers een flinke daling heeft laten zien.

Wie wil er geen € 1213 ontvangen?

option-price.com ASML 90 dagen

Laten we dit eens invullen in onze optiecalculator. Wanneer we uitgaan van een koers van ASML van € 130 en een uitoefenprijs van € 130, een looptijd van 90 dagen en een volatiliteit van 45, dan zou de theoretische premie van de putoptie uitkomen rond € 12,13. Omdat opties altijd gaan per 100, zouden we dus € 1213 hebben ontvangen. Niet gek toch?

De theoretische waarde is teruggelopen naar nul

option-price.com ASML 30 dagen

Nu de koers is opgelopen naar € 160 en de looptijd naar zeg 30 dagen is teruggelopen en de volatiliteit is gedaald naar 24, kunnen we berekenen dat de theoretische waarde van de optie teruggelopen is naar nul. We zouden daarmee dus € 1213 hebben verdiend. Let wel, wanneer we de call optie zouden hebben geschreven dan zou deze call optie van circa € 10 naar circa € 30 zijn gegaan, vanwege de € 30 intrinsieke waarde.

De visie op de onderliggende waarde en de volatiliteit is zeer belangrijk

De visie op de onderliggende waarde is daarom van groot belang. Maar ook de visie op de toekomstige volatiliteit. We mogen dus constateren dat de volatiliteit een enorme rol speelt. We moeten daarom niet alleen kijken naar de verwachte richting van de onderliggende waarde, maar ook de verwachting met betrekking tot de volatiliteit: is deze hoog of laag, bezien in historisch perspectief.

Goedkope opties of dure opties?

De kans dat een optie in het geld komt, komt tot uitdrukking in de hogere optieprijzen. Door de grotere koersbewegingen van ASML is de kans natuurlijk groter dat een optie in het geld komt. Door de relatief lage bewegingen van Royal Dutch Shell, zullen we premies voor Royal Dutch Shell vanzelfsprekend dus ook veel lager zijn. Koop je dus opties op Royal Dutch Shell, omdat deze goedkoper zijn, realiseer je dan ook, dat de kans dat deze geld opleveren lager is, dan bijvoorbeeld bij ASML.

Met een spread dek je het risico af

ASML Volatility Skew

Wanneer je het risico wilt afdekken, door onder de geschreven put optie een lagere putoptie te kopen, spreken we van een spread. Een spread is een strategie waarbij je twee opties op het zelfde moment koopt of verkoopt. De opties kunnen betrekking hebben op de zelfde expiratiemaand of een andere expiratiemaand (een kalender spread).

De optie skew wordt veroorzaakt door de angstfactor

Iedere optie heeft zijn eigen volatiliteit. Dit patroon komt tot uitdrukking in de optie skew, omdat de impliciete volatiliteit van de ene optie hoger of lager is dan die van zijn buurman. Hoe lager de uitoefenprijs, hoe hoger de impliciete volatiliteit. Dit noemen we ook wel de angstfactor. Bij een forse daling van de onderliggende waarde neemt de angst toe.

Een lager risico zorgt voor een lagere margin

Mensen zijn bereid om een hogere premie voor de brandverzekering te betalen wanneer er sprake is van veel turbulentie. 90% van al mijn optietransacties doe ik in de vorm van een spread. De reden hiervoor is, dat ik altijd mijn risico wil afdekken. Dit zorgt ervoor dat men investeringen omlaag gaan omdat ik een lagere margin hoef aan te houden. Ik heb immers het risico afgedekt en weet wat mijn maximale verlies is, mocht het helemaal mis gaan. De bank of broker weet dat ook en eist daarom minder margin.

At the money opties hebben vaak de laagste impliciete volatiliteit

Wanneer naar de grafiek kijken, dan zien we dat de opties met een lage uitoefenprijs een veel hogere impliciete volatiliteit hebben. De opties die at the money zijn, we kijken nu even naar de april opties, deze noteren rond 27. Opties met een uitoefenprijs rond $ 160, noteren rond 32. Vaak zien we dat de hogere uitoefenprijzen ook weer iets duurder worden. Hierdoor ontstaat een zogenaamde smile.

