De koers van vandaag van het aandeel

De beurskoersen van de andere AEX-aandelen. Klik op aandelenkoersen voor koersen en extra informatie van de onderstaande aandelen

Wat indien u geïnvesteerd zou hebben met behulp van onze Trading Navigator signalen? In het bovenste deel van de grafiek ziet u de koop- en verkoopsignalen. In de onderste helft ziet u het resultaat wanneer u deze signalen zou hebben gevolgd met telkens het investeren met 1000 euro.

Aalberts week

Beleggen in aandelen ABN Amro: het resultaat van wat knutselwerk

De grote spelers in de financiële sector bevinden zich in een moeilijke situatie. De rente staat op nul en dat betekent dat het moeilijker wordt om geld te verdienen. Maar wij zijn van mening dat het geen kwaad kan om een vaste waarde als ABN Amro nog eens in de kijker te zetten. Want dit aandeel is een klassieker in de Nederlandse beleggingsportfolio’s.

Beleggen in aandelen ABN Amro: moet er nog zand zijn?

Moeten wij het aandeel ABN Amro nog voorstellen aan het grote publiek? Iedere Nederlander kent deze bank, die trouwens nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig is. Ook voor beleggers is dit een vertrouwde naam. Beleggen in aandelen ABN Amro is eigenlijk vanzelfsprekend voor wie een goed gespreide beleggingsportefeuille met Nederlandse aandelen opbouwt.

Wie is ABN Amro?

Het profiel van ABN Amro is waarschijnlijk minder bekend. Op Wikipedia vinden we zoals steeds de headlines over deze bank.[1] ABN AMRO Group N.V. is de beursgenoteerde houdstermaatschappij van de Nederlandse bankgroep ABN AMRO, opgericht tijdens de kredietcrisis door samenvoeging van de Nederlandse takken van het voormalige Fortis en het voormalige ABN AMRO Holding N.V.

Beleggen in aandelen ABN Amro betekent dus beleggen in een Nederlandse grootbank.

Bouw zelf aan je vermogen

Simpel: groen = kopen, rood = verkopen. Maak rendement met dit bewezen systeem

Gevestigd in Amsterdam

Het hoofdkantoor van ABN Amro Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP te Amsterdam, zo lezen we op de website.[2] De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) houden toezicht op ABN Amro. Beide instanties hebben speciale Toezichtslijnen, die iemand die wil beleggen in aandelen ABN Amro kan bellen voor meer informatie over hun toezicht op de bank. Op fout geld wordt eveneens toezicht gehouden

De jacht op fout geld

Wie wil beleggen in aandelen ABN Amro zal er niets van merken, maar bij de bank jagen 2.000 financial crime analisten dagelijks op fout geld. Met haviksogen bewaken zij de geldstromen binnen de bank. Om ervoor te zorgen dat criminelen niet zomaar hun gang kunnen gaan en er nog meer slachtoffers vallen.[3]

De financial crime analisten bij de banken helpen mee om fout geld op te sporen. Zo houden ze het financieel stelsel en de samenleving veilig. De specialisten van ABN Amro zijn haarscherp op signalen van fraude en witwassen.

Een lange voorgeschiedenis achter de rug

Deze bank mag bogen op een lange voor geschiedenis die teruggaat tot de eerste helft van de 19de eeuw. In 1824 richtte koning Willem I der Nederlanden (zo luidde zijn officiële titel) bij Koninklijk Besluit de Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM) op.

De volgende stap gebeurde in de 20ste eeuw. De NHM fuseerde in 1964 met de Twentsche Bank tot de Algemene Bank Nederland (ABN). Eveneens in 1964 fuseerden de Amsterdamsche Bank (opgericht in 1871) en de Rotterdamsche Bank (opgericht in 1863) om zo samen de Amro Bank te vormen.

In 1991 fuseerden die Amro Bank en de ABN tot ABN Amro, waarmee de kern van de huidige bank werd gelegd. Maar daarmee stopt het verhaal nog niet, want de weg naar het buitenland werd ingeslagen.

Ik ga naar Amerika (zong Rob de Nijs)

Wat is de meest logische stap voor een Europese bank die het buitenland wil veroveren? De landverhuizers trokken destijds naar de US of America en dat deed ook deze bank. ABN Amro had in Nederland een sterke positie en de ambitie om te groeien lag vooral in het buitenland.

In de Verenigde Staten lagen veel mogelijkheden, het land staat bekend om het potentieel dat het durvers te bieden heeft. De ABN had in 1979 al LaSalle National Bank gekocht en in 1991 werd ook Talman Home gekocht voor 400 miljoen dollar. Daarmee had deze Nederlandse bank vaste voet aan de grond op de Amerikaanse markt. Interessante informatie om te weten voor wie wil beleggen in aandelen ABN Amro.

Samen staan we sterk

ABN of Amro Bank alleen hadden een dergelijke overnames nooit kunnen doen. Om alles in perspectief te zien: vanaf 1994 was ABN Amro zelfs de grootste buitenlandse bank in de US of America. Dat bleef de bank tot 1998. In dat jaar nam Deutsche Bank Bankers Trust over en werd de Duitse bank de nummer één.

