dividend-aandelenfondsen

dividend-aandelenfondsen

Dividend-aandelen fondsen

Dividend-aandelenfondsen zijn fondsen die doorgaans alleen in ondernemingen beleggen die veel dividend uitkeren.

Deze fondsen zijn herkenbaar vanwege de benaming: bijvoorbeeld High Income, High Dividend of Hoog Dividend.

Er zijn meerdere manieren waarop dit soort beleggingsfondsen voldoen aan hun “belofte” van hoog dividend. Sommige beleggingsfondsen kopen aandelen vóór de dividendbetaling om hun dividenden kunstmatig te verhogen, wat in vaktermen ‘juicing’ wordt genoemd. Met deze strategie wordt voldaan aan de vraag bij de beleggers naar fondsen die een hoog dividend uitkeren.

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Fondsen die gebruikmaakten van ‘juicing’ slaagden er in sommige jaren in om het dubbele aan dividenden uit te betalen. Toch viel op dat deze fondsen vooral minder ervaren beleggers aantrokken. Ook de inflow (het aangetrokken kapitaal) was bij deze fondsen kleiner dan bij gewone fondsen. Beleggers met meer ervaring gaven eerder de voorkeur aan ‘gewone’ fondsen[1].

Bij sommige dividendaandelenfondsen staan de aandelen gedurende de hele looptijd vast, dit zijn zogenoemde closed-end aandelenfondsen. Deze fondsen worden vaak ondergewaardeerd. Fondsen die een minimum dividend uitkeerden, bleken meestal lager gewaardeerd te worden dan fondsen die een royaler dividend beschikbaar stelden. De resultaten van de studie lagen grotendeels in lijn van de verwachtingen. Closed-end aandelenfondsen van goede kwaliteit kunnen de onderwaardering inderdaad verminderen via hun dividendbeleid[2].

DIVIDEND-AANDELENFONDSEN BELEGGEN IN AANDELEN MET HOOG DIVIDENDRENDEMENT

Fondsbeheerders van (hoog) dividend-aandelenfondsen beleggen in ondernemingen die stabiele en hoge dividenden uitkeren. Daarbij worden bijvoorbeeld de best presterende ondernemingen met hoge en stabiele dividenden geselecteerd. Dergelijke dividend-aandelenfondsen kunnen aantrekkelijk zijn in periodes met lage rentes. Als ook nog wordt belegd in meer landen, sectoren en ondernemingen, wordt een betere spreiding gerealiseerd. Dividend-aandelen in de S&P500…

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

DIVIDEND ARISTOCRATS

In Europa zijn er veel bedrijven die een jarenlange dividendhistorie hebben. Amerika kent zelfs de S&P 500 Dividend Aristocrats. Dit is een mandje van ondernemingen die minimaal 25 opeenvolgende jaren hun dividend hebben verhoogd.

Grote Europese aandelen die minimaal 10 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijk hebben gehouden, zijn veel dunner gezaaid dan in de VS. Royal Dutch Shell, het Zwitserse Nestlé en het Franse L’Oréal voldoen aan dit criterium. Dit zijn de drie fondsen die we in Europa tot de Dividend Aristocrats scharen. In de VS is de keus met 51 fondsen overigens veel uitgebreider.

DIVIDENDRENDEMENT: ÉÉN KANT VAN DE MEDAILLE

Beleggers kunnen zich beter niet blind staren op een hoog dividendrendement alleen. Het is niet raadzaam om alleen fondsen met een hoog dividend in portefeuille op te nemen. Neem ook meerdere factoren in ogenschouw. Te denken aan: cashflow en de soliditeit van een onderneming. Royal Dutch Shell is (vooralsnog) een solide onderneming gebleken die nog nooit het dividend heeft verlaagd of geschrapt.

Dividenden kunnen alleen worden uitbetaald als bedrijven economisch in staat zijn om deze uit te keren. En omdat prestaties uit het verleden maar weinig zeggen over de toekomst, is het ook zaak goed naar het bedrijf te kijken. Betrouwbare dividend betalers kunnen immers in de problemen komen, zoals ook Carrefour, RBS, Fortis en BP hebben laten zien.

VOORSPELBAARHEID KASSTROOM BELANGRIJK

Belangrijk is om de ontwikkeling van de vrije kasstroom in de gaten te houden. Hieruit wordt immers het dividend betaald. Voorspelbaarheid van de kasstroom is belangrijk bij het dividendbeleggen. Des te cyclischer het bedrijfsmodel, des te groter de kans dat een onderneming bij een slechte markt, het dividendbeleid (neerwaarts) moet bijstellen en des te groter de kans dat het hoge (theoretische) dividendrendement verdwijnt.

De waarde van een aandeel wordt soms bepaald door het dividend discount model in functie van de verwachte toekomstige dividenden. De praktijk leert echter dat de koers van een aandeel zelden gebaseerd is op de raming van de toekomstige dividenden. Meestal wordt die koers bepaald op basis van het huidige dividendrendement. Het heeft namelijk weinig zin om zich te baseren op toekomstige dividenduitkeringen, want er kan in de toekomst nog heel wat gebeuren met het bedrijf zelf en met de economische omgeving waarin het bedrijf actief is[3].

Daarom kijken veel fondsen ook naar de voorspelbaarheid van bedrijven.

Dividendfondsen zijn traditioneel belegd in stabiele sectoren zoals nutsbedrijven, voedingsfondsen, farmacie of tabak. 1 van de redenen is de relatief goede voorspelbaarheid van de kasstromen van deze ondernemingen.

Groeihefbomen voor je vermogen

Ontdek de groeipotentie van je vermogen met deze belangrijke hefbomen. Gebruik turbo’s en speeders om je vermogensgroei een forse spurt te geven. Stap 1: bekijk deze handleiding

DividendPortefeuille

Niet elk aandeel met een hoog dividendrendement is een goede keuze. Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben.

De aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, zijn een veilige keuze. In de afgelopen elf jaar leverde een dergelijke werkwijze met de tien beste aandelen uit de Euronext 100 en Next 150 een samengesteld rendement op van 12,5% per jaar versus een jaargemiddelde van -2,6% voor de Eurostoxx 50, de Europese hoofdindex.

Wilt u ook een hoger rendement met een lager risico maar dan zonder extra inspanning? Schrijf u nu in en profiteer direct. Kijk op https://iris.nl/signaalbeleggen/modelportefeuilles/dividendportefeuille/ voor meer informatie.

Pin ook deze handige infographic:

dividend-aandelenfondsen

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X15000446

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X06000274

[3] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/096381899335998