Brazilië behoort tot de BRIC-landen, wat een acroniem is van Brazilië, Rusland, India en China. Brazilië is de grootste economie van Latijns-Amerika en de zesde grootste ter wereld (eind 2011). Het Zuid-Amerikaanse land heeft meer dan 200 miljoen inwoners, waarbij in 2011 het geschatte inkomen per hoofd van de bevolking (PPP (purchasing power parity)) $ 11.600 bedroeg.

Brazilië 6de grootste economie ter wereld

De ‘World Economic League Table’ geeft de volgende ‘ranking’ aan voor 2011: 1. Verenigde Staten, 2. China, 3. Japan, 4. Duitsland, 5. Frankrijk, 6. Brazilië, 7. Groot-Brittannië, 8. Italië, 9. Rusland en 10. India. De verwachte ranglijst voor 2020 is als volgt: 1. Verenigde Staten, 2. China, 3. Japan, 4. Rusland, 5. India, 6. Brazilië, 7. Duitsland, 8. Groot-Brittannië, 9. Frankrijk en 10. Italië.

Brazilië 5de grootste economie ter wereld in 2015?

In november 2011 stelde Guido Mantenga dat Brazilië de 5de grootste economie ter wereld kan worden in 2015. De Braziliaanse minister van Financiën baseerde dit op voorspellingen van het IMF (Internationaal Monetair Fonds). Bron www.brazzilmag.com

Bruto Binnenlands Product $ 2.477,6 miljard

Brazilië heeft grote en ontwikkelde sectoren, zoals landbouw, mijnbouw, productie en diensten. Brazilië bedrijft veel handel met de Europese Unie, de Verenigde Staten, Argentinië, China en Japan. In 2011 bedroeg het Bruto Binnenlands Product $ 2.477,6 miljard, terwijl de geschatte export $ 250,8 miljard bedroeg. De import was in 2011 $ 219,6 miljard groot.

Export

Grote exportindustrieën zijn vliegtuigen, elektrische apparaten, auto’s, (bio)ethanol, textiel, schoeisel, ijzer, staal, koffie, sinaasappelsap, sojabonen en pekelvlees. Vliegtuigproducent Embraer is met meer dan 17.000 werknemers de op 3 na grootste commerciële vliegtuigbouwer ter wereld. De omzet bedroeg in 2011 $ 5,8 miljard. Deze onderneming zorgt voor het leeuwendeel van de exportopbrengsten van Brazilië. Brazilië is de 31ste olie-exporteur in de wereld. Daarnaast exporteert Brazilië tarwe, rijst, mais, suikerriet, cacao, citrusvruchten en rundvlees.

Waterkrachtcentrales

Itaipudam

Het grootste deel van de elektriciteit van Brazilië komt uit waterkracht. De Itaipudam is één van de grootste leveranciers van deze vorm van energie in Brazilië. Brazilië bezit een uitgebreid grotendeels onaangesproken hydro-elektrisch potentieel, in het bijzonder in het bassin van het Amazonegebied. Het Amazoneregenwoud beslaat ongeveer 40% van het Braziliaanse landoppervlak en is het grootste regenwoud op aarde.

De Belo Monte Dam (voorheen bekend als Kararaô) is een hydro-elektrische dam-installatie in aanbouw in/rondom de Xingu rivier in de Braziliaanse deelstaat Pará. De geplande geïnstalleerde capaciteit van de controversiële waterkrachtcentrale zal naar schatting 11.233 megawatt (MW) bedragen. Daarmee wordt het de tweede grootste waterkrachtcentrale in Brazilië en de derde grootste in de geïnstalleerde capaciteit, achter de Drieklovendam in China en de Braziliaans/Paraguayaanse dam.

ProtectiePortefeuille

De afgelopen jaren waren niet het makkelijkste voor beleggers. Sinds 2008 is de AEX ongeveer gehalveerd. Toch hebben wij en onze abonnees van de ProtectiePortefeuille een mooi rendement behaald in deze periode.

Door zowel shortposities als long middels Turbo’s, Speeders en Sprinters, is het resultaat fors gestegen. Een goede strategie is dus van grote waarde. Gelukkig staan de kosten van een abonnement op de ProtectiePortefeuille in geen relatie tot de opbrengsten.

U kunt ook profiteren van de ontwikkelingen van obligaties, edelmetalen en/of uw portefeuille beschermen. Met een abonnement op deze modelportefeuille ontvangt u direct onze informatie.

Kijk op https://beleggen.com/protectieportefeuille of http://www.beursbulletin.nl/acties/tu/ voor meer informatie.

Bronnen