De risico’s op een daling zijn vaak het grootste bij aandelen, bij grondstoffen bij een stijging

RDS.A Volatility Skew

De lagere uitoefenprijzen zijn vaak duurder omdat het risico bij aandelen vaak aan de onderkant ligt. Beleggers zijn vaak bereid om meer te betalen voor het geval er een forse daling plaatsvindt van de koers. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld grondstoffen. Hier zien we in plaats van de zogenaamde reverse skew (de lagere uitoefenprijzen zijn duurder) een forward skew (de hoger uitoefenprijzen zijn duurder) een forward skew. Dit wordt veroorzaakt door de mogelijkheid dat de prijzen van bijvoorbeeld sojabonen fors omhoog kunnen gaan, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ernstige droogte en een mislukte oogst.

Een stijgend aandeel en een call optie die daalt?

Ik hoop dat het inmiddels duidelijk is waarom het zo belangrijk is om te kijken naar volatiliteit. Tot slot nog een reden om te kijken naar volatiliteit. Heb je wel eens meegemaakt dat je in anticipatie op goede bedrijfscijfers, je call opties hebt gekocht? De cijfers waren goed en het aandeel ging omhoog, maar de call optie daalde in waarde?

In aanloop naar de cijfers zijn de optiepremies hoger

Dit komt door het feit dat in aanloop naar de cijfers, een onzekere factor, de premies van opties toenemen. Wanneer de risico’s groter worden, eisen verkopers een hogere vergoeding, en zijn kopers bereid om een hogere prijs te betalen. Door de wet van vraag en aanbod, stijgen de premies van de opties. Bovendien kopen Market Makers de opties op in aanloop naar de winstcijfers.

Na de cijfers volgt een volatiliteit implosie

Market Makers zijn dus niet op hun achterhoofd gevallen en willen zich niet laten verrassen door een grote koersbeweging. Omdat deze partij grote partijen opties koopt, stijgen de premies. Na het bekend worden van de cijfers, zien we vaak een volatiliteit implosie. De Market Maker verkoopt weer zijn opties waardoor de premie daalt.

Koop de opties niet te duur

Hierdoor kan het gebeuren dat je in anticipatie op slechte cijfers, putopties hebt gekocht, die te duur waren. De slechte cijfers veroorzaakten een koersdaling, maar de premie van de putoptie neemt af, omdat de opties weer normaal geprijsd worden. Deze implosie van volatiliteit, is een andere reden waarom je goed moet begrijpen wat volatiliteit is.

De grote verschillen tussen opties en aandelen

Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen opties en aandelen. Het is belangrijk om deze verschillen goed te begrijpen. Wanneer je verwacht dat de aandelenkoersen stijgen, volstaat het niet zomaar een willekeurige call optie te kopen. De premies van opties zijn gevoelig voor de resterende looptijd en de beweeglijkheid, dus niet alleen de richting van de onderliggende waarde.

Beleggen in opties is drie dimensionaal

Beleggen in aandelen is één dimensionaal. Een aandelenkoers stijgt of daalt en je maakt winst of verlies. Punt. Opties zijn drie dimensionaal. We moeten dus kijken naar de richting, de tijd en de volatiliteit. Een verkeerde keuze van de optie zorgt er dus voor dat je geld verliest, zelfs als je de richting goed hebt ingeschat.

Bij aandelen heb je alle tijd

Bij aandelen hoef je alleen maar te wachten, of de koers daadwerkelijk stijgt of daalt, zoals je had verwacht. Het enige dat er moet gebeuren, is dat de koers van het aandeel boven de aankoopprijs komt plus de transactiekosten. Je hebt dus de luxe dat je de tijd hebt. Je kunt eventueel jaren wachten, of de aandelen zelfs overdoen aan je erfgenamen.

