Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Dividend-aandelenfondsen

Dividend-aandelenfondsenDividend-aandelenfondsen zijn fondsen die doorgaans alleen in ondernemingen beleggen die veel dividend uitkeren. Deze fondsen zijn herkenbaar vanwege de benaming: bijvoorbeeld High Income, High Dividend of Hoog Dividend.

 

Dividend-aandelenfondsen beleggen in aandelen met hoog dividendrendement

Fondsbeheerders van (hoog) dividend-aandelenfondsen beleggen in ondernemingen die stabiele en hoge dividenden uitkeren. Daarbij worden bijvoorbeeld de best presterende ondernemingen met hoge en stabiele dividenden geselecteerd. Dergelijke dividend-aandelenfondsen kunnen aantrekkelijk zijn in periodes met lage rentes. Als ook nog wordt belegd in meer landen, sectoren en ondernemingen, wordt een betere  spreiding gerealiseerd.

Dividend Aristocrats

In Europa zijn er veel bedrijven die een jarenlange dividendhistorie hebben. Amerika kent zelfs de S&P 500 Dividend Aristocrats. Dit is een mandje van ondernemingen die minimaal 25 opeenvolgende jaren hun dividend hebben verhoogd.

Grote Europese aandelen die minimaal 10 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijk hebben gehouden, zijn veel dunner gezaaid dan in de VS. Royal Dutch Shell, het Zwitserse Nestlé en het Franse L’Oréal voldoen aan dit criterium. Dit zijn de drie fondsen die in Europa Dividend Aristocrats mogen worden genoemd. In de VS is de keus met 51 fondsen overigens veel uitgebreider.

Dividendrendement: één kant van de medaille

Beleggers kunnen zich beter niet blind staren op een hoog dividendrendement alleen. Het is niet raadzaam om alleen fondsen met een hoog dividend in portefeuille op te nemen.  Meerdere factoren dienen in ogenschouw te worden genomen, waaronder cashflow en de soliditeit van een onderneming. Royal Dutch Shell is (vooralsnog) een solide onderneming gebleken die nog nooit  het dividend heeft verlaagd of geschrapt.

Dividenden kunnen alleen worden uitbetaald als bedrijven economisch in staat zijn om deze uit te keren. En omdat prestaties uit het verleden maar weinig zeggen over de toekomst, is het ook zaak goed naar het bedrijf te kijken. Betrouwbare dividend betalers kunnen immers in de problemen komen, zoals ook Carrefour, RBS, Fortis en BP hebben laten zien.

Belangrijk is om de ontwikkeling van de vrije kasstroom in de gaten te houden. Hieruit wordt immers het dividend betaald. Voorspelbaarheid van de kasstroom is belangrijk bij het dividendbeleggen. Des te cyclischer het bedrijfsmodel, des te groter de kans dat een onderneming bij een slechte markt, het dividendbeleid (neerwaarts) moet bijstellen en des te groter de kans dat het hoge (theoretische) dividendrendement verdwijnt.

Eén van de redenen waarom dividendfondsen traditioneel belegd zijn in stabiele sectoren zoals de nutsbedrijven, voedingsfondsen, farmacie of tabak, is de relatief goede voorspelbaarheid van de kasstromen van deze ondernemingen.

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op http://www.beursbulletin.nl/acties/id/ voor meer informatie.

  Comment Section

  0 reacties op “Dividend-aandelenfondsen


  Door Kunst, Wim op 9 september 2014

  Er is sprake van toekomstige dividendbetalingen door ING, mogelijk zelfs al in dit jaar 2014. Hoe betrouwbaar zijn deze markt-geruchten ?
  2e Vraag : kunnen dividenden altijd ook in stock worden uitgekeerd ?
  Ik hoor u graag.
  Met groeten,
  Wim Kunst


  Door Harm van Wijk op 10 september 2014

  Het zou mooi zijn als ING weer dividend gaat uitkeren. ING heeft natuurlijk een mooi businessmodel: gratis geld lenen bij de ECB en vervolgens duur uitlenen…je zou zeggen dat dit heel veel winst oplevert?

  Het is niet altijd mogelijk om te kiezen voor stock dividend, maar het is wel mogelijk om van het cash dividend weer nieuwe aandelen te kopen natuurlijk!

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.