Gratis online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”
Ja, vertel mij meer

Page content

Beleggen in grondstoffen

Goud is de ultieme bubbelHet beleggen in grondstoffen is de afgelopen jaren zeer populair geworden. Beleggen in edelmetalen bijvoorbeeld is door de enorme stijging van de goudprijs sinds het begin van dit millennium weer in beeld gekomen. De prijs van een troy ounce goud steeg van $260 in 2000 tot $1900. Zeker in deze tijd, waarin de koersen van aandelen daalden, was beleggen in goud vele malen interessanter.

Geldpers

Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de (roekeloze) acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed is voornemens om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, evenals Japan dat jaren heeft gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren.

AFM en DNB tegen goud

Goud is niet onomstreden. Zo verbood DNB het beleggen van het pensioenfonds voor de Glasfabrieken. DNB dwong het pensioenfonds per direct haar belegging in goud te verkopen. Volgens DNB mag maximaal 3% in grondstoffen worden belegd, het gemiddelde bij andere pensioenfondsen. Ook de AFM is geen fan van het beleggen in goud. Er werd zelfs een nieuwsartikel aan gewijd met als titel “Bevangen door goudkoorts?”

Rogers: goud gaat stijgen. Linksom of rechtsom

Superbelegger Jim Rogers is van mening dat je in grondstoffen zoals goud moet beleggen omdat als de economie aantrekt, de commodities je rijk maken. Als de economie niet aantrekt, dan wordt er meer geld gedrukt en zullen door de inflatie commodities ook stijgen.

Buffett: hopen dat iemand anders er meer voor zal betalen

Superbelegger Warren Buffett, het Orakel van Omaha, investeert liever in een vermogenscategorie die productief is en niet afhankelijk is van het potentieel om in prijs te stijgen. Buffet zei dat de gehele goudproductie, die wordt geschat op $ 7000 miljard dollar, zou kunnen worden opgeslagen in een ruimte van 67 kubieke meter. Mensen beleggen in goud omdat zij hopen dat iemand anders in de toekomst er meer voor zal betalen.

Net zoveel meningen als experts

George Soros is van mening dat de goudmarkt de grootste bubbel van dit moment is, maar aangezien de succesvolle belegger altijd in bubbels belegt, heeft hij afgelopen kwartaal zijn belang in goud nog verder uitgebreid. De truc is volgens Soros om op tijd weer de positie in een bubbel te sluiten.

Wereldbevolking groeit en verandert

De wereld telt momenteel ruim 7 miljard inwoners. De verwachting is, datde wereldbevolking de komendedecennia zal blijven groeien. Daarnaast veranderen  opkomende markten hun eetpatroon. Dat biedt kansen voor beleggingen in zogeheten ‘soft commodities’, zoals tarwe, rijst en soja. Schattingen van de Verenigde Naties geven aan dat rond het midden van deze eeuw ongeveer negen miljard mensen zullen leven op de aarde, twee miljard meer dan nu.

  Comment Section

  2 reacties op “Beleggen in grondstoffen


  Door Rick Schram op 22 november 2011

  Bekijk het eens van de “andere” kant!
  Het zijn niet de grondstoffen die duurder worden. Het is de ontwaarding van het papier geld.

  Voorbeeld: Goud en grondstoffen!
  Rond 1840 tot 1920 was de prijs van goud stabiel en de stijging is pas ingetreden ná het papieren geld.
  Reken het maar uit en u zult verbaasd zijn hoe (gemiddeld) de prijs van grondstoffen gelijk loopt aan goud, etc.
  Het is de ontwaarding van waardeloos papier wat we tegenwoordig geld noemen.

  Verdienen doe je dus niet maar het is beter als sparen.

  Vriendelijke groet,

  Rick Schram


  Door H. van Wijk op 22 november 2011

  @Rick Schram
  Ik deel uw mening dat inflatie hierbij een grote rol speelt. Ik schrijf in deze column: “Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de (roekeloze) acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet.”

  Zie ook mijn columns http://de-beurs.nl/spaarrekening-verjaart en http://de-beurs.nl/vermogensbeheer-of-zelf-beleggen/

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.