Bij opties is er een einddatum

Opties kennen een duidelijke einddatum. Wanneer de premie van de optie niet boven je investering komt plus de transactiekosten, dan verlies je geld. Het doel is dus om de uitoefenprijs te kiezen waarbij de kans dat er winst wordt gemaakt, het grootste is. Hierbij is met name de relatie tussen de onderliggende waarde en de uitoefenprijs van belang.

In the money, out of the money en at the money call opties

We hebben al gesproken over de termen in the money, out of the money en at the money. Bij call opties zijn alle uitoefenprijzen boven de huidige koers out of the money. Dus wanneer Royal Dutch Shell € 25 noteert, dan zijn alle uitoefenprijzen boven € 25 out of de money. Alle koersen rond € 25 zijn at the money. Alle uitoefenprijzen onder € 25 zijn in the money. Deze opties zijn in het geld en hebben een werkelijke waarde wanneer deze opties worden uitgeoefend.

In the money, out of the money en at the money put opties

Bij put opties zijn alle uitoefenprijzen onder de huidige koers out of the money. Dus wanneer Royal Dutch Shell op € 25 noteert, dan zijn alle uitoefenprijzen onder € 25 out of de money. Wie wil immers de aandelen verkopen onder de koers waarop deze op de beurs worden verhandeld. Alle koersen rond € 25 zijn at the money. Alle uitoefenprijzen boven € 25 zijn in the money. Deze opties zijn in het geld en hebben een werkelijke waarde wanneer deze opties worden uitgeoefend.

Het grote voordeel van opties is de hefboom

Het voordeel van het kopen van opties ten opzichte van aandelen is natuurlijk de hefboom. We hebben veel minder geld nodig om te profiteren van de waardeontwikkeling van 100 aandelen. Je zou in theorie de controle kunnen krijgen over honderdduizenden aandelen voor slechts enkele honderden euro’s.

100 aandelen kopen is een forse investering

Laten we eens kijken naar een voorbeeld waarbij je geïnteresseerd zou zijn in aandelen Royal Dutch Shell. Stel je zou geïnteresseerd zijn 100 aandelen Royal Dutch Shell, die op dit moment € 27,50 noteren. Wanneer je deze aandelen zou willen kopen dan betaal je dus € 2750. Wanneer je gebruik maakt van effectenkrediet, met stel 50% dekking voor Royal Dutch Shell, dan zou je dus € 1375 investeren. Het maximale verlies is € 2750 en de potentiële winst is ongelimiteerd aan de bovenkant.

Kies de looptijd van de optie

Wanneer je opties zou willen gebruiken, moet je dus kiezen welke uitoefenprijs en welke expiratiemaand je kiest. Er zijn opties die weken, maanden of zelfs jaren lopen. Je kiest hoe lang je wilt investeren en kunt bij sommige aandelen zelfs kiezen voor opties die vijf jaar lopen. Ik kom hier later nog op terug. Laten we eens kijken naar een aantal mogelijke scenario’s met verschillende uitoefenprijzen voor de Royal Dutch Shell positie.

Sommige opties zijn gokinstrumenten

We vergelijken de in the money en out of de money opties en je zult zien dat de korte termijn out of the money opties echte gokinstrumenten zijn. En we gaan natuurlijk kijken naar de delta. De delta is van groot belang bij de keuze van de optie wanneer we kijken naar de hoogste kans dat de optie geld oplevert.

Op zoek naar het winnende lot

We gaan dus er vanuit dat Royal Dutch Shell op dit moment € 27,50 noteert en het eerste dat we gaan doen, is kijken naar de optieprijzen. De meeste beleggers starten dan met de dichtstbijzijnde maand, en veranderen in gokkers. Ze zijn op zoek naar het winnende lot voor de jackpot. Voordat we verder gaan, moeten we nog eventjes kijken naar de Grieken.

De delta, de thèta, de gamma, de vega en de rho, oftewel de Grieken

We hebben al heel even gesproken over de delta, dit is de mate waarin de premie van de optie correleert met de onderliggende waarde. Verder hebben we het ook al gehad over de theta. De theta geeft aan hoeveel tijdswaarde er per dag verdampt. Daarnaast kennen we nog andere Grieken, zoals de gamma de vega en de rho, daar komen we later nog op terug.