Maar de groei mocht er wezen, die waren bepaald indrukwekkend. In 1998 telde ABN Amro 2.640 buitenlandse vestigingen ten opzichte van 458 vestigingen in 1990. Het aantal buitenlandse medewerkers was in diezelfde periode met een factor 4 gestegen tot 71.000. Het bedroeg daarmee het dubbele van het aantal Nederlandse werknemers, wat op zich al genoeg zegt. Beleggen in aandelen ABN Amro was een internationale zaak geworden.

Groei in de breedte

Stilstaan is achteruitgang en dus werd er ook groei in de breedte gezocht. De ambitie was niet alleen regionale uitbreiding, zeg maar het veroveren van zoveel mogelijk markten. De managers van de bank streefden ook naar uitbreiding op het vlak van de investment banking. In 1992 werd een grote stap vooruit gezet met de overname van het Britse effectenhuis Hoare Govett overgenomen.

Vanaf 1995 werden de activiteiten op een aantal fronten (bvb. aandelen, obligaties, fusies, privatisering en emissies) verricht onder de merknaam ABN Amro Hoare Govett. Daar stopte het niet mee. Verschillende andere brokers werden overgenomen en in 1996 werd een joint venture opgericht met Rothschild-bankiers. In 1997 was deze joint venture de leidende partij bij de privatisering van het Australische telefoonbedrijf Telstra. ABN Amro was een internationale speler van formaat geworden. Op de beurs schitterde het aandeel. Beleggen in aandelen ABN Amro legde de beleggers geen windeieren.

Streven wordt richting Europa gewend (of toch niet?)

De bank stond dus sterk in Nederland en de US of America, maar de lat werd nog hoger gelegd. In Europa bleef als tweede thuismarkt een belangrijke streven, waarbij in eerste instantie richting zuiden werd gekeken. In 1998 bracht ABN Amro een bod ter waarde van 24 miljard gulden uit op de Belgische Generale Bank. De grootaandeelhouders van die Generale Bank wilden hun belang wel verkopen, maar het zaakje ging uiteindelijk toch niet door. Fortis ging op het nippertje met de buit aan de haal. Dat Fortis zou later in de geschiedenis van ABN Amro opnieuw opduiken. Maar beleggen in aandelen ABN Amro kreeg door de volgende stap een nog internationaler karakter.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

Brazilië, here we come

In juli 1998 maakte ABN AMRO een overeenkomst bekend waarmee het een controlerend belang zou krijgen in Banco Real in Brazilië. Er werd een grote vis aan de haak geslagen, want voor 4,2 miljard gulden kreeg ABN AMRO de op drie na grootste Braziliaanse particuliere bank van het land in handen. Banco Real telde toen 1.372 kantoren en zo’n 15.000 medewerkers die allen onder de vlag van ABN Amro gingen varen. Maar het kon nog beter.

Sforza Italia

Beleggen in aandelen ABN Amro werd nog spannender, want de tweede helft van de jaren 90 van de vorige eeuw was de periode van de grote expansie. The sky was the limit, zo heette het toen. Wij zetten het verhaal verder: in maart 1999 kocht ABN Amro voor 1,5 miljard gulden (wij rekenden toen nog op het nippertje in guldens) een belang van 8,75% in Banca di Roma.

Met andere aandeelhouders in deze Italiaanse bank werd een overeenkomst gesloten en ABN AMRO kreeg via 1.300 kantoren toegang tot de versnipperde Italiaanse markt. Met het management van Banca di Roma werden afspraken gemaakt waardoor ABN Amro een groot belang kon nemen in Banca Antoniana Popolare Veneta (alias Banca Antonveneta).

Het nieuwe millennium

Met de komst van het nieuwe millennium werd haast gemaakt van de verdere expansie. De Nederlandse thuismarkt werd op geen enkel moment uit het oog verloren. Vanaf 2000 ging het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten varen onder de vlag van ABN Amro.

Wie toen wilde beleggen in aandelen ABN Amro mocht vooral geen last krijgen van hoogtevrees. Met wereldwijd meer dan 4.500 vestigingen in 53 landen, ruim 110.000 medewerkers), 4,5 miljoen rekeninghouders en een totale beurswaarde van circa 56 miljard euro nam de bank in september 2006 in Europa de achtste plaats in, aldus Wikipedia. Het The Banker plaatste ABN Amro op de 15e plaats bij de grootste banken ter wereld. Allemaal superlatieven en het zag er naar uit dat de top nog niet was bereikt.

Beleggen in aandelen ABN Amro kon zowel in Amsterdam als in New York

Beleggen in aandelen ABN Amro kreeg een extra dimensie door het uitbreiden van de notering. De aandelen van de ABN Amro Holding N.V. waren in het eerste decennium van deze eeuw in Amsterdam genoteerd, waar het aandeel deel uitmaakte van de AEX-index. In New York kon via ADR’s (certificaten) aan de New York Stock Exchange in aandelen ABN Amro worden gehandeld. De bank leek het goed te doen, maar schijn bedreigt in dit geval. In vergelijking met de belangrijkste concurrenten had het aandeel ABN Amro in de eerste jaren van de 21e eeuw zwak gepresteerd.