Kijk altijd eerst goed naar de delta van de optie

De factor waar we nu een dieper op ingaan induiken is de delta. Vaak beweegt de premie van een optie niet eens als de koers van de onderliggende waarde verandert. Soms daalt de premie van een call optie, terwijl de koers van de onderliggende waarde stijgt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de delta van de optie.

Kies opties met een delta van 80% of groter

Wanneer je dezelfde beweging wilt hebben als onderliggende waarde, kies dan opties met een delta van 80% of groter. Dit is iets wat maar heel weinig mensen doen. Zorg ervoor dat je altijd eerst de delta bekijkt voordat je een optietransactie doet. Want het punt is dat je op deze manier dezelfde beweging krijgt als de onderliggende waarde, maar met een lagere investering en een lager risico. Dat kan met opties met een zeer hoge delta.

De investering bij opties is veel lager

RDS_calls_apr2019

Laten we eens naar een aantal voorbeelden kijken. Stel we kopen een april call 30 op Royal Dutch Shell voor € 0,03. Optiecontracten gaan altijd maal 100, dus we investeren € 3. Hiermee profiteren we van de waardeontwikkeling van 100 aandelen Royal Dutch Shell tot de derde vrijdag van april voor slechts € 3. Iemand anders moet 100 × € 27,33 betalen, dus € 2733 om 100 aandelen te bezitten.

Geld verdienen boven onze break-even prijs

Het enige probleem is dat we geld gaan verdienen wanneer Royal Dutch Shell boven onze break-even prijs komt van € 30,03 (de uitoefenprijs van € 30 + € 0,03 premie is € 30,03 het break-even punt) wanneer we deze optie aanhouden tot expiratie. Royal Dutch Shell moet dus bijna € 3 stijgen in deze 45 dagen tot aan expiratie (op het moment van schrijven) voordat we ook maar enig resultaat gaan zien.

Hoe groot is de kans dat we geld gaan verdienen?

Wanneer we nu gaan kijken naar de delta van deze optie in de tabel, dan zien we dat deze optie een delta heeft van 0,031. Dit betekent dat er circa 3,1% kans is dat deze optie in the money komt. Dat is een vrij kleine kans. Dit houdt in dat als Royal Dutch Shell € 1 zou stijgen, dan zou deze optie met ongeveer € 0,03 stijgen.

Wat is de theoretische waarde ten opzichte van de werkelijke waarde?

option-price.com RDS call OTM 45 dagen

Laten we weer eens kijken naar de optiecalculator. Allereerst voeren we de gegevens in de calculator in. En we zien een theoretische prijs van 0,018 voor de call optie. Dit betekent dat de theoretische waarde van deze optie ongeveer € 0,02 zou moeten zijn. De komt dus redelijk over een met de € 0,03 die we op de optiebeurs zien.

De theoretische prijs van de call stijgt

option-price.com RDS call OTM 45 dagen plus 1 euro

Wanneer we nu in deze optiecalculator de prijs van de onderliggende waarde met een euro verhogen, dan zien we dat de theoretische prijs van de call optie stijgt naar € 0,09. Terwijl de kopers van de aandelen Royal Dutch Shell 100 × € 1 is € 100 hebben verdiend, is de premie van onze call optie gestegen van € 0,03 naar € 0,09.

Maar we maken geen winst met deze optie

Dit komt dus redelijk overheen met de delta, waardoor we mochten verwachten dat wij bij een stijging van € 1, circa € 0,03 zouden meeprofiteren. In plaats dus van een winst van € 100, moeten wij dus genoegen nemen met een winst van enkele euro’s, als we deze al zouden kunnen verzilveren natuurlijk omdat we ook te maken hebben met het verschil tussen de bied- en laatprijs van de opties en natuurlijk rekening moeten houden met de transactiekosten.

3% kans op winst is veel te klein

We hadden al gezien dat er circa 3% kans was dat deze optie in het geld zou komen. Voor mij is dit een te kleine kans toch? Wat kunnen we daaraan doen? We moeten dus kijken naar opties met een hogere delta. Laten we dan eens kijken naar een call optie met een uitoefenprijs van € 26.

Deze optie is dus goedkoper dan de theoretische waarde

option-price.com RDS call ITM 45 dagen

Deze call heeft een delta van 80,6% dit geeft dus aan dat deze call circa 80% mee beweegt met de beweging van het aandeel. Een euro stijging van Royal Dutch Shell zal dus circa € 0,80 premiestijging tot gevolg hebben. De calculator geeft aan dat theoretische waarde van deze optie € 2,23 is en de delta is bijna één. We kunnen deze optie kopen voor circa € 1,53. Deze optie is dus goedkoper dan de theoretische waarde.

Verschillen tussen de theoretische waarde en de werkelijke waarde

Dit komt omdat de impliciete volatiliteit van de at the money opties 15% is. We zagen bij de optie Skew, dat de opties die verder in of out of the money zijn een andere volatiliteit hebben dan de at the money en zoals gezegd, de markt heeft altijd gelijk dus daardoor zien we verschillen tussen de theoretische waarde en de werkelijke waarde die tot stand komt door vraag en aanbod.

De premie van de optie beweegt 1 op 1 mee met de onderliggende waarde

option-price.com RDS call ITM 45 dagen plus 1 euro

Onze nieuwe break-even prijs is € 26 + € 1,53 is € 27,53, waarbij Royal Dutch Shell op dit moment dus € 27,33 noteert. Laten we nu eens kijken wat de theoretische waarde is van deze optie wanneer Royal Dutch Shell € 1 stijgt naar € 28,335. De theoretische waarde stijgt naar € 3,20, dus bijna € 1 hoger door de stijging van € 1. Er zit dus duidelijk verschil tussen de theoretische waarde en de waarde in de praktijk, maar de strekking van het verhaal is natuurlijk hetzelfde.

Een grote kans dat we geld gaan verdienen zonder dat we veel hoeven te investeren

Er is een zeer grote kans dat deze optie in het geld eindigt en een aanzienlijke kans, circa 50%, dat we boven onze break-even prijs eindigen en geld verdienen. Heel anders dus dan de out of de money call optie. Vrijwel dezelfde kans als dat je het aandeel zelf zou kopen. Immers het aandeel gaat stijgen of dalen. Het grote verschil is natuurlijk dat we hier veel minder hoeven te investeren.

Gebruik een objectieve indicator om de richting van de onderliggende waarde te bepalen

RDS kans boven BEP

De kans dat de koers boven € 27,53 noteert over 45 maanden is 44,4%. De kans dat de koers onder € 25 noteert is 55,5%. We kunnen dit doen op bijvoorbeeld https://www.optionstrategist.com/calculators/probability Is deze waarschijnlijkheid groot genoeg om een transactie op te zetten? Daarom is het dus van groot belang om een objectieve indicator te gebruiken die aangeeft wanneer we in een stijgende trend zitten en daarom de kans vergroten van circa 50/50 naar circa 70%. Bijvoorbeeld met de Trading Navigator.

In meer dan 70% van de gevallen aan de goede kant van de streep

Met het volgen van de koop- en verkoopsignalen kunnen we berekenen dat we 41% van de tijd in een winstgevende transactie zitten en 17% in een verliesgevende. We zaten bij Royal Dutch Shell dus in 41 procent + 17 procent is 58 procent van de tijd in een stijgende trend…niet heel veel, maar in deze situatie zaten we dus in 41 van de 58 dus 70,6% van de tijd aan de goede kant van de streep. 70/30 lijkt misschien niet veel, maar als we deze methode dus combineren met een hefboom en de wet van de grote getallen, dan levert dit een stabiele inkomstenstroom op.