Onder druk van een hedge fonds

Waarom was beleggen in aandelen ABN Amro toen geen goede zaak? De hoofdoorzaak hiervan was het gebrek aan groei en het mislukken van de pogingen om de kosten terug te dringen. Er waren heel wat overnames gedaan, maar die rendeerden onvoldoende. Wat sommige beleggers in het verkeerde keelgat schoot.

Het hedgefonds The Children’s Investment (TCI) zette begin 2007 bestuursvoorzitter Rijkman Groenink onder druk om actie te ondernemen. Groenink werd er van beschuldigd een onsamenhangende strategie te voeren. Volgens TCI, dat de steun kreeg van andere aandeelhouders zouden de afzonderlijke onderdelen van de bank apart beter presteren. Als alternatief werd verwezen naar samenwerking (lees: samengaan) met een andere grote buitenlandse bank. Dit advies viel niet in dovemansoren.

Barclays duikt op in het verhaal

Op 19 maart 2007 kwam de aankondiging dat er gesprekken werden gevoerd met Barclays in verband met een mogelijke fusie van de twee grootbanken. Beide banken samen zouden zo na HSBC de tweede bank van Europa worden en de vijfde ter wereld. Die plannen werden echter gedwarsboomd door het opduiken van een (onverwachte?) belager die de boel aardig op stelten zou zetten.

Trio doet bod op ABN Amro

Beleggen in aandelen ABN Amro bleek plots een speculatieve zaak, want er kwam snel vaart in de zaak. TCI eiste boter bij de vis. Afgezien van Barclays moesten ook andere partijen de gelegenheid moesten krijgen om een bod uit te brengen op de bank. Wat gebeurde. Op 13 april 2007 maakten het Belgische Fortis, de Schotse Royal Bank of Scotland en de Spaanse Banco Santander bekend interesse te hebben in overname van ABN Amro.

Dit was het plan: de buit wordt verdeeld

De drie banken brachten samen een bod uit op ABN Amro met de bedoeling om de activa onderling te verdelen. Banco Santander was geïnteresseerd in de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten van de bank, Fortis (zie boven) had interesse voor de Benelux en de Royal Bank of Scotland ging voor de Amerikaanse activiteiten.

Op het scherp van de snede

Beleggen in aandelen ABN Amro veronderstelde sterke zenuwen, want daarna ging het allemaal erg snel. Het bod van Barclays werd van de tafel geveegd en het trio leek aan de winnende hand. Na veel vijven en zessen werd ABN Amro overgenomen voor in totaal 72 miljard euro.

Maar dat was zonder de waard gerekend, want er hing onweer in de lucht. De kredietcrisis brak uit en die bracht zowat alle betrokken banken aan de rand van de afgrond. Voor 24 miljard euro had Fortis de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland overgenomen, maar van die vangst heeft de Belgische groep weinig plezier gehad.

Nederlandse staat duikt op in het verhaal

Om een lang verhaal kort te maken: Fortis, dat zelf aan het zwalpen ging als een zinkend schip, zag zich genoodzaakt om zijn belang in Fortis Bank Nederland (Holding) N.V., Fortis Verzekeringen Nederland N.V. en Fortis Corporate Insurance N.V. aan de Nederlandse staat te verkopen.

Die transactie vond plaats voor een totaalbedrag van 16,80 miljard euro en zo werd de staat eigendom van de grootste brokken van het vroegere ABN Amro. Wie wou beleggen in aandelen ABN Amro moest even geduld opbrengen, want de notering werd gestopt. ABN Amro was tijdelijk een staatsbank geworden en daar hoort een beursnotering niet bij.

De staat is geen bankier, dus..

De Nederlandse staat is geen bankier en dus werd al snel duidelijk dat de come back van ABN Amro naar de beurs slechts een kwestie van tijd zou zijn. Achter de schermen werd hard gewerkt om de bank klaar te maken zodat beleggen in aandelen ABN Amro opnieuw interessant zou worden. In mei 2015 was het zo ver. De aandelen werden naar de beurs gebracht, met een ingebouwde beschermingsconstructie om een herhaling van bovenstaand scenario te voorkomen. De rest van het verhaal is gesneden koek: de aandelen ABN Amro zijn weer gewoon verhandelbaar op de Amsterdamse beurs.

Expert Tip: De banken vertellen het je niet: verlies op aandelen is goed te beperken en zelfs te repareren. Het enige dat je hoeft te doen: pas deze uitgekiende optiestrategieën toe

Groet,

Harm van Wijk

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/ABN_AMRO_Group

[2] https://www.abnamro.nl/nl/prive/abnamro/index.html

[3] https://careers.abnamro.com/?locale=nl_NL