Een enorme hefboom bij een veel lager maximaal verlies

RDS kwartaal

Wanneer we de 100 aandelen kopen, dan investeren 100 × € 27,33 is € 2733. Wanneer we een optiecontract kopen voor € 1,53, dan investeren we € 153. Onze maximale verlies is daarom ook € 153, aanzienlijk minder dus ook dan het kopen van de aandelen. Bovendien geeft dit ons een enorme hefboom, omdat we vrijwel één op één mee bewegen met de koers van de onderliggende waarde met een fractie van de investering.

Aandelen en opties zijn zeer verschillende investeringen

We hebben dus gezien dat aandelen en opties twee compleet verschillende investeringen zijn. Opties zijn veel complexer dan aandelen en zijn zeer afhankelijk van de relatie tussen de uitoefenprijs van de optie en de huidige koers van het aandeel. Om de kans op winst te vergroten, is het van belangrijk om te concentreren op opties met een hoge delta.

Concentreer op hoge delta deep in de money opties

Het heeft geen zin om geld uit te geven aan opties wanneer deze nauwelijks bewegen. Zelfs niet wanneer deze slechts een paar centen kosten. Concentreer dus op een hoge delta, deep in de money call opties wanneer je verwacht dat een aandeel gaat stijgen. Kijk ook naar het verschil wat je moet investeren bij aandelen en opties: € 153 ten opzichte van € 2733.

Een verschil van ruim € 25.000

We gaan er in het voorbeeld van uit dat we slechts 100 aandelen kopen, terwijl de meeste beleggers enkele honderden of zelfs duizenden aandelen kopen. Wanneer je bijvoorbeeld 1000 aandelen Royal Dutch Shell zou hebben gekocht, dan praten we over een investering van € 27.335. Met 10 optiecontracten koop je voor € 1530. Een verschil van ruim € 25.000.

Met opties kun je een veel bredere spreiding aanbrengen

Bedenk wat je allemaal kan doen met deze € 25.000 wanneer je deze niet hoeft te investeren in aandelen. Het zou kunnen zorgen voor een veel bredere spreiding bijvoorbeeld. Volgende keer gaan we kijken naar het schrijven van opties. Dit is de sleutel tot uw succes.

Met hartelijke groet,

Harm van Wijk

 

 

AEX-stijging op zijn laatste benen?

AEX-stijging lijkt op zijn laatste benen te lopen

De AEX index daalde sinds de zomer van 576,90 naar 472,19 punten, een daling van ruim 100 punten, om vervolgens in een maand 70 punten te herstellen tot rond 545 punten. Normaal gaan de dalingen sneller dan stijgingen, maar ditmaal zagen we een ongekend krachtige herstel. De afgelopen maand stokte het herstel echter en consolideren we nu al weken rond 540 punten.

Al ruim twee jaar rond de 500 puntengrens

Zo’n scherpe draai in het sentiment is natuurlijk moeilijk te volgen, wanneer je de trend volgt. De afgelopen twee jaar is geen sprake is geweest van een trend. Al ruim twee jaar noteren we rond de 500 puntengrens. Trend volgende beleggers worden hierdoor voortdurend op het verkeerde been gezet. Helaas hoort dit er af en toe bij. Iedere strategie heeft zijn voor en nadelen en het nadeel van een trend volgend systeem is dat geld kost wanneer er geen trend is.

Het BeursBulletin beleggingsfonds boekt een bescheiden plus

Het BeursBulletin beleggingsfonds wist in de afgelopen maand een bescheiden plus te boeken. Gezien zeer lage optiepremies van dit moment, moeten we hier even genoegen mee nemen. We blijven nog even voorzichtig, gezien de lage premies in combinatie met de forse bewegingen (een daling van 100 punten gevolgd door een stijging van 70 punten).

Ik blijf voorzichtig tot de markt een keuze heeft gemaakt

Gezien de grote stijging sinds de bodem rond 195 punten in 2009 lijkt de grootste stijging inmiddels achter de rug. De AEX lijkt nog steeds te worstelen met de top van 2007. De markt moet een keuze maken of de AEX in staat is om deze top te passeren of dat de correctie volgt op de stijging die in 2009 is ingezet. Totdat de markt deze keuze gemaakt heeft, blijf ik voorzichtig.

AEX kwartaal

Een duidelijk waarschuwingssignaal

De maandcyclus zit nog steeds in een stijgende trend. Omdat de AEX naar het einde van 2018 onder de bodem van 2017 belanden, zou dit een teken kunnen zijn dat hiermee de stijgende trend ten einde is. Hoewel dit een duidelijk waarschuwingssignaal is, zou dit ook, net zoals in 2011, kunnen duiden op de vorming van een midcycle low van de hogere orde, de kwartaalcyclus.

AEX maand

Het merendeel van de aandelen zitten in een dalende trend

Op weekbasis hebben wij een koopsignaal gekregen. Objectief gezien zitten we dus opnieuw in een stijgende trend. Helemaal overtuigend is dit nog niet, gezien het feit dat er slechts 14 van de 30 grote aandelen van Amsterdam in een stijgende trend zitten. Met andere woorden 16 van de 30 aandelen zitten nog in een dalende trend. We kunnen daarom nog niet spreken van een stijging die zeer breed wordt gedragen.

De volatiliteit is bijzonder laag

De paniekbarometer, de graadmeter van de impliciete volatiliteit, ook wel de VIX genoemd, staat op een zeer laag niveau. We staan duidelijk onder het gemiddelde en de lange trend is nog steeds dalend. Dit betekent dat de premies voor opties op dit moment nog steeds bijzonder laag zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het omhoog moet, maar wel dat geen verrassing zou zijn als de beweeglijkheid zou toenemen tot gemiddelde waarden.

AEX Vix dag

Een toename van de beweeglijkheid gaat vaak samen met een daling van de AEX

Net voor de daling, die in de zomer werd gezet, zagen we ook extreem lage waarden. Omdat de waarden vaak terugkeren naar het gemiddelde, was dit ook het moment om alert te blijven. In een vrij korte periode zagen we de waarde oplopen van rond 10 naar boven 30. De verdrievoudiging van de volatiliteit, de beweeglijkheid, zorgt voor een verdrievoudiging van de premie van opties. Een toename van de beweeglijkheid gaat doorgaans gepaard met een daling van de AEX index. Klik hier voor een uitleg van de AEX op Wiki-pedia…

De Amerikaanse indices vertonen ook topvorming

Wanneer we de AEX vergelijken met bijvoorbeeld de Dow-Jones index, de Russell 2000, de Nasdaq of de S&P 500, dan zien we overal vergelijkbare patronen. We zien een forse daling sinds de zomermaanden waarna een fel herstel volgde. Bij alle indices lijkt er nu topvorming te ontstaan waarmee het herstel op zijn laatste benen lijkt te lopen.

Europese indices ogen vermoeid

De Europese indices zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Euronext 100 en de Stoxx 50 tonen ook de nodige vermoeidheidsverschijnselen. Mogelijk is er een lagere top in de maak ten opzichte van de zomer van 2018. Nogmaals, de markt moet kiezen welke kant het op wil. Voorzichtigheid is echter geboden gezien ook de daling die we hebben gezien aan het einde van 2018.

Combineer bewezen strategieën die bij het passen

Gebruik altijd een strategie die zichzelf bewezen heeft en stap niet zomaar blind in deze markt onderzoek welke strategie het beste bij je past, bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Combineer deze vervolgens met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

dividendportefeuille

ModelPortefeuille in 2018 circa 30% beter

Wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die we samen met Finodex hebben ontwikkeld, dan zien we dat, ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, deze modelportefeuille met 16% steeg. Bijna 30% beter dus.

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was. Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie https://www.dropbox.com/s/l1oh576uidsmqbo/Finodex%20De%20BFM%20Modelportefeuilles%20v1%20Pages.pdf?dl=0

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieën en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com/contact/

info@beleggen.com